Foto: Reuters/Scanpix
Ceturtdien negaidīti par atkāpšanos no Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Jūtas "Jazz" galvenā trenera amata paziņoja Džerijs Slouns, ziņo ārzemju masu mediji.

"Jazz" īpašnieks Gregs Millers centies pierunāt Slounu palikt amatā, taču trenera lēmums bijis nemainīgs. Kā speciālā preses konferencē uzsvēra pats Slouns, vinam vairs nav t;a nereģija, lai trenētu.

Slouns bija ilggadīgākais no aktīvajiem treneriem četros populārākajos Ziemeļamerikas sporta veidos – basketbolā, hokejā, beisbolā un amerikāņu futbolā. "Jazz" galvenā trenera amatā Slouns bija 23 gadus. Pirms divām nedēļām no amerikāņu futbola kluba "Tennesee Titans" galvenā trenera amata atkāpās Džefs Fišers, kurš bija otrs ilglaicīgākais kādas komandas treneris.

Kopā ar Slounu no komandas aizgāja arī ilggadējais viņa palīgs Fils Džonsons, kura atkāpšanās bija pārsteigums pat pašam Slounam.

Slouna vietu "Jazz" komandā ieņems bijušais vienības spēlētājs Tajs Korbins, kurš jaunajā amatā debitēs jau piektdien spēlē pret Fīniksas "Suns".

Spēlētāja karjerā Slouns pārstāvēja Čikāgas "Bulls" komandu, kuras rindās vidēji spēlē guva 14 punktus, izcīnīja 7,5 atlēkušās bumbas un izdarīja 2,5 rezultatīvas piespēles. NBA kā spēlētājs viņš aizvadīja 11 sezonas (nospēlēja 755 mačus), bet 1976.gadā viņš ceļgala traumas dēļ bija spiests beigt profesionālo basketbolista karjeru.

1978.gadā Slouns uzsāka darbu kā "Bulls" skauts, pēc gada kļuva par galvenā trenera palīgu, bet 1979.gadā saķa trenēt "Bulls". Čikāgas komandas galvenā trenera amatā Slouns aizvadīja nepilnas trīs sezonas, 1983.gadā viņš uzsāka darbu "Jazz" organizācijā kā basketbolistu skauts, 1984.gada 19.novembrī kļuva par galvenā trenera Frenka Lejdena palīgu, bet 1988.gada 9.decembrī Slouns kļuva par sesto galveno treneri "Jazz" vēsturē.

Lai gan Slouns ir vien no izcilākajām personībām NBA vēsturē, viņš ne reizi nav kļuvis par NBA čempionu.

Slouns ir vienīgais NBA treneris, kurš ar vienu komandu ir sasniedzis 1000 uzvarēto spēļu robežu. Kopumā karjeras laikā Slouna vadībā "Buls" un "Jazz" komandas izcīnīja 1221 uzvaru, kas ir trešais rādītājs NBA vēsturē. Vairāk uzvaras tikai izcīnījuši Dons Nelsons (1335 uzvaras) un Lenijs Vilkenss (1332 uzvaras). Tāpat Slouns ir viens no trijiem NBA ilglaicīgajiem treneriem (vairāk nekā 15 sezonas NBA), kuram uzvaras ir vairāk par zaudējumiem. Pie veiksmīgajiem treneriem vēl ir Pets Railijs un Fils Džeksons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!