Latvijas U-18 basketbola izlases centra pozīcijas spēlētāji Frederiks Meinarts un Pēteris Pinnis piektdien uzsāk dalību prestižā "Adidas Next Generation" Eirolīgas turnīra Patras posmā. Abi puiši pie vienreizējās iespējas tikuši mazliet negaidītā kārtā, bet turnīrā pārstāvēs komandas, kuras tieši saistītas ar divām Eiropas basketbola leģendām – Vasili Spanuli un Zazu Pačuliju. Lielā skatuve ļaus latviešiem mērot spēkus ar talantīgākajiem Eiropas basketbolistiem, kas viņiem būs milzu izaicinājums, portālam "Delfi" klāsta jauniešu basketbola lietpratēji.

2002. gadā izveidotajā jauniešu Eirolīgā piedalījušās neskaitāmas topošās basketbola zvaigznes, kurām tā savulaik bijusi viena no labākajām savu spēju atrādīšanas iespējām. Ierastais līgas formāts paredz, ka ik sezonu četros kvalifikācijas turnīros piedalās pa astoņām komandām, kuras ar uzvaru posmā var nodrošināt sev vietu finālturnīrā. Savukārt dalībnieku pulku pārsvarā aizpilda Eiropas spēcīgākie klubi un jauniešu akadēmijas, kuras pārbauda savu nākamo paaudzi pret spējīgākajiem vienaudžiem.

Jauniešu Eirolīgā vairākas reizes arī piedalījusies uz "VEF skolas" jauniešu komandām balstīta "VEF Rīga" vienība. Savukārt "ieejas cena" vienmēr bijusi pašsaprotama – ja neesi neapšaubāms Eiropas basketbola zīmols, sastāvā vajadzīgs kāds spilgts talants. VEF gadījumā pieteikšanās tika veikta un bija veiksmīga gados, kad komandu pārstāvēja, piemēram, Rodions Kurucs (1998. gadā dzimušie) vai Anžejs Pasečņiks (1995. gadi).

Šādi plāni tika kalti arī par 2004. gadā dzimušajiem basketbolistiem – Latvijas jaunatnes izlasei jau pāris gadu no šīs paaudzes izdodas atlasīt teju nepieredzētu skaitu "divmetrinieku". Komanda jauniešu Eirolīgā būtu startējusi zem Kristapa Porziņģa akadēmijas (KP BA) un DSN sporta skolas vārda. KP BA/DSN turnīrā galu galā nepiedalās, bet divi no talantīgajiem šī vecuma spēlētājiem – Frederiks Meinarts un Pēteris Pinnis – Grieķijas pilsētā Patrā notiekošajā otrajā kvalifikācijas posmā spēlēs katrs savā komandā.

Lai gan ārzemju vienību rindās latvieši šajās sacensībās spēlējuši reti, vēsture no jaunu nav gluži pārrakstīta. Kaspars Vecvagars ("Žalgiris") un Ojārs Siliņš ("Stella Azzurra") prestižajā forumā sevi vienlaikus pieteica 2009. gada decembrī. Viņiem iespēju deva jau esošā saistība ar slaveniem klubiem. Meinarta un Piņņa dalību jauniešu Eirolīgā pavada mazliet veiksme, interesants un katram atšķirīgs uzrunāšanas process, kā arī, protams, pašu potenciāls.

LBL2 pārzinošais Džerardini

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!