Foto: DELFI
Latvijas U-16 meiteņu basketbola izlase Bulgārijā notiekošā Eiropas čempionāta otrajā mačā šodien piedzīvoja sagrāvi pret Krievijas vienaudzēm ar vairāk kā pussimta punktu deficītu.

B apakšgrupas otrās kārtas cīņas ietvaros Latvijas basketbolistes zaudēja ar rezultātu 39:90 (15:23, 4:24, 2:24, 18:19).

Lai arī mačā pirmās trīs minūtes iesākās ar līdzvērtīgu cīņu (7:7), līdz pirmās ceturtdaļas beigām krievietes bija iekrājušas astoņu punktu pārsvaru. Otrā ceturtdaļa izvērtās neveiksmīga Latvijas izlasei - mūsu basketbolistes desmit minūšu laikā guva vien četrus punktus, bet Krievijas izlase iespēja 24. Trešā ceturtdaļa Latvijas izlasei turpinājās ar "sausuma periodu", kas bija jau ieildzis vairāk kā 11 minūšu garumā. Šajā ceturtdaļā Latvijas izlase piedzīvoja vēl iespaidīgāku sagrāvi ar 2:24, bet Krievija jau bija iekrājusi 50 punktu pārsvaru. Mača noslēdzošās desmit minūtēs Latvijas izlase rādīja līdzīgu sniegumu (18:19), taču spēles beigu signāls liecināja par piedzīvotu sagrāvi.

Latvijas valstsvienības rindās 14 punktus izdevās gūt Dignai Strautmanei, bet neviena cita spēlētāja nespēja pārsniegt desmit punktu robežu. Tajā pašā laikā Krievijas izlasē ar 21 gūtu punktu izcēlās Raisa Musina, bet rezultatīvas bija visas 12 komandas basketbolistes.

"Šī mums bija ļoti neveiksmīga diena, bet varbūt pat labi, ka tāda iekrita pret Krievijas izlasi, nevis rīt, kad mums būs ļoti svarīga spēle ar Turcijas komandu," pēc mača pozitīvu noskaņojumu saglabāja galvenais treneris Ainārs Čukstes, kurš citēts Latvijas basketbola savienības (LBS) mājaslapā.

"Pirmajās minūtēs laukumā bija relatīvs līdzsvars. Tad Krievijas izlase cieši noslēdza sava groza apakšu, bet no distances mēs totāli nevarējām trāpīt. Plus ļāvām pretiniecēm ieskrieties, turklāt, visu cieņu, viņas arī ļoti precīzi meta pat brīžos, kad izdevās aizsardzībā nospēlēt labi. Redzot, ka šodien pretinieces apturēt neizdosies, diezgan ātri sāku eksperimentēt ar sastāvu un taktiku. Nav patīkami zaudēt ar tik lielu starpību, taču varbūt pat labi, ka tik neveiksmīga spēle mums iekrita tieši pret visspēcīgākajām pretiniecēm," mača gaitu komentējis treneris.

"Rīt būs jauna diena un jauna spēle, kurā mums būs nepieciešama uzvara pār Turcijas kadetēm. Pretiniecēm atkal būs augumu pārsvars, bet meistarības ziņā viņas liekamas līdzās Zviedrijas komandai, kuru mums izdevās pieveikt. Viegli nebūs, bet būs iespēja reabilitēties," piebildis Čukste.

Pirmās kārtas mačos ceturtdien Latvijas izlase ar 65:56 uzvarēja Zviedriju, bet Krievija ar 76:44 sagrāva Turciju.

Turnīra pirmā posma B apakšgrupas noslēdzošajā mačā Latvijas izlase sestdien tiksies ar Turciju, saglabājot cerības kvalificēties čempionāta otrajam posmam.

Komandas ir sadalītas četrās apakšgrupās, pa četrām komandām katrā. Grupas trīs labākās vienības turpinās cīņu par medaļām, bet vienai nāksies nosargāt vietu A divīzijā. Čempionāta otrajā kārtā 12 labākās komandas tiks sadalīta divās grupās, līdzi ņemot divu maču rezultātus no pirmās kārtas spēlēm. Savukārt ceturtdaļfinālā iekļūs otrās kārtas katras grupas četras labākās vienības, atlikušajām četrām savā starpā sadalot 9.-12.vietu.

Gatavojoties Eiropas čempionātam, Latvijas kadetes aizvadīja 11 pārbaudes spēles, neciešot nevienu zaudējumu. Sākotnēji latvietes divreiz pieveica Somiju, pēc tam trīs reizes pārspēja Polijas izlasi, tomēr gan Somija, gan Polija šogad sacenšas vien Eiropas čempionāta B divīzijā. Turpinājumā Latvijas izlase reizi uzvarēja Baltkrievijas vienaudzes, bet pēc tam divas reizes pārspēja arī par diviem gadiem vecākās šīs valsts spēlētājas. Savukārt jūlija vidū latvietes pa reizei pieveica arī Igaunijas un Ukrainas vienaudzes. Tomēr arī Baltkrievijas, Igaunijas un Ukrainas U-16 izlases spēlē Eiropas čempionāta B divīzijā. Pēdējā pārbaudes spēlē jūlija beigās Latvijas izlase pieveica lietuvietes, kas startē šajā Eiropas čempionātā.

Pērn latvietes dramatiskā cīņā ar Portugāli pagarinājumā izcīnīja tiesības pēc piecu gadu pārtraukuma atkal startēt Eiropas spēcīgāko komandu pulkā. Līdz šim augstākais sasniegums Latvijas kadetēm bijis izcīnīta piektā vieta galvenā trenera Aināra Čukstes vadībā 2001.gada čempionātā. Arī šo izlasi trenē Čukste.

Latvijas U-16 basketbola izlases sastāvs dalībai Eiropas čempionātā:

Paula Strautmane, Digna Strautmane, Anna Dreimane, Kristiāna Rikveile, Marta Jančevska, Kintija Kalniņa (visas - BJBS "Rīga"/"Rīdzene"), Sindija Kudule, Annija Einere, Laura Grabe (visas - Rīgas 3.BJSS), Amanda Betlere, Zane Ozoliņa (abas - BJBS "Rīga"/TTP-1), Tatjana Savicka ("Daugavpils").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!