Foto: F64
"VEF Rīgas" galvenais treneris Rims Kurtinaitis atteicies no piedāvājuma atgriezties darbā Lietuvas basketbola čempionvienībā "Lietuvos rytas", jo uzskata par savu pienākumu izpildīt līgumā ar Latvijas klubu solīto.

Kurtinaitis oktobrī esot noraidījis viņam sniegto iespēju atkal ieņemt "Lietuvos rytas" galvenā trenera amatu. Lai gan atgriešanās Viļņā Kurtinaitim ļautu vadīt Eirolīgā spēlējošu komandu, ētisku apsvērumu dēļ viņš šādu pavērsienu karjerā uzskata par nepieņemamu.

"Laikam vēl piederu tai paaudzei, kam nauda var arī smirdēt," teica Kurtinaitis, kurš kopā ar "Lietuvos rytas" 2009.gadā izcīnīja Eiropas kausu. "Neuzskatu sevi par bagātu, bet kārtīgu cilvēku gan. Ja esmu devis vārdu, man pat līgums nav jāparaksta," viņš piebilda.

Kurtinaitis nav varējis pievilt "VEF Rīgu", komandas basketbolistus un pamest visus iesāktos darbus. Treneris nešaubās, ka "Lietuvos rytas" viņam būtu bijis viegli atkal iejusties, jo spēlētāji ir zināmi, un tas padarītu vienkāršāku izvirzīto uzdevumu izpildīšanu.

"Divus mēnešus ar ["VEF Rīgas"] spēlētājiem esam viens otram nervus tērējuši un esam saistīti vienā komandā. Spēlējam arvien labāk, un tagad vienkārši visu pamest un aiziet, kur vairāk naudas.. Tas nav manā stilā. Ar mani rēķinās, un gribu ar šo komandu ["VEF Rīgu"] sevi parādīt," nelokāms ir Kurtinaitis.

Kurtinaitim nav pieņemams, ja finansiāla izdevīguma dēļ tiek aizmirsti solījumi un ignorētas vienošanās. "Tagad politiķi gadā nomaina četras partijas, un ir uzņēmēji, kas par naudu pat māti pārdos," savu principiālo nostāju iezīmēja pieredzējušais Lietuvas basketbola treneris.

Pavasarī pēc sezonas beigām Kurtinaitis gan būs gatavs izvērtēt visus viņam izteiktos piedāvājumus, jo līgums ar "VEF Rīgu" ir noslēgts uz vienu gadu ar iespēju pēc pušu vienošanās to pagarināt vēl uz gadu. Šovasar Kurtinaitis ar "Lietuvos rytas" par līguma pagarināšanu nevienojās un vēlāk pieņēma "VEF Rīgas" darba piedāvājumus.

Kurtinaitis gan nenoliedza, ka situācijas treneriem var būt dažādas un ir ļoti labi speciālisti, kas vairākus gadu desmitus gaida iespēju tikt pie Eirolīgas komandas vadīšanas. Turklāt lielākā daļa savā karjerā to tā arī nesagaida, piebilda "VEF Rīgas" pašreizējais treneris.

Savukārt tiem, kas sagaida, vēl paliek jautājums par gatavību atbildīgajam darbam, uzskata Kurtinaitis. Viņš pastāstīja, ka pats savulaik pēc darba Lietuvas sporta ministra amatā uzreiz saņēmis piedāvājumu trenēt "Lietuvos rytas". Taču Kurtinaitis atteicās, jo tobrīd pēc ilgākas nošķirtības no basketbola iekšējās dzīves nebija pārliecināts par saviem spēkiem. Kurtinaitis aizbrauca uz Ukrainu, kur uzņēmās BK "Kyiv" viceprezidenta pienākumus un, tikai pakāpeniski arvien pilnīgāk iejūtoties basketbola dzīvē, pēc vairākiem gadiem un Lietuvas jaunatnes izlašu trenēšanas vēlāk piekrita vadīt Eirolīgas komandu.

Kurtinaitis atgādināja, kā Ainars Bagatskis 2006.gada pavasarī piekrita kļūt par "Žalgiris" galveno treneri, pametot "Baronu". Bagatskis riskēja, bet neriskēt būtu bijis muļķīgi, uzskata Kurtinaitis.

"Nu apdedzinājās [Bagatskis], bet tagad lieliski strādā Latvijas izlasē. Galvenais - nezaudēt dūšu pēc neizdošanās," teica Kurtinaitis un piebilda, ka divreiz lielāku atzinību ir pelnījis tas, kur nevis vienkārši guvis panākumus, bet gan pie tiem ticis pēc klupiena.

Ar darbu Rīgā Kurtinaitis ir apmierināts, sakot, ka viņam nav pretenziju par "VEF Rīgas" basketbolistu attieksmi un gatavību strādāt. Komandā nav problēmu ar disciplīnu un basketbolistu profesionālu attieksmi, uzsvēra Kurtinatis, rezumējot ka Latvijā velti ticis biedēts ar izlaistiem spēlētājiem, kam patīk uzdzīve, meitenes un kazino.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!