Foto: FIBA
Latvijas U-20 vīriešu basketbola izlase trešdien Tbilisi Eiropas čempionāta (EČ) B divīzijas sacensības turpināja ar uzvaru grupas pēdējā spēlē.

Latvija ar 62:58 (14:13, 17:7, 11:19, 20:19) pieveica Ungāriju.

Izcīnītā uzvara dod Latvijai vietu ceturtdaļfinālā un iespēju turpināt cīņu par atgriešanos elitē. Izslēgšanas turnīra pirmajā kārtā pretī stāsies basketbola lielvalsts Serbija, kas arī nonākusi Eiropas otrajā divīzijā.

Latvijas komanda otrās ceturtdaļas vidū panāca 13 punktu pārsvaru, bet Ungārijas vienība atspēlējās.

Minūti un 18 sekundes pirms spēles beigām ungāri ar soda metieniem panāca 58:58, bet uz to ar vienu precīzu soda metienu atbildēja Valters Briedis, ar diviem - Krišs Helmanis, un piecas sekundes pirms mača beigām vienu soda metienu realizēja Ričards Daniels Vanags.

Uzvarētāju rindās kā vienīgais desmit gūto punktu robežu sasniedza Vanags - 18 punkti un sešas atlēkušās bumbas. Vēl četri basketbolisti guva no astoņiem līdz deviņiem punktiem. Pretiniekiem 22 punktus guva Dezs Andrass Tanohs, bet 11 punktus - Bence Kollars.

Latvijas izlases galvenais treneris Dāvis Čoders stāsta, ka uzvaru nodrošināja pašatdeve aizsardzībā, bet savu potenciālu uzbrukumā komanda vēl nav parādījusi.

"Pirmajā puslaikā iekrājām piezīmju problēmas, kas turpinājumā lika paplašināt rotāciju un, iespējams, ietekmēja spēles kvalitāti. Sērijveidā netrāpījām metienus no labām pozīcijām, kļūdu skaits bija pārāk liels. Jānospēlē pacietīgāk, gudrāk," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē Čodera teikto.

"Caur smagu darbu aizsardzībā jānotic saviem spēkiem uzbrukumā - šāda pieeja palīdzējusi izcīnīt divas uzvaras. Līdz šim pie pretinieku groza esam labi darbojušies īsos vai garākos spēļu fragmentos. Jāpierāda, ka varam to darīt visas 40 minūtes," turpina treneris.

Čoders arī atzīmē, ka Serbijas komandas spēles nianšu izpēte vēl priekšā, bet vispārējais iespaids par izlasi ir ierasts - lieli izmēri visās pozīcijās, agresīvs, bet palēns basketbols.

"Gan mūsu komandā, gan Serbijai ir spēlētāji, kuri pērn jau tikās laukumā U-19 Pasaules kausa izcīņas spēlē Daugavpilī. Toreiz pretinieki galotnē uzvarēja ar vienu punktu. Tagad ir iespēja revanšēties," saka Čoders.

Jau ziņots, ka pirmajās spēlēs Latvija cieta neveiksmi pret Bulgāriju, piekāpjoties ar 64:72, un ar 72:59 pārspēja vienaudžus no Īrijas.

Pirmajā posmā 19 komandas sacenšas četros grupu turnīros. Katras grupas divas labākās komandas kvalificējas ceturtdaļfinālam, pārējās turpina cīņu par devīto vietu.

Savainojuma dēļ komandai nevar palīdzēt Freds Bagatskis, klubā Spānijā jaunajai sezonai gatavosies Rodijs Mačoha, bet ASV augstskolas komandas treniņos piedalīsies Noa Viljamsons.

Dāvis Čoders pirms četriem gadiem ar šo gadugājumu strādājis kā U-16 izlases galvenā trenera asistents, bet tagad viņam ir pirmā pieredze jaunatnes izlases galvenā trenera amatā.

Izlases aizvadīja treniņnometnes Rīgā un Rūjienā. Divās pārbaudes spēlēs tika nospēlēts neizšķirti ar Somijas U-20 izlasi (82:59 un 56:57), pārspēta valstsvienības rezervju komanda (81:78), divreiz zaudēts Lietuvas U-20 izlasei (86:106 un 61:79), vienreiz - Igaunijas U-20 komandai (69:74).

Ceļazīmi uz A divīziju saņems pirmo trīs vietu ieguvēji, taču, ja A divīzijā 14.-16. vietā ierindosies 2023.gada Eiropas U-20 čempionāta rīkotājvalsts Grieķijas izlase, no B divīzijas uz A divīziju pāries tikai pirmo divu vietu ieguvēji.

Latvijas U-20 vīriešu basketbola izlases sastāvs dalībai Eiropas čempionātā:

Toms Skuja (Santantoni "Ibiza Feeling", Spānija), Valters Briedis ("Latvijas Universitāte"), Ričards Daniels Vanags (Raplas "Avis Utilitas, Igaunija), Kristiāns Šulcs ("Ventspils"), Kristians Feierbergs (Meinas "Black Bears", ASV), Krišs Helmanis (Badalonas "Joventut", Spānija), Markuss Kudrjavecevs ("VEF" basketbola akadēmija Valkā), Gustavs Jakubauskis ("Liepāja"), Nils Baumeisters (RSU), Ričards Kļanskis ("Taranto", Itālija), Raivo Butirins ("VEF Rīga"), Rihards Aleksandrovs ("Latvijas Universitāte").


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!