Lai arī basketbols ir viens no populārākajiem sporta veidiem Latvijā un Latvijas Basketbola savienībai (LBS) atvēlētais valsts budžeta finansējums ir krietni lielāks nekā saņem citu komandas sporta veidu federācijas, tā arvien cīnās ar naudas trūkumu. "Delfi TV ar Jāni Domburu" rīkotajās LBS prezidenta amata kandidātu debatēs vēlāk vēlēšanās uzvarējušais Raimonds Vējonis izteicās, ka naudas trūkuma problēmu būtu jārisina arī mainot nodokļu politiku.

Viņa konkurente cīņā par LBS prezidenta amatu Anete Jēkabsone-Žogota debatēs Vējonim pārmeta, ka, ieņemot Valsts prezidenta amatu, viņš izsludinājis Uzņēmumu ienākuma nodokļa grozījumus, kas stipri samazinājuši uzņēmēju interesi sponsorēt gan sporta, gan kultūras organizācijas.

"Valdība, pieņemot nodokļu reformu un parlaments, nobalsojot par nodokļu reformu, es viņu izsludināju kā Valsts prezidents, gāja runa par kompensējošiem pasākumiem. Diemžēl par to gan valdība, gan parlaments aizmirsa. Tā kā šis jautājums ir joprojām palicis atklāts," sacīja Vējonis. Viņš arvien cer, ka, šogad valdībai lemjot par jaunām nodokļu izmaiņām, tās būs sponsoriem tīkamas. Taču, ja tas nenotiks, valdībai ir jālemj par kompensējošiem pasākumiem, pauda bijušais Valsts prezidents.

Izglītības un zinātnes ministrijas apkopotie dati liecina, ka LBS jau gadiem ilgi saņem visdāsnāko piešķīrumu no līdzekļiem, kas valsts budžetā tiek atvēlēti komandu sporta veidu federācijām. 2019. gadā tas sasniedzis teju 490 tūkstošus eiro. Tikmēr "tuvākie sekotāji", proti, Latvijas Hokeja federācija pērn no attiecīgās valsts budžeta programmas saņēmusi 247 tūkstošus eiro. Savukārt Latvijas Futbola federācijai aizvadītajā gadā šādā veidā tikuši piešķirti nepilni 211 tūkstoši eiro.

Valsts budžeta līdzekļu pieprasījums, ar kuru LBS aizvadītā gada nogalē vērsās Izglītības un zinātnes ministrijā gan liecina, ka ar nepilnu pusmiljonu eiro tai īsti nepietiek. LBS iesniegumā, kuru parakstījis savienības ģenerālsekretārs Edgars Šneps, savienība lūgusi tai piešķirt 1,079 miljonus eiro. LBS aprēķini liecina, ka šogad tai būtu nepieciešami kopumā 229 tūkstoši eiro, lai nodrošinātu pieaugušo valstsvienību piedalīšanos 2021. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā. Savukārt, lai nodrošinātu līdzdalību U20, U18 un U16 izlašu līdzdalību Eiropas čempionātā, kopumā vajadzīgs vairāk nekā 281 tūkstotis eiro. Arī izmaksas, kas saistītas ar izlašu sagatavošanos sacensībām, sasniedz vairākus simtus tūkstošu.

Gan Vējonis, gan viņa tobrīd vēl konkurente Jēkabsone-Žogota arī pauda pārliecību, ka basketbolam Latvijā būtu jānosaka prioritāra sporta veida statuss. Tikmēr Kaspars Cipruss uzsvēra, ka valsts budžeta līdzekļu sadale notiek, balstoties uz noteiktiem kvantitatīviem un kvalitatīviem kritērijiem.

LBS ieņēmumu un izdevumu pārskats par 2019. gadu vēl nav publiskots, tādēļ nav zināms, cik lielus privātos ziedojumus tai pērn izdevies piesaistīt. Sporta funkcionāri jau vairākus gadus žēlojas, ka nodokļu reformas dēļ uzņēmēju interese par sponsorēšanu ir ievērojami samazinājusies.

Visas pirmdienas pēcpusdienā notikušās LBS prezidenta amata kandidātu debates "Delfi TV ar Jāni Domburu" var noskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!