Latvijas Basketbola savienības (LBS) Tiesnešu komisija publicējusi četru strīdīgu "Pafbet" Latvijas-Igaunijas Basketbola līgas spēļu tiesnešu lēmumu analīzi. Komisija tādējādi atzinusi, ka 2. marta spēlē starp basketbola klubiem "Liepāja" un "Ventspils" tiesneši pareizi traktējuši notikumus mača svarīgākajā epizodē.

Šajā spēlē uzvaru ar rezultātu 96:92 papildlaikā izcīnīja viesi no Ventspils, kuri pamatlaika izskaņā tika pie trim soda metieniem. Rezultātam esot 83:86, pārkāpumu trīs punktu metienā izprovocēja Kristaps Mediss, kurš iespēju garām nelaida, trāpot visus soda metienus.

Pēc spēles tiesneša Andra Aunkrogera lēmumu publiski apstrīdēja basketbola klubs "Liepāja", kas sociālajā vietnē "Twitter" rakstīja: "Šādā veidā Ventspils komanda panāca spēles pagarinājumu...".

Portāls "Delfi" pārpublicē Tiesnešu komisijas atziņas to pilnā garumā. LBS mājaslapā atrodamas arī konkrētas atsauces uz Starptautiskās basketbola federācijas (FIBA) noteikumiem angļu valodā, kuri palīdzējuši lemt par soģu lēmumiem:

1. epizode: "Latvijas Universitāte" – "Valmiera Glass"/ViA

A15 izdara palēcienā metienu, B4 izlecis aizsargāt metienu un gaisā nobloķē bumbu. B4 aizsargājies atļauti, pareizā aizsardzības stājā – vertikāli, savā cilindrā, ar rokām uz augšu. Kontaktu ar korpusu atrod uzbrucējs A15, kurš arī tiek nobloķēts. Kontakts – bez svilpes.

Nepareizs lēmums – pēc nobloķēšanas, abi spēlētāji A15 un B4 piezemējas ar saķertu bumbu, tāpēc jāfiksē strīdus bumba un spēle jāatsāk pēc alternatīvās bumbas ievadīšanas spēlē metodes.

2. epizode: BK "Liepāja" – BK "Ventspils"

B13 dodoties ātrajā uzbrukumā, uzsāk metiena fāzi, paņemot bumbu rokās un veicot divus soļus. Tomēr, atrodoties gaisā, pēc otrā soļa, izdara piespēli uz sāniem B25. Pēc piespēles atdošanas, B13 kustība uz priekšu uztriecas A21 aizsargam, kurš pēc kontakta krīt uz aizmuguri. Tiesneši fiksē piezīmi B13.

Pareizs lēmums – piezīme B13 komandas uzbrukumā, uzgrūšanās aizsargam, kurš ieņēmis pareizu aizsardzības stāju un atrodas ārpus pusapļa.

3. epizode: "Latvijas Universitāte" – "Valmiera Glass"/ViA

Trīs sekundes līdz ceturtās ceturtdaļas beigām, B komandai ievadot bumbu spēlē, pret B3 noteikumus pārkāpj A9, no mugurpuses pieturot spēlētāju ar bumbu. Tiesneši fiksē piezīmi A9, un norāda uz video atkārtojuma sistēmas (IRS-angļu val.) izmantošanu.

Pēc IRS izmantošanas, A9 piezīme tiek novērtēta kā nesportiska piezīme, kuras rezultātā B3 jāizpilda divi soda metieni ar sekojošu bumbas ievadīšanu uzbrukumu zonā no auta iemetiena vietas.

Pareizs lēmums – A9 nesportiska piezīme.

4. epizode: BK "Liepāja" – BK "Ventspils"

B10 dodas uzbrukumā, un izdara metienu tuvu pie trīspunktu metienu līnijas. Piezemējoties B10 uzlec uz A33 kājas, un nokrīt. Tiesneši fiksē piezīmi metienā pret B10. Lai pārliecinātos, ka piezīme pret B10 bijusi aiz trīspunktu metienu līnijas, tiesneši izmanto video atkārtojuma sistēmu. Pēc IRS izmantošanas, tiesneši piešķir izpildīt trīs soda metienus B10 spēlētājam.

Pareizs lēmums – piezīme A33 metienā pret B10. B10 jāizpilda trīs soda metieni, jo spēlētājs metienu izdarījis aiz trīspunktu metienu līnijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!