Foto: F64

Latvijas sieviešu basketbola izlase Eiropas čempionāta finālturnīra apakšgrupu sacensību otrajā spēlē svētdien ar rezultātu 56:69 (10:16, 14:16, 19:16, 13:21) piekāpās Lielbritānijai.

Līdz ar to izšķirošais mačs par izkļūšanu no apakšgrupas latvietēm būs pirmdien, kad plkst.16 pēc Latvijas laika tiks uzsākta cīņa ar Serbijas izlase.

Rezultatīvākā Latvijas izlasē ar 12 gūtajiem punktiem bija Ieva Krastiņa, bet pa 11 punktiem sameta Liene Jansone un Anete Šteinberga, kura arī izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas.


Savukārt Lielbritānijas izlasē Kimberlija Batlere un Džoanna Līdema guva pa 14 punktiem, kā arī izcīnīja attiecīgi deviņas un astoņas atlēkušās bumbas.

Spēli ar rezultatīviem metieniem sāka Latvijas izlases garās spēlētājas Anete Horelika un Liene Jansone, tomēr pēc tam, kad bumbu pārtvēra Elīna Babkina un guva divus punktus ātrajā uzbrukumā, Latvijas izlase pirmoreiz mačā izvirzījās vadībā - 6:4. Lielbritānijai tālmetienu realizēja līdere Džoanna Līdema, tomēr turpinājumā Latvijai sekmīgi veicās ātrā spēle, kas punktus ļāva gūt Babkinai un Andai Eibelei - 10:7.

Tālmetieni gan grozā nekrita, kas lielāku pārsvaru Latvijas izlasei liedza iegūt. Divas minūtes pirms pirmās ceturtdaļas beigām britu basketbolistēm vadību atguva Latvijā labi pazīstamā Kimberlija Batlere (11:10), savukārt, pateicoties Līdemas tālmetienam pēdējā sekundē, un pēc pirmās ceturtdaļas Lielbritānija atradās vadībā jau ar 16:10. Latvijas izlase punktus nespēja gūt pēdējās četras ceturtdaļas minūtes.

Otrās ceturtdaļas sākumā Latvijas izlase pārtrauca neveiksmju sēriju, kad no groza apakšas izcēlās Aija Brumermane. Divus punktus guva arī Šteinberga, bet ceturtajā minūtē beidzot tālmetienu iemeta Ieva Krastiņa, kas Latvijai ļāva pietuvoties līdz 17:18. Tomēr turpinājumā atkal izrāvienu veica Lielbritānija un ceturtdaļas vidū latvietes jau atradās iedzinējos ar 17:24.

Pēc tam, kad Azeinija Stjuarte guva divus punktus ar sodu, Lielbritānija panāca jau 28:19 savā labā. Kārtējo Latvijas klusuma periodu divas minūtes pirms puslaika beigām pārtrauca Brumermane, bet pēdējā uzbrukumā otro tālmetienu realizēja Krastiņa un pēc 20 spēlētām minūtēm latvietes atradās iedzinēju rindās ar 24:32.

Otrais puslaiks sākās ar Kristīnes Kārkliņas pirmajiem punktiem mačā, bet pēc tam precīzas bija arī Šteinberga un Liene Jansone, kas jau otrajā minūtē ļāva latvietēm pietuvoties līdz 30:32. Turpinājumā vēl divus punktus guva Šteinberga un tālmetienu realizēja Jansone, sadeldējot deficītu jau līdz 35:36, bet ceturtdaļas vidū ātrajā uzbrukumā precīza bija Krastiņa, atgriežot Latvijas izlasei vadību.

Veiksmes uzplaukumam kārtējo reizi Latvijas izlases izpildījumā sekoja neveiksmju periods un priekšpēdējā minūtē jau latvietes nokļuva iedzinējos ar 39:45. Ar četriem soda metieniem latvietes atkal spēja pietuvoties, tomēr ceturtdaļas beigās izmisuma tālmetienu realizēja Batlere un Latvija joprojām atradās iedzinējos ar 43:48.

Izšķirošās ceturtdaļas sākumā abas komandas pašaizliedzīgi cīnījās aizsardzībā un punktu vienībām nāca smagi. Latvija spēja pietuvoties līdz četriem punktiem, tomēr pēc septiņiem Lielbritānijas punktiem pēc kārtas pretinieces piecas minūtes pirms pamatlaika beigām atjaunoja lielāko pārsvaru mačā - 48:59.

Intrigu saglabāja Dita Liepkalne, kura realizēja tālmetienu, bet trīs minūtes pirms pamatlaika beigām pēc Babkinas tālmetiena latvietes panāca 56:63, tomēr nākamais uzbrukums Lielbritānijai ilga vairāk nekā minūti, jo vairākas reizes izcīnīja bumbu zem latviešu groza. Tas arī atņēma pēdējās cerības uz panākumu un Latvijas izlase cieta sāpīgu neveiksmi.

Lielbritānijas izlase kā turnīra saimniece pērn startēja Londonas olimpiskajās spēlēs, piecās spēlēs piedzīvojot piecus zaudējumus.

Abas komandas pirms šī Eiropas čempionāta tikās pārbaudes spēlē Zviedrijā, pārākām ar 56:54 esot latvietēm. Tomēr tagad Lielbritānijas izlasi papildinājusi arī Līdema.

Citā C apakšgrupas otrās kārtas mačā Serbijas izlase šodien spēkosies ar mājinieci Franciju.

Jau vēstīts, ka pirmās kārtas mačos sestdien Lielbritānija tikai spēles galotnē ar 76:68 nodrošināja uzvaru pār Serbiju, savukārt Latvijas vienība ar 39:62 pārliecinoši zaudēja Francijai.

Grupas vājākajai komandai turnīrs būs noslēdzies, bet labākās trīs vienības iekļūs otrajā posmā, kurā C apakšgrupas izlases tiksies ar D grupas (Lietuva, Baltkrievija, Čehija, Horvātija) trim spēcīgākajām vienībām.

Izslēgšanas spēlēm kvalificēsies abu otrā posma grupu četras labākās komandas.

Sacensības risināsies no 15. līdz 30.jūnijam. Apakšgrupu turnīrā komandas sacenšas Trēlazē un Vānā, otrajā posmā tās tiksies Vandē un Lillē, bet izslēgšanas mači notiks Oršī.

Šo finālturnīru Latvijas izlasei var saukt par pirmo pēc "zelta paaudzes", jo no kādreizējām izlases līderēm pašlaik sastāvā palikusi vien Liene Jansone.

No 12 sastāvā iekļautajām spēlētājām sešām šis ir pirmais Eiropas čempionāts. Pieredzes bagātākās ir Liene Jansone, Aija Brumermane un Anda Eibele, kuras savus pirmos Eiropas čempionātus aizvadīja vēl 2005.gadā, tomēr Eibele un Brumermane pirms diviem gadiem Polijā nespēlēja. No spēlētājām, kas startēja iepriekšējā Eiropas čempionātā, sastāvā ir vienīgi Jansone, Elīna Babkina, Kristīne Kārkliņa un Zane Jākobsone. Tikmēr Ievai Krastiņai, Anetei Horelikai, Kitijai Laksai, Ditai Liepkalnei, Anetei Šteinbergai un Līgai Šurkusai šie ir pirmais finālturnīrs.

Īpaši pieminēšanas vērta ir Laksa, kura vien 21.maijā nosvinēja savu 17.dzimšanas dienu.

Izlasei šajā turnīrā nepalīdz vēl vairākas potenciālās līderes. Zane Tamane, kura arī ir no "zelta sastāva" dalībniecēm, pēc pagājušā gada kvalifikācijas cikla noslēdza karjeru valstsvienībā, bet Aija Putniņa un Sabīne Niedola komandai nevar palīdzēt traumu dēļ. Tāpat karjeru valstsvienībā noslēgusi jau ilgāku laikā tajā nespēlējusī Anete Jēkabsone-Žogota.

Šajā pavasarī Latvijas izlases statistika pārbaudes spēlēs ir labāka nekā pirms 12 mēnešiem. Sešos mačos ar čempionāta dalībniecēm uzvaras un zaudējumi dalīti uz pusēm. Savukārt kopumā desmit spēlēs izcīnīti septiņi panākumi.

Latvijas izlase Eiropas čempionāta finālturnīrā spēlē piekto reizi pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!