Foto: fiba.basketball
Somijas vīriešu basketbola izlase svētdien pēc uzvaras pār Igauniju 2023.gada Pasaules kausa kvalifikācijas otrās kārtas mačā jau ir nodrošinājusi vietu nākamgad gaidāmajā finālturnīrā.

Somija izbraukumā ar rezultātu 76:68 pārspēja Igaunijas basketbolistus, otro reizi vēsturē izcīnot ceļazīmi uz Pasaules kausu. 2014. gadā Spānijā somu basketbolistiem bija jāsamierinās ar 22. vietu.

Igaunijas rindās 14 punktus un deviņas atlēkušās bumbas sakrāja Maiks-Kalevs Kotsars, 13 punkti tika Kerram Krīsam, desmit punkti Janari Joesāram, bet Henri Drells deviņiem punktiem pievienoja septiņas zem groziem izcīnītas bumbas.

Somiem 20 punktus guva Sasu Salins, 18 punktus un deviņas atlēkušās bumbas sakrāja Lauri Markanens.

J grupas līderpozīcijās ar septiņām uzvarām astoņos mačos ir gan Vācijas, gan Somijas izlase, taču, kā vēsta informācija FIBA mājaslapā, tad vietu Pasaules kausā no šīs apakšgrupas pašlaik ir nodrošinājuši tikai Somijas basketbolisti.

Trešo vietu J grupā ieņem Slovēnija, kura astoņās spēlēs tikusi pie piecām uzvarām, Zviedrijai un Izraēlai ir trīs panākumi, bet Igaunija ierindojas sestajā vietā ar divām uzvarām.

Tikai katras grupas trīs labākās komandas kvalificēsies finālturnīram.

Vēl divi izlašu logi būs novembrī un 2023.gada februārī.

Svētdien vietu finālturnīrā nodrošināja arī Kotdivuāra, kura Āfrikas zonas E grupā svinēja septīto uzvaru tikpat spēlēs, savā laukumā ar 77:69 pieveicot Kaboverdes basketbolistus.

Kotdivuārai sešu komandu grupā ar pieciem panākumiem seko Angola, bet Kaboverdei ir četras uzvaras septiņos mačos.

Vietu finālturnīrā jau nodrošinājušas arī divas no rīkotājvalstīm Filipīnas un Japāna.

Āzijas un Okeānijas grupā vietu finālturnīrā pirmdien nodrošināja Libāna un Jaunzēlande, un tagad jau sešas valstis var gatavoties finālturnīram.

Jaunzēlande E grupā ar 100:72 mājās pieveica Jordāniju, bet Libāna viesos ar 95:63 sagrāva Indiju.

Iekļūt finālturnīrā Jaunzēlandei un Libānai pirmdien palīdzēja Filipīnas, kuras mājās ar 84:46 sagrāva Saūda Arābiju.

E grupā Jaunzēlandei sešu komandu konkurencē ir sešas uzvaras sešās spēlēs, bet Libāna tikusi pie pieciem panākumiem. Pa trim uzvarām ir Filipīnām un Jordānijai, kura vairs nevar apsteigt grupas divas pirmās komandas savstarpējo spēļu rezultātu dēļ.

Finālturnīrs no 2023.gada 25.augusta līdz 10.septembrim norisināsies Filipīnās, Japānā un Indonēzijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!