Foto: FIBA

Latvijas Basketbola savienība (LBS) pieteikusies organizēt visus četrus gaidāmos Starptautiskās basketbola federācijas (FIBA) nacionālo izlašu atlases turnīru sabraukumus jeb "burbuļus", kuros jāpiedalās Latvijas sieviešu un vīriešu basketbola izlasēm, raidījumā "Basketstudija 2+1" apliecināja LBS ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss.

Jau ziņots, ka FIBA atcēlusi māju un izbraukuma spēļu principu, kura vietā tiks rīkoti valstsvienību sabraukumi. Katrā sabraukuma "burbulī" paredzēta četru vai astoņu komandu (vienas vai divu kvalifikācijas grupu) klātbūtne.

Uz visiem četriem ar Latvijas izlašu līdzdalību gaidāmajiem burbuļiem pieteikusies Latvijas Basketbola savienība (LBS). FIBA lēmumu par šo jautājumu pieņems 8. oktobrī gaidāmā valdes sēdē, bet pieteikumus varēja iesniegt līdz 5. oktobra vakaram.

"Godīgi sakot, uz novembra "burbuļiem" mums ir diezgan maz cerību," pauž Cipruss. "Kā pirmais kritērijs tiek izvērtēts mājas spēļu priekšrocība. Diemžēl gan vīriešiem, gan sievietēm novembrī nebija paredzēta neviena mājas spēle. Bet mēs ļoti optimistiski skatāmies uz februāra mājas burbuļiem. Ceram, ka varētu abus divus burbuļus dabūt savā īpašumā."

Šobrīd LBS gan nav skaidri zināms, kādu konkurencei tai sastādījušas citu valstu basketbola federācijas: "Cik man zināms, vēl vakar no rīta bija pietiekusies tikai viena pati Francija, bet, pēc neoficiālas informācijas, šobrīd to pieteikumu ir daudz vairāk," izsakās LBS ģenerālsekretārs.

Plāns rīkot spēles FIBA prasību dēļ jau mutiski saskaņots ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM). LBS raidījuma ieraksta laikā vēl gaidījusi no ministrijas rakstisku apliecinājumu.

Savukārt pašas spēles varētu tikt organizētas kādā no trim vietām – vīriešu izlases varētu uzņemt "Arēna Rīga" vai "Elektrum" Olimpiskais centrs, bet sieviešu valstsvienību vajadzībām izskatīts tiek arī Liepājas Olimpiskais centrs.

"Problēmas varētu sagādāt viesnīcas, tāpēc spēļu organizēšana Rīgā būtu optimālākais variants. Varbūt mēs varētu arī izvērtēt Liepāju. Diemžēl citas pilsētas četrām vai pat astoņām komandām nevarētu nodrošināt FIBA pieteiktās prasības," klāsta Cipruss, kurš uzsvēra, ka arī lidostas tuvums ir svarīgs faktors.

Šobrīd vēl nevar prognozēt, kā Covid-19 izplatība varētu ietekmēt skatītāju iespējas atrasties tribīnēs. Tas pats sakāms par abu izlašu vadošajiem spēlētājiem no Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) un vadošajiem Eiropas klubiem, kuri jau uzrunāti saistībā ar gaidāmajām spēlēm.

Latvijas vīriešu izlasei 26. un 29. novembrī bija paredzētas "EuroBasket 2022" kvalifikācijas turnīra izbraukuma spēles pret Grieķiju un Bosniju un Hercegovinu, bet 19. un 22. februārī savā laukumā vajadzēja tikties ar Bulgāriju un Grieķiju. Savukārt sieviešu valstsvienībai 12. un 14. novembrī "EuroBasket Women" kvalifikācijas turnīra ietvaros bija paredzēts doties uz Vāciju un Horvātiju, savukārt 4. un 6. februārī plānots spēlēt savā laukumā pret Ziemeļmaķedoniju un Vāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!