Foto: F64
Pieredzējusī centra spēlētāja Zane Tamane otrdien papildinājusi Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības treniņnometni, vēsta Latvijas Basketbola savienība (LBS).

Iepriekšējo reizi Tamane izlasē spēlēja pirms diviem gadiem.

"Jūtos labi. Pēc sezonas paguvu atvilkt elpu un, visu labi apdomājusi, piekritu pamēģināt. Tad redzēs, kā veiksies," pirms pirmā treniņa basketboliste bija noskaņota lietišķi piesardzīgi.

Nesen aizvadītajā sezonā sportiste kopā ar Krakovas "Wisla Can-Pack" vienību triumfēja Polijas čempionāta.

"Aizvadītā sezona Krakovas klubā Zanei bijusi veiksmīga, un pavasarī runājām, ka galīgo punktu spēlēšanai valstsvienībā viņa nav pielikusi. Pēc sezonas viņa atpūtās kopā ar ģimeni un tagad pati izrādīja iniciatīvu patrenēties," izteicies Latvijas izlases galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš. "Ja viss būs kārtībā - un, pazīstot Zani, esmu pārliecināts, ka būs - viņas pieredze noderēs. Komandas treniņos valda ļoti laba gaisotne, spēlētājas ātri apgūst visu, ko liekam priekšā, bet daudzām spēlētājām vēl trūkst starptautiskā rūdījuma. Šādā situācijā pieredzējušu spēlētāju palīdzība ļoti noder, lai arī jāsaprot, ka komandas likteni izšķirs viss kolektīvs kopā, nevis dažas zvaigznes."

Tamane valstsvienībā spēlējusi no 2001. līdz 2012.gadam, šajā laikā aizvadot 125 spēles un gūstot 1037 punktus. Viņa pārstāvējusi Latviju Pekinas olimpiskajās spēlēs, kā arī četros Eiropas čempionātu finālturnīros, piedaloties 65 oficiālajos mačos, kuros guvusi 518 punktus.

Pagājušā gada sākumā Tamane paziņoja, ka veselības problēmu un noguruma dēļ nepiedalīsies Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Pirmo pārbaudes spēli pirms Eiropas čempionāta kvalifikācijas Latvijas izlase aizvadīs svētdien, kad "Arēnā Rīga" spēkosies ar Grieķiju. Pēc tam abas komandas sacentīsies arī pirmdien un otrdien Olimpiskajā sporta centrā.

Jūnijā sieviešu valstsvienība startēs Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā, par ceļazīmi uz finālu cīnoties ar Itālijas, Igaunijas un Portugāles izlasēm. 2015.gada Eiropas čempionātā varēs piedalīties grupas uzvarētājas, kā arī piecas labākās otro vietu ieguvējas no sešām.

Jau vēstīts, ka Zvirgzdiņš Latvijas izlases galvenā trenera amatā stājies Aigara Neripa vietā, noslēdzot līgumu uz nākamo oficiālo sacensību ciklu pēc principa 1+1+1. Zvirgzdiņš iepriekš Latvijas sieviešu valstsvienību vadīja no 2007. līdz 2009.gadam, taču pēc tam atkāpās no amata, jo 2009.gada Eiropas čempionātā, kas norisinājās Latvijā, neizdevās sasniegt mērķi - kvalificēties pasaules čempionātam.

Latvijas sieviešu basketbola izlases kandidātu sastāvs Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā:

Elīna Babkina (Orenburgas "Nadežda", Krievija), Zane Eglīte, Kristīne Silarāja, Liene Priede, Zane Jākobsone (visas - "Cēsis"), Ieva Krastiņa (Viļņas "Kibirkštis-Tiche-IKI", Lietuva), Baiba Eglīte, Kitija Laksa, Dita Rozenberga, Ieva Kūlīte (visas - "TTT Rīga"), Kate Krēsliņa (RSU/"Merks"), Ieva Veinberga ("Civitanova Marche", Itālija), Kristīne Vītola ("UTEP Miners", NCAA), Dita Liepkalne (Bembivres "Embutidos Pajariel", Spānija), Anete Šteinberga ("Royal Castors Braine", Beļģija), Aija Putniņa (Umbertides "Acqua&Sapone", Itālija), Zenta Meļņika ("Athinaikos", Grieķija), Zane Tamane (Krakovas "Wisla Can-Pack", Polija).


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!