Foto: FIBA

Latvijas basketbola izlase piektdien Sarajevā izcīnīja pirmo uzvaru 2022. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā, ar rezultātu 77:66 (20:21, 22:9, 22:20, 13:16) pieveicot H apakšgrupas līderi Grieķijas izlasi.

Latvijas izlase pēc šī panākuma trijās spēlēs guvusi vienu uzvaru, bet Grieķijas izlases kontā ir divas uzvaras un viens zaudējums. Vakara spēlē pie otrās uzvaras tika arī Bosnijas un Hercegovinas izlase, kas ar rezultātu 88:49 sagrāva Bulgārijas izlasi, kurai tagad ir divi zaudējumi un viens panākums. Eiropas čempionātam kvalificējas trīs spēcīgākas apakšgrupas komandas.

Spēles ievadā vadību Latvijas izlasei ļāva gūt Mārtiņa Laksas divi precīzi tālmetieni, bet grieķi ar sekmīgām darbībām soda laukumā panāca rezultātu 14:21. To gan ļāva sadeldēt Mareka Mejera trīspunktnieks un Arta Ates "sirēnlauzis" – 20:21.

Vairākas pretinieku kļūdas otrajā desmitminūtē ļāva kāpināt spēles tempu, kas parocīgāk bija Latvijas izlasei. Ar diviem "slam dunk" izcēlās Mejeris, Mārtiņš Meiers veiksmīgi spēlēja zem groziem, bet rezultāts pēc 20 minūtēm jau bija 42:30.

Laksas un Meiera rezultativitāte otrajā puslaikā ļāva tikai audzēt pārsvaru, kas vienubrīd jau bija 20 punktus liels. Tomēr Grieķijas izlase ar presingu visa laukuma garumā sagādāja dažādas problēmas Latvijas izlases aizsargiem.

Spēles pēdējās desmit minūtes bija diezgan lēnas un nerezultatīvas, pretiniekiem uz brīdi arī pietuvojoties tuvāk par desmit punktiem. Mača izskaņā pāris veiksmīgi caurgājieni padevās Aigaram Šķēlem, kurš nodrošināja gala rezultātu 77:66.

Rezultatīvākais uzvarētāju rindās ar 19 punktiem bija Mārtiņš Laksa, kurš realizēja visus izpildītos metienus, bet 14 punkti, septiņas atlēkušās bumbas un četras rezultatīvas piespēles Mareka Mejera kontā. Savukārt debitants Kristers Zoriks un Māris Gulbis tika pie pirmā panākuma Latvijas izlases rindās, kuru pirmo reizi līdz uzvarai aizveda galvenais treneris Roberts Štelmahers. Grieķijas izlases rindās 15 punktus guva Dimitriss Agravanis.

Nākamo maču Latvijas izlase aizvadīs svētdien, kad tiksies ar sabraukuma mājiniekiem Bosnijas un Hercegovinas izlasi.

Portāls "Delfi" piedāvāja spēles teksta tiešraidi, kurā var lasīt detalizētu mača notikumu aprakstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!