Foto: F64

Latvijas klubs "Ventspils" Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas grupu turnīra pirmā apļa noslēdzošajā mačā izbraukumā ar 81:85 (24:16, 12:23, 14:10, 21:22, 10:14) pagarinājumā trešdien piekāpās sava bijušā spēlētāja Žaņa Peinera pārstāvētajai Grieķijas vienībai Saloniku PAOK, lai gan pirmajā puslaikā bija iekrājusi 14 punktu pārsvaru.

"Ventspils" sastāvā šajā mačā 20 punktus guva lietuvietis Edgars Zeļonis, kuram arī astoņas atlēkušās bumbas, bet 18 punktus iemeta amerikānis Villijs Dīns. Ar 13 punktiem tikmēr atzīmējās Aigars Šķēle.

Pirmās šīs spēles minūtes aizritēja diezgan līdzvērtīgā cīņā, abām komandām spēlējot punkts punktā. Pirmā ceturkšņa izskaņā gan ventspilnieki veica izrāvienu, kas ļāva nonākt desmit punktu vadībā, bet pirmais ceturksnis tika noslēgts ar astoņu punktu pārsvaru – 24:16. Otro ceturksni iesākot ar sešiem punktiem pēc kārtas, kas tika gūti jau pirmajā minūtē, "Ventspils" sasniedza jau 14 punktu pārsvaru. Tomēr pēc tam ventspilnieku sniegumā iestājās kritums, jo punkti netika gūti septiņas minūtes. Tikmēr PAOK atbildēja ar 15 punktiem, kas jau viņiem ļāva izvirzīties vadībā ar 31:30.

Pirmo puslaiku PAOK noslēdza gana droši un iekrāja arī piecu punktu pārsvaru (39:34), kas pirmās 20 minūtes ļāva noslēgt, esot vadībā.

Otrais puslaiks starp abām komandām aizritēja ļoti līdzvērtīgā cīņā. Sākoties noslēdzošajai ceturtdaļai, "Ventspils" atradās vadībā ar vienu punktu (50:49). Beidzamā ceturkšņa sākums kurzemniekiem gan nebija diez ko veiksmīgs, jo PAOK guva 11 punktus pēc kārtas, iegūstot diezgan drošu pārsvaru. Pēc tam Saloniku vienības uzbrukums sāka buksēt, ko izmantoja viesi, turklāt divus tālmetienus iemeta Aigars Šķēle un vienu – Rihards Kuksiks, kas ļāva deficītu samazināt līdz minimumam – 61:62.

Tādējādi noslēdzošās trīs pamatlaika minūtes ritēja spraigā cīņā. Svarīgā brīdī Dīns iemeta divus punktus ar sodu, minūti un 43 sekundes pirms beigām panākot izlīdzinājumu 66:66. Lai arī PAOK uz īsu brīdi atguva vadību, Rihards Kuksiks 38 sekundes pirms beigām ar realizētu pustālo metienu panāca 70:69.

Tiesa, nepilnas 13 sekundes pirms finālsirēnas mājinieki divus punktus atspēlēja, bet nākamajā uzbrukumā noteikumi tika pārkāpti pret Dīnu, kas viņam 5,1 sekundi pirms beigām ļāva izpildīt divus soda metienus. Amerikāņu saspēles vadītājs iemeta vienu no diviem, panākot neizšķirtu 71:71, bet PAOK pēc tam izraut uzvaru nespēja. Līdz ar to abas komandas cīņu turpināja pagarinājumā.

Papildlaika gaitā "Ventspils" basketbolisti, pateicoties pašu pieļautām kļūdām un noteikumu pārkāpumiem, nonāca iedzinējos ar 73:81. Atlikušajā pusotrā minūtē pāris reizes lieliski nospēlēja Zeļonis, taču izmisīgā cīņā viesi no Kurzemes nespēja pacīnīties par uzvaru.

Peiners šim mačam bija pieteikts, bet traumas dēļ laukumā nedevās.

Peiners iepriekšējās divas sezonas pavadīja "Ventspils" komandā, uz kuru pārgāja pēc ļoti sekmīgas sezonas Ukrainā, kad savā ārzemju debijā pārstāvēja Latvijas trenera Agra Galvanovska tobrīd vadīto Ukrainas klubu "Mykolaiv".

Šajā sezonā Peiners Čempionu līgā piecos mačos vidēji guvis 6,2 punktus un savācis 3,6 punktus zem groziem, bet nacionālajā čempionātā viņam sešās spēlēs vidēji ir 9,5 punkti un 3,8 atlēkušās bumbas.

Tiesa, pirms divām nedēļām Peiners Čempionu līgas spēlē guva traumu un kopš tā laika nav devies laukumā. Kā otrdien mediju dienā atzina Peiners, viņš ļoti vēlējies piedalīties mačā pret savu bijušo komandu, bet PAOK galvenais treneris Suls Markopuls nebija pārāk optimistisks.

PAOK komanda pagājušajā sezonā Grieķijas čempionātā ieguva piekto vietu regulārajā turnīrā, bet "play-off" tika piedzīvots zaudējums ceturtdaļfinālā. Savukārt šosezon tā nacionālajā čempionātā ieņem ceturto vietu ar pieciem panākumiem astoņos mačos.

Saloniku vienība pirms mača ar "Ventspili" bija zaudējusi jau trijās Čempionu līgas spēlēs pēc kārtas.

Ventspilnieki pirmajās septiņās Čempionu līgas spēlēs guvuši trīs uzvaras, bet Latvijas čempionātā Kurzemes klubs uzvarējis desmit no 11 aizvadītajām cīņām, ieņemot otro vietu.

"Ventspils" komanda ar Grieķijas klubiem aizvadījusi nu jau deviņas spēles, un visas bijušas pret vienībām no Salonikiem – sešas reizes spēlēts pret "Aris" un divreiz pret PAOK. Šajā laikā gūtas divas uzvaras, kas izcīnītas pirms desmit un vairāk gadiem.

2014./15. gada sezonā "Ventspils" ULEB Eiropas kausa izcīņā pirmajā posmā bija vienā apakšgrupā ar PAOK un abās spēlēs cieta neveiksmi.

PAOK ir viens no vecākajiem basketbola klubiem Grieķijā (dibināts 1928. gadā), taču ziedu laiki piedzīvoti tikai deviņdesmitajos gados. Vienība 1992. gadā otro reizi vēsturē triumfēja nacionālajā čempionātā un pēc tam vēl trīs reizes spēlēja finālā. Tāpat PAOK 1991. gadā izcīnīja FIBA Čempionu kausu, bet 1993. gadā tika izcīnīta trešā vieta Eirolīgā un vēl pēc gada uzvarēts Korāča kausa izcīņā.

Abas komandas sacenšas C apakšgrupā, kuras citos mačā trešdien līdere Klaipēdas "Neptunas" no Lietuvas savā laukumā ar 66:63 (16:6, 13:25, 17:13, 20:19) pieveica Polijas klubu Radomas "Rosa". Vēl trešdien Varēzes "Openjobmetis" no Itālijas savā laukumā tiksies ar Vācijas komandu Oldenburgas "Ewe Baskets", bet Vilērbānas "Asvel" no Francijas uzņems Rolanda Freimaņa pārstāvēto Turcijas komandu Ušakas "Muratbey".

C apakšgrupas kopvērtējumā līderpozīcijā ar sešām uzvarām septiņās spēlēs atrodas "Neptunas" komanda, kurai ar četriem panākumiem sešos mačos seko "Asvel" un "Ewe Baskets". Pa trim panākumiem izcīnījušas "Ventspils", "Rosa" un PAOK komandas, bet divi panākumi sešos mačos ir "Muratbey" rēķinā, bet "Openjobmetis" basketbolisti bijuši labākie vienā cīņā.

Sākotnēji bija plānots, ka FIBA Čempionu līgas pamatturnīrā piedalīsies 32 vienības, kas sadalītas četrās apakšgrupās, tomēr jau pēc apakšgrupu sacensību izlozes negaidīti turnīram tika pievienota arī piektā apakšgrupa. Pēc divu apļu turnīra izslēgšanas sacensībām kvalificēsies piecu grupu četras labākās komandas un četras labākās piekto vietu ieguvējas.

Prestižākais klubu turnīrs Eiropā arī šosezon ir un paliek Eiropas Basketbola līgu asociācijas (ULEB) rīkotais Eirolīgas čempionāts, kurā šosezon piedalās 16 komandas no deviņām valstīm. Tā kā FIBA un ULEB neizdevās panākt vienošanos par ietekmes jomu sadali, Čempionu līgai nav izdevies viennozīmīgi ieņemt otro vietu šajā hierarhijā, tomēr ULEB rīkotā Eiropas kausa izcīņa šosezon zaudējusi iepriekšējo jaudu, spējot piesaistīt tikai 20 komandas no deviņām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!