Foto: F64
Latvijas basketbolā nav sportiskās piramīdas, bet tā dzīve rit pēc principa "kā sanāks," pēc nostrādāta pusotra mēneša Latvijas Basketbola līgu (LBL) direktora amatā žurnālam "Sporta Avīze" atklājis Edgars Abrams.

Kā zināms, LBL direktora amatā Abrams tika iecelts augusta sākumā, nomainot šajā postenī Ralfu Pleinicu.

"Pirmais un laikam būtiskākais secinājums - mums nav sportiskās piramīdas," pārdomās par Latvijas basketbolu dalījās Abrams. "Mēs basketbolā dzīvojam pēc principa "kā sanāks". Ir nauda - spēlējam LBL pirmajā divīzijā. Nav naudas - tātad zemāk. Pirmais, ko mēģināju panākt, lai būtu sportiskais princips. Lai būtu trīs LBL divīzijas. Tas, ko šogad vairs nevarējām paspēt izdarīt - izstrādāt pāreju no apakšas uz augšu un no augšas atpakaļ uz leju. Kaut kādā brīdī šī sistēma ir pajukusi, taču tas noticis objektīvu iemeslu dēļ - kādas komandas pazūd, un nākas kaut ko likt to vietā. Tātad kaut kas tajā mehānismā nav pareizi. Piemērs - "Barons.""


No dalības LBL pirmās divīzijas turnīrā laicīgi atteicās aizpagājušā gada valsts čempionvienība "Barons", kuras vietu ieņēma "Jūrmala/Fēnikss" komanda, kas aizvadītajā sezonā triumfēja otrās divīzijas regulārajā čempionātā, bet izslēgšanas spēles noslēdza ceturtajā vietā.

Savukārt LBL otrajā un trešajā divīzijā, kas iepriekš saucās Amatieru basketbola līga (ABL), spēlēs divas komandas ar vienādu nosaukumu - "Barons/Ķeizarmežs".

"Paldies kluba saimniekiem, ka viņi normāli uzņēma situāciju un nebankrotēja, bet aizgāja uz otro divīziju. Taču situācija nebija normāla," stāsta Abrams. "Tā parādīja, ka mums nav nekāda kompensējošā mehānisma, kas palīdzētu šādiem klubiem, kas ir privātā iniciatīva, izdzīvot. Jā, jebkuram klubam ir lietas, ko pārmest, taču tas ir normāli - jebkurš bizness, jebkura organizācija vispirms ir vērsta uz sevi, uz savu izdevīgumu. Nepatīkamākais, ka līga neradīja sportisko interesi un nav radījusi mehānismu, lai šādu klubus nepazaudētu."

"Esam attīstījušies. Mums ir ļoti daudz pozitīva. Nesaku, ka slikta ir arī jaunatnes sistēma, tā vienkārši jāpiekārto. Finanšu plūsma, sportistu pārejas - uzskatu, ka līdz 2013.gada sezonai šie jautājumi jāsakārto," piebilda Abrams, kuram ir savas ieceres, kā būtu organizējams Latvijas klubu basketbols. "Šobrīd veicu visus nepieciešamos finanšu aprēķinus un domāju, pēc mēneša vai pusotra man jau būs faktiski skaidrs, ko piedāvāt valdei un padomei. Pieņems vai nepieņems, tas šoreiz pat nav svarīgākais. Jebkas no mana viedokļa un piedāvājuma, kas tiks paņemts un akceptēts kā noderīga un realizējama iniciatīva - tas jau būs solis uz priekšu."

Tāpat Abrams skeptiski raugās uz iespējamo Latvijas U-18 izlases dalību LBL pirmajā divīzijā, norādot, ka šādā gadījumā negatīvi varētu reaģēt klubi, kas šos spēlētājus izaudzinājuši, bet nopietni ciestu jauno spēlētāju mācības savās reģionālajās skolās.

Abrams ieguvis humanitāro zinātņu bakalaura grādu vēsturē, studējis Latvijas Universitātes (LU) Ekonomikas fakultātē, kā arī Praktiskās psiholoģijas institūtā. Iepriekš Abrams strādājis par muitas inspektoru un virsuzraugu valsts ieņēmumu dienesta (VID) Rīgas muitas reģionālās iestādes struktūrās.

Iepriekšējais LBL direktors Pleinics atgriezies "Ventspils" komandā, kurā ieņem kluba ģenerālmenedžera un valdes priekšsēdētāja amatu, nomainot tajā līdzšinējo ģenerālmenedžeri Mārtiņu Rībenu un valdes priekšsēdētāju Uldi Boitmani.

Pleinics LBL direktora amatā stājās pagājušā gada 8.martā, aizstājot Jāni Janševicu, kurš LBL direktora amatu ieņēma kopš 2008.gada 1.jūlija.

Pleinics "Ventspils" komandu atstāja pēc 2008./09.gada sezonas, savu aiziešanu toreiz skaidrojot ar to, ka gandrīz 14 gadi vienā klubā ir pārāk ilgs laiks, tāpēc pienācis laiks meklēt izaicinājumus citur, tiesa, tajā pašā basketbola sfērā. Tāpat Pleinics savulaik bijis arī Baltijas Basketbola līgas valdes loceklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!