Foto: F64

Latvijas sieviešu basketbola izlase 2015.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra trešajā spēlē svētdien ar rezultātu 70:59 (19:18, 8:10, 22:7, 21:24) savā laukumā pārspēja Itāliju, izcīnot savu trešo uzvaru trīs mačos.

Latvijas komandas rindās rezultatīvākā ar 13 punktiem bija debitante Kate Krēsliņa, bet pa 12 punktiem guva Elīna Babkina un Aija Putniņa, kurai arī astoņas bumbas zem groziem.

Spēles pirmajās minūtēs Latvijai izdevās izvirzīties vadībā ar 8:4, taču pretinieces neļāva mājiniecēm atrauties pārāk tālu, un pirmo ceturtdaļu latvietes noslēdza ar viena punkta handikapu 19:18. Arī otrajā ceturksnī starp abām vienībām aizritēja līdzvērtīgs duelis, bet pirmo puslaiku ar viena punkta pārsvaru tomēr noslēdza Itālija.

Otro puslaiku Latvija uzsāka ar ofensīvu, izvirzoties vadībā ar 35:28, bet trešās ceturtdaļas izskaņā izdevās panākt pat 14 punktu pārsvaru (49:35). Noslēdzošā spēles daļa jau aizritēja abu komandu līdzvērtīgā cīniņā, taču Itālijai trīs ar pus minūtes pirms pamatlaika beigām izdevās pietuvoties līdz 49:57. Viešņas arvien vairāk izrādīja vēlmi zaudēto atgūt, uzbrukumu noslēdzot ar ātriem metieniem, kuri nebija precīzi.

Par spīti tam, ka Latvijai bija astoņu līdz desmit punktu pārsvars, Itālija turpināja veikt presingu arī pašā mača izskaņā, taču tas dueļa likteni nemainīja, Latvijai izcīnot trešo uzvaru trīs kvalifikācijas turnīra mačos. Turklāt skaistu punktu līdz ar mača beigām pielika Elīna Babkina, realizējot tālmetienu.

Kvalifikācijas cikls tika iesākts pagājušajā svētdienā, kad Latvija ar rezultātu 71:61 savā laukumā pieveica Portugāli, bet Igaunija izbraukumā ar 58:66 piekāpās Itālijai. Savukārt trešdien latvietes viesos ar 74:56 uzvarēja Igauniju, bet Itālija negaidīti ar 52:54 izbraukumā zaudēja Portugālei.

Pēc trim kārtām Latvijas izlase ar trim uzvarām ieņem C apakšgrupas pirmo vietu, bet pa vienai uzvarai ir Itālijai, Igaunijai un Portugālei.

Citā trešās kārtas spēlē Igaunija svētdien savā laukumā ar 67:60 apspēlēja Portugāli.

Salīdzinot ar trešdien aizvadīto spēli izbraukumā pret Igauniju, izlases divpadsmitniekā uz šo maču atgriezās Ieva Krastiņa un pievienojās Dita Liepkalne, bet šoreiz nespēlēja Ieva Veinberga un Kristīne Vītola.

Latvijas izlase joprojām ir 17 spēlētāju sastāvā, tāpēc katrā no mačiem malā jāatstāj piecas basketbolistes. Nevienai no pirmajām trim spēlēm nav tikušas pieteiktas Kitija Laksa un Ieva Kūlīte.

Ar Itālijas izlasi iepriekš Latvija spēlējusi gan Eiropas čempionātu finālturnīros, gan kvalifikācijā, gan pārbaudes mačos. Pēdējo reizi gluži nesen - 2012.gada vasarā, kad kvalifikācijas mačos Rīgā izdevās uzvarēt ar 71:52, bet izbraukumā nācās piekāpties ar 57:60. Tieši Itālijas izlase latvietēm palīdzēja nokļūt finālturnīrā, jo divas reizes uzvarēja Grieķijas komandu, nostumjot to uz trešo vietu.

Sagatavošanās cikla ievadā Latvijas izlase trīs reizes pārbaudes spēlēs pieveica Grieķiju, bet pēc tam piekāpās Ķīnai un Lietuvai.

Kvalifikācijas cikla turpinājumā Latvija nākamajā trešdienā viesosies Portugālē, bet pēc tam gaidāmi atlikušie divi mači.

Pretendentes sadalītas sešās grupās - četrās pa četrām izlasēm, bet divās trīs. Tā kā Eiropas čempionāta dalībkomandu skaits no 16 palielināts līdz 20, vietu finālturnīrā garantēs katras grupas labākā vienība, kā arī piecas labākās otro vietu ieguvējas.

No 22 izlasēm, kas startēs kvalifikācijas turnīra otrajā kārtā, uz Eiropas čempionātu dosies tieši puse jeb 11 komandas.

Šobrīd vietu Eiropas čempionātā nodrošinājušas finālturnīra saimnieces Ungārija un Rumānija, nākamā gada pasaules čempionātā startējošās Spānija, Francija, Turcija, Serbija, Baltkrievija un Čehija, kā arī Grieķija, kas pērn uzvarēja kvalifikācijas turnīra pirmajā kārtā.

Latvijas sieviešu basketbola izlases sastāvs 2015.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra mačam pret Itāliju:

Elīna Babkina (Orenburgas "Nadežda", Krievija), Zane Eglīte, Zane Jākobsone Liene Priede (visas - "Cēsis"), Baiba Eglīte ("TTT Rīga"), Kate Krēsliņa (RSU/"Merks"), Dita Liepkalne (Bembivres "Embutidos Pajariel", Spānija), Anete Šteinberga ("Royal Castors Braine", Beļģija), Aija Putniņa (Umbertides "Acqua&Sapone", Itālija), Zenta Meļņika ("Athinaikos", Grieķija), Zane Tamane (Krakovas "Wisla Can-Pack", Polija), Ieva Krastiņa (Viļņas "Kibirkštis-Tiche-IKI", Lietuva).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!