Foto: AFP/Scanpix
Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubu īpašnieki un NBA Spēlētāju asociācija ceturtdien aizvadīs pēdējās sarunas par kolektīvo līgumu, no kurām būs atkarīgs, vai nākamajā sezonā gaidāms lokauts.

Sarunas norisināsies vien pāris stundas pirms pašreizējā līguma termiņa beigām.

Jau vēstīts, ka pēdējo sarunu rezultātā NBA klubu īpašnieki Spēlētāju asociācijai piedāvājuši "elastīgos algu griestus", taču piedāvājums tika noraidīts. Lai arī abas puses uzsver, ka sarunās ir progress, tomēr domstarpības joprojām ir diezgan lielas.

"Protams, ka es vēlētos panākt vienošanos. Vienīgais veids, kā turpināt līgas izaugsmi, ir panākt vienošanos, kas NBA Spēlētāju asociācijai joprojām liek justies kā visaugstāk vērtētajai šāda veida asociācijai pasaulē un palīdz komandām darboties ar peļņu," uzskata NBA komisionārs Deivids Sterns.

Sterns un Spēlētāju asociācijas pārstāvji izteikušies, ka pozitīvas sarunu gaitas gadījumā tās varētu turpināties ilgāk par ceturtdien nosprausto atskaites punktu.

Kā ziņots, NBA komandu īpašnieki jaunajā kolektīvajā līgumā vēlas pārmaiņas algu griestos, īsākus līgumus ar spēlētājiem, mazākus ikgada algu paaugstinājumus, mazākas garantētās naudas summas, kā arī par 40%, kas ir no 2,1 miljarda līdz 800 miljoniem dolāru (no 1,08 miljardiem līdz 419,6 miljoniem latu), samazināt komandas spēlētāju algas un pabalstus.

Sterns ierosināja ideju par "elastīgajiem algu griestiem", kurā komandas varētu paziņot, cik daudz naudas tā sezonā grasās tērēt, taču spēlētāji šo piedāvājumu noraidīja, jo tie joprojām ir algu griesti.

Pastāvēja bažas, ka šajā sezonā NBA varētu piedzīvot zaudējumus 300 miljonu ASV dolāru (153,87 miljonu latu) apmērā, taču pagaidām par tiem nekas nav zināms.

Tagadējais kolektīvais līgums starp NBA un Spēlētāju asociāciju tika noslēgts 2005.gadā, kas toreiz izglāba līgu no lokauta.

Iepriekšējais lokauts notika 1998./1999.gada sezonā, kad regulārais čempionāts tika saīsināts no 82 līdz 50 spēlēm. Tajā sezonā arī nenotika NBA Visu zvaigžņu spēle, un amerikāņi nevarēja pārstāvēt savu valstsvienību 1998.gada pasaules čempionātā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!