Foto: DELFI
Latvijas U-20 vīriešu basketbola izlase sestdien Tallinā pārrakstīja valsts basketbola vēsturi, pirmo reizi iekļūstot Eiropas čempionāta finālā.

Pusfināla mačā Latvija dramatiskā cīņā ar 64:63 uzvarēja Spāniju, un tagad svētdien pulksten 20:15 finālā tiksies ar Itāliju, kas pusfinālā ar 77:68 pieveica Krieviju. Ar itāļiem Latvija spēlēja jau priekšsacīkstēs un uzvarēja.

Eiropas čempionāta finālu svētdien eksluzīvā video tiešraidē varēs vērot arī portālā "Delfi". Tiešraide būs pieejama tikai Latvijas teritorijā.

Līdz šim neviena līmeņa Latvijas basketbola izlase pēc valsts neatkarības atjaunošanas nav spēlējusi Eiropas čempionāta finālā.

Rezultātu ar pustālo metienu jau mača pirmajās sekundēs atklāja Ingus Jakovičs, taču spāņi uzreiz spēja atbildēt ar tādu pašu bumbas raidījumu grozā un rezultātu izlīdzināja. Turpmākajās trīs minūtēs aktīvāki bija spāņi, panākot savā labā jau sešu punktu vadību. Ojārs Siliņš ar efektīvu bumbas triecienu grozā no augšas pēc Jāņa Bērziņa piespēles divus punktus atguva, taču spāņu ofensīva turpinājās un četras minūtes pirms ceturtdaļas beigām latviešiem jau bija deviņu punktu deficīts. Nedaudz vēlāk rezultāta starpība sasniedza pat desmit punktus, bet ceturtdaļas pēdējās minūtēs Latvija spēja starpību sadeldēt līdz astoņiem punktiem.

Otrās ceturtdaļas pirmās divas minūtes aizritēja līdzīgā cīņā, bet turpinājumā Latvija vairākās epizodēs netika galā ar spāņu ātro saspēli, kas noveda pie vairākiem izdarītiem pārkāpumiem. Spāņi no soda metienu līnijas bija precīzi sešas reizes pēc kārtas, rezultāta starpību līdz ceturtdaļas vidum palielinot līdz 15 punktiem. Šķiet, šie punktu zaudējumi bija kā auksta duša Latvijas izlasei, kas pēkšņi pārņēma iniciatīvu un vispirms veica piecu punktu izrāvienu un bija rezultatīvāka arī turpmākajās minūtēs. Rezultāts nepilnu minūti pirms ceturtdaļas beigām jau bija vienu punktu par labu Latvijai, taču puslaika izskaņā spāņi spēja vienu grozu atgūt.

Trešā ceturtdaļa veiksmīgāk iesākās Spānijas izlasei, kas nedaudz vairāk kā minūtes laikā guva piecus punktus, bet Latvija bija rezultatīva turpmākajās divās minūtēs, atjaunojot viena punkta deficītu. Spāņu spēlētājam Haimem Fernandesam atkārtoti izrādot neapmierinātību ar tiesnešu lēmumiem, arbitri šīs izpausmes sodīja ar tehnisko piezīmi, kas deva iespēju Siliņam ceturtdaļas vidū ar diviem soda metieniem Latvijas valstsvienību izvirzīt vadībā (44:43). Ceturtdaļas atlikušās minūtes aizritēja līdzvērtīgā cīņā, un Latvija to no noslēdza ar divu punktu pārsvaru.

Mača izšķirošo ceturtdaļu ar efektīvu bumbas triecienu grozā no augšas iesāka Bērziņš, kurš pēc brīža realizēja vēl vienu divpunktu grozu. Spāņi atbildēja ar sešu punktu izrāvienu, pēc ceturtdaļā spēlētām trīsarpus minūtēm panākot neizšķirtu (55:55). Turpmākajās nepilnās četrās minūtēs katra no komandām guva pa pieciem punktiem, saglabājot neizšķirtu rezultātu. Divas minūtes pirms mača beigu signāla Latviju ar diviem punktiem vadībā izvirzīja Siliņš, bet minūti vēlāk spāņi vēlreiz izlīdzināja rezultātu. Paliekot divdesmit spēles sekundēm, spāņi nopelnīja sodu uzbrukumā un bumba nonāca Latvijas rīcībā. Turpinājumā Bērziņš kļūdījās divos soda metienos, bet virs groza lidojošo bumbu pielaboja Andrejs Gražulis, izvirzot Latviju vēlreiz divu punktu vadībā. Spāņi pēdējās sekundēs vēl vienu punktu atguva, taču Latvija spēja nosargāt uzvaru.

Rezultatīvākā spēlētāja gods Latvijas izlasē šajā mačā tika Bērziņam, kura kontā 14 punkti un 12 izcīnītas atlēkušās bumbas. Pa divpadsmit punktiem pievienoja Jakovičš un Gražulis, bet Siliņam - 11 punkti.

Turnīra pirmajos divos posmos Latvijas izlase iekrāja sešu uzvarētu spēļu sēriju un izcīnīja sešas uzvaras septiņos mačos, ieņemot pirmo vietu gan pirmā posma C apakšgrupā, gan otrā posma F apakšgrupā. Tajā pašā laikā Spānija pirmajā posmā tika pie trim panākumiem četrās cīņās, vienīgo zaudējumu ar 67:75 piedzīvojot tieši pret Latviju, bet otrā posma trīs spēlēs izcīnīja divas uzvaras un ierindojās F grupas trešajā vietā.

Čempionāta turpinājumā Latvija piektdien ceturtdaļfinālā ar 78:73 pieveica Melnkalni, bet Spānija ar 82:60 bija pārāka pār Grieķiju.

Savukārt pārējos divos ceturtdaļfinālu mačos Krievija ar 82:70 pieveica Turciju, bet Itālija ar 75:72 pagarinājumā uzvarēja Lietuvu.

Pirmajā posmā komandas bija sadalītas četrās apakšgrupās, pa piecām komandām katrā. Grupas trīs labākās vienības turpināja cīņu par medaļām. Čempionāta otrajā kārtā 12 labākās komandas tika sadalītas divās grupās, līdzi ņemot divu maču rezultātus no pirmās kārtas spēlēm. Savukārt ceturtdaļfinālā iekļuva otrās kārtas katras grupas četras labākās vienības.

Pērn U-20 Eiropas čempionāts vīriešiem tika aizvadīts Slovēnijā. Bronzas medaļu izcīnīja Spānija, kas tikai ar viena punkta starpību uzvarēja Serbiju, bet tikpat dramatiska cīņa norisinājās arī par zeltu, Lietuvai ar viena punkta starpību pieveicot Franciju.

Latvijas komanda pagājušā gada čempionāta gaitā spēja uzvarēt nākamos Eiropas čempionus lietuviešus, bet ceturtdaļfinālā atzina serbu pārākumu. Noslēgumā tika izcīnīta sestā vieta.

Desmit šī Latvijas izlases modeļa spēlētāji jau iepriekš ir piedalījušies Eiropas jaunatnes čempionātos. Visbagātākā pieredze - četri turnīri, ieskaitot pasaules U-19 čempionātu, - ir Vecvagaram un Siliņam. Tā 1993.gadā dzimušo puišu komanda U-16 Eiropas čempionātā pirms četriem gadiem izcīnīja devīto vietu, bet U-18 čempionātā pirms diviem gadiem - desmito vietu.

Šogad U-20 A divīzijas čempionāts ir paplašināts līdz 20 komandām, līdz ar to Tallinā spēlē arī visas četras pagājušā gada čempionāta B divīzijas pusfinālistes - Čehija, Izraēla, Horvātija un Bulgārija.

Latvijas U-20 izlases sastāvs Eiropas čempionātā:

saspēles vadītāji - Kaspars Vecvagars (Panevēžas "Lietkabelis", Lietuva) un Ingus Jakovičs (''Liepāja''/''Triobet''); aizsargi - Toms Leimanis, Edgars Štelmahers (abi - "Ventspils Augstskola") un Roberts Krūmiņš ("Liepāja"/"Triobet"); uzbrucēji - Ojārs Siliņš (Redžo di Emīlijas "Trenkwalder", Itālija), Jānis Bērziņš ("Valmiera"), Roberts Stumbris ("Jūrmala"/"Fēnikss") un Pēteris Rēķis ("Latvijas Universitāte"); centri Andrejs Gražulis, Iļja Gromovs (abi - "Ventspils Augstskola") un Elvis Saulītis ("Valmiera").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!