Foto: F64
Latvijas U-18 puišu basketbola izlase Liepājā, Ventspilī un Rīgā notiekošā Eiropas čempionāta pirmajā spēlē ceturtdien ar rezultātu 85:57 (24:20, 27:15, 18:12, 16:10) uzvarēja Bulgārijas vienaudžus.

Rezultatīvākais Latvijas komandā ar 16 punktiem bija Anžejs Pasečniks, kura kontā arī 11 atlēkušās bumbas, 15 punktus un 11 bumbas zem groziem iekrāja Kristaps Porziņģis, bet 11 punkti Dāvja Geka kontā.

Jāizceļ, ka pie punktiem šajā mačā tika visi 12 Latvijas izlases pārstāvji.

Latvijas komanda vadībā atradās visu spēli, pakāpeniski audzējot pārsvaru un galu galā tiekot pie pārliecinoša panākuma. Pirmajā ceturtdaļā neizdevās nosargāt iekrāto deviņu punktu pārsvaru, bet otrās ceturtdaļas vidū pirmo reizi tika panākts desmit punktu pārsvars. Atpūtā Latvijas izlase devās ar 16 punktu handikapu, bet trešās ceturtdaļas ievadā mājinieki jau pabija vadībā ar 21 punktu. Atlikušajā laikā bulgāri cīņā par uzvaru vairs neiesaistījās.

"Prieks par uzvaru, bet spēles kvalitātes ziņā vēl ir daudz rezervju. Bija nepatīkami "iekritieni" aizsardzībā, bija brīži, kad uzbrukumā pietrūka pacietības un organizētības," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē izlases galveno treneri Nikolaju Mazuru. "Guvām daudz punktus, kaut arī metienu precizitāte nebija nemaz tik laba. Varbūt tas skaidrojams ar pirmās spēles uztraukumu, kas tomēr bija manāms. Visvairāk mūs glāba pie pretinieku groza izcīnītās 26 bumbas. Tās bieži deva iespēju mest divas un pat trīs vai četras reizes."

"Pirmajā puslaikā bulgāri aizsardzībā spēlēja diezgan pasīvi, dodot mums iespējas mest no brīvām pozīcijām. Mums bumba it kā kustējās labi, tomēr metieni nebija tik precīzi, cik gribētos. Ja mums nebūtu tik liels pārsvars cīņā pie groziem, rezultāts varēja augt līdzīgi, un tad jau būtu pavisam cita spēle," uzskata treneris. "Aizsardzībā bija konkrēts plāns, lai nobremzētu bulgāru līderi Aleksandru Vezenkovu, taču tas ne vienmēr tika izpildīts. Piemēram, četri spēlētāji izdara, kas jāizdara, bet viens iekrīt un uzreiz zaudējam punktus. Labi, ka cīnoties ar lielu enerģiju tomēr noturējām iniciatīvu, taču turpmākajos mačos ar to var nepietikt."

"Piektdien mums būs darīšana ar Spānijas izlasi, kuras izredzes kotējas ļoti augstu. Pretiniekiem ir vairāki spēlētāji, kuri veido rezultātu. Stils - tipisks spāņu basketbols. Materiālu par pretinieku spēles īpatnībām pietiek, zinām, kas būs jāizdara, lai nospēlētu veiksmīgi. Jādomā, ka cīņā pie groziem izteikta pārsvara nebūs nevienai komandai. Izšķiroša nozīme būs tam, kā ievērosim spēles disciplīnu gan aizsardzībā, gan uzbrukumā," piebilst Mazurs.

Pirmajā C apakšgrupas pirmās kārtas mačā ceturtdien Spānija ar 88:61 uzvarēja Itāliju.

Pirmā posma turpinājumā Latvijas izlase piektdien Liepājā tiksies ar Spāniju, bet sestdien spēkosies ar Itālijas vienaudžiem.

Trīs labākās pirmā posma C grupas komandas turpinās cīņu par medaļām, no 22. līdz 24.jūlijam Liepājā spēlējot ar D grupas komandām (Turcija, Horvātija, Ukraina, Anglija). No otrā posma ceturtdaļfinālā iekļūs katras grupas četras labākās komandas, bet izslēgšanas cīņas no 26. līdz 28.jūlijam notiks Rīgā.

Latvijas komanda, kuras galvenais treneris ir Nikolajs Mazurs, Eiropas čempionātam gatavojusies gan ar līdzdalību Eiropas jaunatnes līgā, gan vairākos starptautiskos turnīros, kā arī spēlējusi Latvijas Basketbola līgas (LBL) pirmās divīzijas turnīrā šā gada sezonā "Okartes" basketbola akadēmijas paspārnē. Pēdējā mēneša laikā iegūta otrā vieta Baltijas kausa izcīņā, kā arī pārbaudes spēlēs pieveiktas Nīderlandes, Turcijas un Francijas vienības.

Seši spēlētāji no pašreizējās U-18 izlases pirms diviem gadiem spēlēja Eiropas U-16 čempionātā, kurā izcīnīja sesto vietu. Savukārt četri pērn jau piedalījās U-18 čempionātā, dodot būtisku ieguldījumu sestās vietas sasniegšanā. Vēl trīs 1996.gadā dzimušie puiši U-16 čempionātā spēlēja pērn, kad tika izcīnīta desmitā vieta.

Eiropas U-18 čempionātos Latvijas komandas līdz šim augstākais sasniegums ir trešā vieta 2007.gadā galvenā trenera Vara Krūmiņa vadībā un tāda pati pozīcija 2010.gadā Ziedoņa Jansona vadībā.

Pērnā gada čempionātā, kas norisinājās Latvijā un Lietuvā, U-18 izlase aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam, taču atzina mājinieku lietuvieši pārākumu, kuri pēc tam aizkļuva līdz finālam, taču nespēja uzveikt Horvātiju. Cīņā par piekto līdz septīto vietu vispirms tika uzvarēta Bulgārija, bet pēc tam piedzīvots zaudējums pret Spāniju, kā rezultātā Latvija čempionātā ieņēma sesto vietu.

Latvijas U-18 puišu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionātam:

Kristaps Pļavnieks, Dāvis Geks, Armands Ginters, Ivars Rihards Žvīgurs, Ervīns Mežnieks, Anžejs Pasečniks (visi - "VEF skola"), Kristaps Gludītis (BJBS "Rīga"/A.Kraukļa VEF), Roberts Pāže, Klāvs Čavars, Rihards Lomažs (visi - Ventspils "Spars"), Rolands Šmits ("Fuenlabrada", Spānija) un Kristaps Porziņģis (Seviljas "Cajasol", Spānija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!