Foto: FIBA

Latvijas basketbola izlase ceturtdien, 22. februārī, 2025. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas pirmajā spēlē Saragosā ar 79:75 (23:14, 17:23, 17:20, 22:18) uzvarēja spēcīgo Spāniju.

Tādējādi Latvijas basketbolisti Spāniju pamanījušies uzvarēt otro reizi pēc kārtas. Pirms tam tas padevās pagājušā gada Pasaules kausa izcīņā.

Latvijas izlases uzvaru ar 18 punktiem sekmēja Rihards Lomažs, kuram arī septiņas rezultatīvas piespēles, kamēr 13 punktus pievienoja Andrejs Gražulis, bet 11 - Jānis Timma.

Savukārt Spānijas valstsvienībā 16 punkti Dario Brisuelam, bet 14 punktus sameta Haime Pradilja. Tieši pret Latviju atgriešanās spēli profesionālajā basketbolā aizvadīja Rikijs Rubio, kurš cīņas izskaņā daudz uzņēmās līdera lomu, kamēr maču viņš noslēdza ar 11 punktiem.

Latvijas izlase praktiski visu spēli atradās vadībā. Vēl cīņas pirmās minūtes ritēja punkts punktā, bet pirmās ceturtdaļas beigās Latvija veica izrāvienu, un Lomažs ar trejaci pat panāca desmit punktu vadību (21:11). Spāņi gan pēc tam pietuvojās, taču viesi atkal veica izrāvienu, pārsvaram vienubrīd sasniedzot arī 12 punktus.

Pirmais puslaiks noslēdzās ar 40:37 par labu Latvijai, bet cīņas otrajā pusē spāni visu laiku skrēja pakaļ viesiem, un tas izdevās trešā ceturkšņa izskaņā. Noslēdzošās 10 minūtes sākās ar 57:57, Spānija arī pirmo reizi kopš paša spēles sākuma izvirzījās vadībā (60:59), bet tā arī bija pēdējā reize. Gražulis atjaunoja vadību Latvijai, kas pēc tam arī tika noturēta - kaut gan ne bez saspringuma. Noslēdzošajās minūtēs līdera lomu Spānijai centās uzņemties Rubio, taču tas īsti neattaisnojās, turklāt viņš netrāpīja vairākus svarīgus soda metienus.

Dienas pirmajā C grupas spēlē Beļģija izbraukumā ar 75:60 (25:13, 15:23, 24:18, 11:6) pieveica Slovākiju.

Svētdien Latvijas basketbolisti "Arēnā Rīga" uzņems Slovākijas izlasi.

Latvija jau ir nodrošinātas tiesības spēlēt finālturnīrā, kas 2025. gada augustā un septembrī risināsies Rīgā. Citām C grupas komandām - Beļģijai, Slovākijai un Spānijai - rezultāti spēlēs ar Latvijas komandu tiks ņemti vērā, nosakot divu ceļazīmju ieguvējus.

Portāls "Delfi" piedāvāja Latvijas un Spānijas cīņas spēles teksta tiešraidi:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!