Foto: F64

Latvijas sieviešu basketbola izlase Eiropas čempionāta finālturnīra apakšgrupu sacensību pirmajā spēlē sestdien ar rezultātu 39:62 (7:15, 7:18, 19:17, 6:12) zaudēja mājiniecei Francijai, kas uzskatāma par šī turnīra galveno favorīti.

Latvijas izlases labā 11 punktus guva Elīna Babkina, bet astoņi punkti un četras atlēkušās bumbas Kristīnes Kārkliņas kontā.

Mača ievadā Latvijas izlasei aizsardzībā radās lielas problēmas ar pretinieču spēlētāju atbloķēšanu. Tā rezultātā pirmos četrus punktus guva laukuma saimnieces, bet pēc piecām nospēlētām minūtēm Latvija izlase atradās iedzinējās ar 5:9. Smagā cīņa aizsardzībā komandai jau ceturtdaļas vidū maksāja ar sasniegtu piezīmju normu, bet uzbrukumā tikmēr punkti nāca ar ļoti lielu piepūli. Tāpat uzbrukumu veidošanā pirmajā ceturtdaļā tika pieļautas vairākas kļūdas, kas komandai neļāva atspēlēties, tomēr arī liedza sāncensēm ievērojami palielināt pārsvaru. Divas minūtes pirms ceturtdaļas beigām Latvijas izlase zaudēja ar 7:13, bet atlikušajā laikā mājinieces pārsvaru palielināja vēl par diviem punktiem.


Otro ceturtdaļu Latvijas izlase sāka ar diviem gūtiem punktiem, bet Francijas komanda, izmantojot latviešu acīmredzamās problēmas pozicionālā uzbrukumā, ātri vien panāca 11 punktu pārsvaru (20:9). Turklāt jau pie savas ceturtās piezīmes tika Aija Brumermane, Latvijas komandas problēmām groza apakšā tādējādi tikai saasinoties. Latvietes centās spēlēt ātri un veidot ātros uzbrukumus, jo pretinieču darbības uzbrukumā bija salīdzinoši neprecīzas, tomēr zemā metienu realizācija lika ceturtdaļas vidū atrasties iedzinējās ar 9:24. Jāizceļ, ka arī šoreiz ceturtdaļas vidū Latvijas izlase sasniedza piezīmju normu.

Ieilgušo klusumu uzbrukumā ar diviem precīziem soda metieniem pārtrauca Elīna Babkina, panākot 11:26, bet divas minūtes pirms puslaika beigām latvietes atradās zaudētājās ar jau 20 punktiem - 11:31. Pēdējās minūtēs nekas būtisks vairs nenotika, latvietēm atpūtā ejot pie rezultāta 14:33.

Trešās ceturtdaļas ievadā abas komandas darbojās ievērojami atbrīvotāk. Pirmo piecu minūšu laikā Latvijas izlase guva guva astoņus punktus un savā grozā ielaida 13, nokļūstot zaudētājās ar 24 punktiem. Uz šo brīdi laukumā bija devušās 11 no 12 Latvijas izlases spēlētājām, bet Francijas izlases treneri jau bija izmantojuši visas 12 basketbolistes. Šoreiz Latvijas izlasei neradās problēmas ar piezīmju normu, tomēr mājinieces notikumus laukumā kontrolēja ļoti pārliecinoši, nedodot latvietēm pamatotas izredzes uz atspēlēšanos. Trīs minūtes pirms ceturtdaļas beigām Latvijas vienība ar precīzu Andas Eibeles tālmetienu panāca -19 (27:46), bet pusotru minūti vēlāk jau bija -15 (33:48). Trešo ceturtdaļu gan Latvijas izlase noslēdza, atrodoties zaudētājās ar 33:50.

Noslēdzošajā ceturtdaļā pēc trim nospēlētām minūtēm Latvijas izlase zaudēja ar rezultātu 35:54, bet mazliet vēlāk Francijas izlases pārsvars jau atkal pārsniedza 20 punktu robežu. Ceturtdaļas vidū Francijas izlase atradās līderos ar 58:35, bet trīs minūtes pirms cīņas noslēguma - ar 60:37. Šajā brīdī izlasē debitēja arī 17 gadus vecā Kitija Laksa, vienības galvenajam trenerim Aigaram Neripam tādējādi laukumā sūtot visas 12 basketbolistes. Noslēdzošajās minūtēs Latvijas vienībai bija labas izdevības pretinieču pārsvaru atkal samazināt zem 20 punktu atzīmes, tomēr tās palika neizmantotas.

Francijas izlasē rezultatīvākā ar 17 punktiem bija Izabella Jakubū.

Francijas izlase pērnā gada Londonas olimpiskajās spēlēs izcīnīja sudraba medaļas, bet pēdējos divos Eiropas čempionātos komandas kontā ir zelts 2009.gadā un bronza 2011.gadā.

Citā C apakšgrupas pirmās kārtas mačā Lielbritānijas izlase sestdien ar 76:68 (18:13, 23:25, 11:21, 24:9) uzvarēja Serbiju.

Apakšgrupu turnīra turpinājumā Latvijas izlase svētdien tiksies ar Lielbritāniju, bet pirmdien spēkosies ar Serbiju.

Grupas vājākajai komandai turnīrs būs noslēdzies, bet labākās trīs vienības iekļūs otrajā posmā, kurā C apakšgrupas izlases tiksies ar D grupas (Lietuva, Baltkrievija, Čehija, Horvātija) trim spēcīgākajām vienībām.

Izslēgšanas spēlēm kvalificēsies abu otrā posma grupu četras labākās komandas.

Sacensības risināsies no 15. līdz 30.jūnijam. Apakšgrupu turnīrā komandas sacenšas Trēlazē un Vānā, otrajā posmā tās tiksies Vandē un Lillē, bet izslēgšanas mači notiks Oršī.

Šo finālturnīru Latvijas izlasei var saukt par pirmo pēc "zelta paaudzes", jo no kādreizējām izlases līderēm pašlaik sastāvā palikusi vien Liene Jansone.

No 12 sastāvā iekļautajām spēlētājām sešām šis ir pirmais Eiropas čempionāts. Pieredzes bagātākās ir Liene Jansone, Aija Brumermane un Anda Eibele, kuras savus pirmos Eiropas čempionātus aizvadīja vēl 2005.gadā, tomēr Eibele un Brumermane pirms diviem gadiem Polijā nespēlēja. No spēlētājām, kas startēja iepriekšējā Eiropas čempionātā, sastāvā ir vienīgi Jansone, Elīna Babkina, Kristīne Kārkliņa un Zane Jākobsone. Tikmēr Ievai Krastiņai, Anetei Horelikai, Kitijai Laksai, Ditai Liepkalnei, Anetei Šteinbergai un Līgai Šurkusai šie ir pirmais finālturnīrs.

Īpaši pieminēšanas vērta ir Laksa, kura vien 21.maijā nosvinēja savu 17.dzimšanas dienu.

Izlasei šajā turnīrā nepalīdz vēl vairākas potenciālās līderes. Zane Tamane, kura arī ir no "zelta sastāva" dalībniecēm, pēc pagājušā gada kvalifikācijas cikla noslēdza karjeru valstsvienībā, bet Aija Putniņa un Sabīne Niedola komandai nevar palīdzēt traumu dēļ. Tāpat karjeru valstsvienībā noslēgusi jau ilgāku laikā tajā nespēlējusī Anete Jēkabsone-Žogota.

Šajā pavasarī Latvijas izlases statistika pārbaudes spēlēs ir labāka nekā pirms 12 mēnešiem. Sešos mačos ar čempionāta dalībniecēm uzvaras un zaudējumi dalīti uz pusēm. Savukārt kopumā desmit spēlēs izcīnīti septiņi panākumi.

Latvijas izlase Eiropas čempionāta finālturnīrā spēlē piekto reizi pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!