Foto: F64

Latvijas klubs "Ventspils" Baltijas Basketbola līgas (BBL) pusfināla otrajā mačā ar rezultātu 78:65 (17:19, 21:14, 19:14, 21:18) savā laukumā pārspēja latvieša Armanda Šķēles pārstāvēto Igaunijas komandu Tallinas "Kalev"/"Cramo", pirmo reizi iekļūstot finālā.

Atgādinām, ka pirmajā spēlē izbraukumā "Ventspils" piedzīvoja zaudējumu ar rezultātu 61:64. Divu spēļu summā Latvijas vienība bija pārāka ar rezultātu 139:129.

Uzvarētājiem ar 23 punktiem izcēlās Donalds Simss, bet 13 punkti un 11 atlēkušās bumbas Folarina Kempbela kontā. Tikmēr Tallinas vienībā 12 punktus guva Tajs Ebots, bet Šķēle iekrāja septiņus punktus un piecas atlēkušās bumbas.


Kā vēsta "Ventspils" komandas mājaslapa internetā, tad maču labāk iesāka viesi, panākot 4:0, tomēr ventspilnieku garie spēlētāji Mārtiņš Meiers ar Artūru Bērziņu pievilka līdz viena punkta deficītam (8:9). Divas ar pusi minūtes līdz ceturkšņa beigām Elegārs panāca pat piecu punktu pārsvaru viesiem (15:10), tomēr Simsa un Kempbela pūlēm ventspilnieki izlīdzināja rezultātu. Ceturtdaļas pēdējā uzbrukuma iespēja bija Tallinas basketbolistiem, kuri to arī izmantoja – pēc Šķēles caurgājiena un nesekmīgā metiena bumbu grozā trieca Bamba Falls (19:17).

Otro ceturksni ventspilnieki iesāka krietni apņēmīgāk, Bērziņam izpildot trīspunktu gājienu, Jānim Timmam iemetot tālmetienu un izkārtojot brīvu gājienu uz grozu Simsam. Aptuveni sešu punktu pārsvaru ventspilnieki saglabāja arī viesu pieprasītā minūtes pārtraukuma, bet ceturtdaļas otrajā pusē Bērziņš un Meiers mājinieku pārsvaru palielināja līdz divciparu skaitlim (36:26). Igauņi negrasījās padoties un caur sviedriem un asinīm (Gerijam Vilkinsonam pēc trīspunktu metiena sāka asiņot roka) pietuvojās līdz -3 (33:36). Pirmo puslaiku nelielā vadībā noslēdza Ventspils komanda (38:33).

Otro puslaiku veiksmīgāk iesāka mājinieki, rezultāta starpību atkal padarot par divciparu skaitli. Lielāko ceturtdaļas laiku noritēja līdzīga cīņa, tomēr emocijas pamatīgi kūsāja ceturtdaļas beigās. Sākumā Bērziņš asi apturēja Franka Elegāra uzbrukumu, uz ko Tallinas kluba viesspēlētājs ar bumbas metienu latvieša virzienā. Tiesnešu lēmums sodīt abus spēlētājus nekādi nebija pa prātam "Kalev"/"Cramo" galvenajam trenerim Alaram Varrakam, tomēr viņa omu noteikti pagalam sabojāja Sanda Valtera fantastiskais tālmetiens 19 sekundes līdz trešās ceturtdaļas beigām. Pirms izšķirošajām 10 minūtēm +10 Ventspilij (57:47).

Pauze acīmredzami bija par īsu, lai viesi nomierinātos – ventspilnieki ceturto ceturtdaļu iesāka krietni pacietīgāk, Simsam un Timmam gūstot sešus punktus pēc kārtas. Makleoda precīzais tālmetiens neapturēja ventspilniekus no turpmākas pārsvara palielināšanas – mājinieki spēlēja mierīgāk, disciplinētāk un koncentrētāk aizsardzībā. Mača noslēgums aizritēja, abām komandām diezgan vienmērīgi gūstot punktus, bet beigās uzvaru visā spēlē ar 78:65 un divu spēļu summā ar 139:129 svinēja BK "Ventspils".

Finālā "Ventspils" komanda spēkosies ar cita Latvijas kluba "Barons kvartāls" un Lietuvas vienības "Prienai" pāra uzvarētāju. Pirmajā pusfināla mačā Rīgā ar rezultātu 76:73 uzvarēja "Prienai" komanda.

2007.gadā "Ventspils" BBL turnīrā ierindojās trešajā vietā, bet 2010.gadā skandalozā mačā ventspilniekiem bronzu nācās dalīt  ar lietuviešu "Šiauliai" vienību.

Atgādinām, ka šajā sezonā BBL turnīrā nepiedalās spēcīgākais Latvijas klubs "VEF Rīga", kā arī Lietuvas vadošās komandas Kauņas "Žalgiris" un Viļņas "Lietuvos Rytas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!