Foto: AFI

Krievijas čempionus vīriešu basketbolā 2012./13.gada sezonā noteiks VTB bankas rīkotās Vienotās basketbola līgas (VBL) turnīra un vietējā čempionāta summā.

Par jauno kārtību trešdien publiski paziņoja VTB līgas prezidents Sergejs Ivanovs.

Pirms šāda lēmuma pieņemšanas apzinātas Krievijas čempionāta augstākās līgas problēmas jaunajā sezonā, kad tās spēles vairs neplāno translēt populārākais Krievijas sporta kanāls "NTV-Plus".

"Kanāls var šīs spēles translēt, ja izlems pats par to maksāt, tomēr līdz šim tas nav darīts. Lietu kārtībā ir bijusi tieši pretēja - kanāls par to saņēma naudu," norādījis Ivanovs. "Tāpēc deviņi Krievijas klubi, kas šosezon spēlē VTB līgā, kopīgā man adresētā vēstulē pauda vēlmi, lai Krievijas čempionāts iekļautos VTB līgā."

Šādai iecerei iegūstot reālu segumu, kļuvis zināms, ka valsts čempioni un tās pārstāvji Eiropas klubu turnīros tiks noteikti, summējot komandu rezultātus vietējā čempionātā un VTB līgas izslēgšanas turnīrā.

Pašlaik juristi strādā pie attiecīgas formulas izveidošanas, pēc kuras tiks summēti klubu rezultāti abos minētajos turnīros.

"Ir skaidrs viens - jo augstāk komanda ierindosies abos turnīros, jo augstāks būs tās reitings," piebilda Ivanovs.

Jāizceļ, ka VTB līgā startē deviņi no desmit Krievijas augstākās līgas klubiem. Vienīgais, kas startē tikai vietējā čempionātā, ir Latvijas speciālista Gundara Vētras vadītais klubs "Spartak-Primorje" no Vladivostokas.

Tāpat Ivanovs trešdien pavēstīja, ka visas VTB līgas budžets ir 200 miljoni rubļu (3,5 miljoni latu), taču no šīs samērā mazās summas tiek iegūts maksimāls labums, to efektīvi tērējot.

Līgas prezidents ar šo piemēru norādījis, ka VTB līgas salīdzinājumi ar Kontinentālo hokeja līgu (KHL) nav korekti, gan uzsverot, ka VTB līgā ir lielāka valstu pārstāvniecībā nekā KHL.

Jau ziņots, ka VTB līgas ģenerāldirektora amatā trešdien pārvēlēts Andrejs Širokovs. Viņš šajā amatā atradīsies vēl četrus gadus.

VTB Vienoto līgu veido Centrālās un Austrumeiropas labākie klubi, "VEF Rīga" ir vienīgā Latvijas komanda šajās sacensībās.

Jaunajā sezonā VTB līgā piedalās 20 komandas no astoņām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!