Foto: DELFI
Latvijas U-20 vīriešu basketbola izlase piektdien Tallinā pirmo reizi vēsturē iekļuva Eiropas čempionāta pusfinālā un nodrošināja sev ceļazīmi uz pasaules čempionātu.

Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā Latvijas basketbolisti atspēlēja vairāk nekā 10 punktu deficītu un ar 78:73 pieveica Melnkalni. Tagad sestdien pulksten 18:00 Latvijas basketbolisti pusfinālā tiksies ar Spāniju, kas negaidīti paŗliecinoši ar 82:60 pieveica Grieķiju, kas līdz šim bija piedzīvojusi tikai vienu zaudējumu. Latvija ar spāņiem jau tikās priekšsacīkstēs un uzvarēja ar 75:67.

Portāls "Delfi" sestdien piedāvās Latvijas spēles ekskluzīvu video tiešraidi no Tallinas.

Pret Melnkalni aizvadītās spēles pirmā ceturtdaļa iesākās ar Andreja Gražuļa bumbas triecienu grozā no augšas, Latvijai atklājot rezultātu, taču melnkalnieši spēja tūlīt atbildēt gan uz šo groza guvuma, gan nākamo trīspunktnieku, ko realizēja Jānis Bērziņš. Ceturtdaļas turpinājumā Melnkalne pārņēma vadību un mača sestajā minūtē jau bija sasniegusi desmit punktu pārsvaru. Latvija metās mazināt rezultāta starpību un līdz ceturtdaļas beigām deficītu izdevās sadeldēt līdz septiņiem punktiem.

Otrās ceturtdaļas sākumā Latvija pārņēma iniciatīvu un pēc trīsarpus minūtēm atradās iedzinējos vien ar četriem punktiem, bet vēl trīs minūtes vēlāk bija tikai viena punkta deficīts (32:33). Gražulis ar Bērziņu šajā brīdī jau katrs bija guvuši pa desmit punktiem. Nedaudz vēlāk Kaspars Vecvagars kļūdījās divos soda metienos, neizmantojot iespēju izlīdzināt rezultātu, taču viņš to paveica 44 sekundes pirms otrās ceturtdaļas beigu signāla (37:37), bet pusminūti vēlāk izvirzīja Latviju divu punktu vadībā.

Trešo ceturtdaļu aktīvāk iesāka Latvijas izlase, pāris reizes izvirzoties vadībā ar četru punktu starpību, taču Melnkalne prata deficītu sadeldēt un pusotru minūti pirms ceturtdaļas noslēguma panāca neizšķirtu (50:50). Tomēr ceturtdaļas beigu daļā tāpat kā puslaika beigās trāpīgs bija Vecvagars, kurš atkal panāca divu punktu pārsvaru Latvijai.

Mača pēdējās ceturtdaļas sākums tika aizvadīts pārliecinošā Latvijas zīmē, mūsu U-20 izlasei četrarpus minūtēs izvirzoties vadībā ar 14 punktu pārsvaru. Nedaudz vēlāk Melnkalnei rezultāta starpību izdevās samazināt līdz desmit punktiem, taču turpinājumā vairākas minūtes izvērtās līdzvērtīga cīņa. Pusotru minūti pirms mača beigu signāla melnkalnieši sāka agresīvu ofensīvu, 12 punktu deficītu samazinot līdz pieciem punktiem, tomēr Latvija spēja nosargāt rezultāta starpību un izcīnīja uzvaru.

Rezultatīvākais Latvijas izlases rindās ar 25 punktiem bija Vecvagars. Gražulis un Ojārs Siliņš pievienoja pa 15 punktiem, bet 13 punkti Bērziņa kontā.

Latvijas basketbola dzīves pārzinātājs Valdis Valters savā tvitera kontā ziņo, ka Vecvagars šo spēli aizvadījis ar lauztu pirkstu. Kā zināms, Vecvagars traumu guva čempionāta otrā posma pirmajā mačā pret Slovēniju.

Citā piektdienas ceturtdaļfināla mačā Krievija ar 82:70 (26:7, 24:24, 14-15, 18:24) pieveica Turciju, bet šovakar vēl paredzētas spēles starp Grieķijas un Spānijas vienībām, kā arī Lietuvas un Itālijas izlasēm.

Turnīra pirmajos divos posmos Latvijas izlase iekrāja sešu uzvarētu spēļu sēriju un izcīnīja sešas uzvaras septiņos mačos, ieņemot pirmo vietu gan pirmā posma C apakšgrupā, gan otrā posma F apakšgrupā. Savukārt Melnkalne pirmajā posmā tika pie trim panākumiem četrās cīņās, esot otrie B apakšgrupā, bet otrā posma trīs spēlēs tika izcīnīta viena uzvara, kas lika ieņemt ceturto pozīciju E grupā.

Pirmajā posmā Latvijas izlase izcīnīja četras uzvaras pret Spāniju, Krieviju, Izraēlu un Bulgāriju. Savukārt otrajā posmā pēc uzvarām pār Slovēniju un Itāliju sekoja zaudējums Francijai sev neko vairs neizšķirošā mačā.

Pirmajā posmā komandas bija sadalītas četrās apakšgrupās, pa piecām komandām katrā. Grupas trīs labākās vienības turpināja cīņu par medaļām. Čempionāta otrajā kārtā 12 labākās komandas tika sadalītas divās grupās, līdzi ņemot divu maču rezultātus no pirmās kārtas spēlēm. Savukārt ceturtdaļfinālā iekļuva otrās kārtas katras grupas četras labākās vienības.

Pērn U-20 Eiropas čempionāts vīriešiem tika aizvadīts Slovēnijā. Bronzas medaļu izcīnīja Spānija, kas tikai ar viena punkta starpību uzvarēja Serbiju, bet tikpat dramatiska cīņa norisinājās arī par zeltu, Lietuvai ar viena punkta starpību pieveicot Franciju.

Latvijas komanda pagājušā gada čempionāta gaitā spēja uzvarēt nākamos Eiropas čempionus lietuviešus, bet ceturtdaļfinālā atzina serbu pārākumu. Noslēgumā tika izcīnīta sestā vieta.

Desmit šī Latvijas izlases modeļa spēlētāji jau iepriekš ir piedalījušies Eiropas jaunatnes čempionātos. Visbagātākā pieredze - četri turnīri, ieskaitot pasaules U-19 čempionātu, - ir Vecvagaram un Siliņam. Tā 1993.gadā dzimušo puišu komanda U-16 Eiropas čempionātā pirms četriem gadiem izcīnīja devīto vietu, bet U-18 čempionātā pirms diviem gadiem - desmito vietu.

Latvija U-20 izlase Eiropas čempionātā ceturtdaļfinālā spēlēja trešo reizi pēc kārtas.

Šogad U-20 A divīzijas čempionāts ir paplašināts līdz 20 komandām, līdz ar to Tallinā spēlē arī visas četras pagājušā gada čempionāta B divīzijas pusfinālistes - Čehija, Izraēla, Horvātija un Bulgārija.

Latvijas U-20 izlases sastāvs Eiropas čempionātā:

saspēles vadītāji - Kaspars Vecvagars (Panevēžas "Lietkabelis", Lietuva) un Ingus Jakovičs (''Liepāja''/''Triobet''); aizsargi - Toms Leimanis, Edgars Štelmahers (abi - "Ventspils Augstskola") un Roberts Krūmiņš ("Liepāja"/"Triobet"); uzbrucēji - Ojārs Siliņš (Redžo di Emīlijas "Trenkwalder", Itālija), Jānis Bērziņš ("Valmiera"), Roberts Stumbris ("Jūrmala"/"Fēnikss") un Pēteris Rēķis ("Latvijas Universitāte"); centri Andrejs Gražulis, Iļja Gromovs (abi - "Ventspils Augstskola") un Elvis Saulītis ("Valmiera").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!