Foto: F64

Latvijas basketbola klubi "Ventspils" un "VEF Rīga" šodien aizvada ceturtās kārtas mačus Eiropas kausa izcīņas pirmajā posmā.

Valsts čempionvienība "Ventspils" plkst.19 savā laukumā uzņems Saloniku PAOK klubu no Grieķijas.

Lai gan ventspilnieki vairākas reizes viesojušies vienā no slavenākajām grieķu basketbola pilsētām Salonikos, spēlēt allaž sanācis pret "Aris" komandu, bet iepriekšējās sezonas Grieķijas čempionāta ceturtais spēcīgākais klubs PAOK pretī nāks pirmo reizi.

Pagaidām Eiropas kausā no "Ventspils" komandas pārstāvjiem savainojuma dēļ vēl nav debitējis Artjoms Butjankovs, taču paredzams, ka šoreiz tas beidzot notiks.

Starp iepriekšējo Eiropas kausa maču "Ventspils" komanda nedēļas laikā nevienu spēli neaizvadīja.

Citās šīs grupas spēlēs trešdien Podgoricas "Budučnost Voli" basketbolisti no Melnkalnes uzņems spēcīgo Krievijas klubu Krasnodaras "Lokomotiv-Kubaņ", bet Karšijakas "Pinar" klubs no Turcijas savās mājās spēkosies ar Polijas vienību Zelona Guras "Stelmet".

Pirms tam turnīrā ventspilnieki ar 82:75 savā laukumā uzvarēja "Budučnost Voli", ar 60:72 izbraukumā zaudēja "Lokomotiv-Kubaņ", kā arī ar 72:81 zaudēja "Pinar".

Pašlaik F grupā "Lokomotiv-Kubaņ" ir līderi ar trim uzvarām trīs spēlēs, "Pinar" un PAOK seko ar diviem panākumiem, "Budučnost Voli" un "Ventspils" kontā ir pa vienam panākumam, bet "Stelmet" vienība, kas pirmā apļa pēdējā mačā ventspilniekus uzņems savās mājās, cīnās bez uzvarām.

"Ventspils" komandai šajā turnīrā nav izvirzīts konkrēts uzdevums, jo Eiropas otrajā spēcīgākajā klubu turnīrā tā atgriezusies pēc sešu gadu pārtraukuma, iepriekšējās sezonās regulāri startējot Eiropas Izaicinājuma kausā.

Tāpat plkst.19.45 Latvijas vicečempioni "VEF Rīga" izbraukumā tiksies ar Turcijas komandu Stambulas "Bešiktas Integral Forex".

Pirms vairāk nekā 100 gadiem dibinātā "Bešiktaš" vienība iepriekšējā sezonā vietējā čempionātā izcīnīja piekto vietu, bet Eiropas kausā aizkļuva līdz astotdaļfinālam, bet vēl sezonu pirms tam sacentās ULEB Eirolīgā. Šajā komandā pašlaik spēlē arī bosniešu uzbrucējs Kenans Bajramovičs, kurš pagājušās sezonas pirmajā pusē pārstāvēja tieši "VEF Rīga".

"VEF Rīga" komanda pirmdien savā laukumā VTB Vienotās basketbola līgas spēlē ar 67:70 zaudēja Krievijas komandai Samāras "Krasnije kriļja" ar savu bijušo spēlētāju Kasparu Bērziņu ierindā. Šajā mačā Latvijas vicečempionu sastāvā debitēja amerikāņu saspēles vadītājs Džastins Kobss, kurš piesaistīts uz četras nedēļas ilgu pārbaudes laiku.

Citā D apakšgrupas ceturtās kārtas mačā otrdien Ļubļanas "Union Olimpija" no Slovēnijas ar 89:84 savā laukumā pārspēja Krievijas vienību Sanktpēterburgas "Zeņit".

Savukārt trešdien Krievijas vienība Maskavas apgabala "Himki" uzņems Ungārijas klubs Solnokas "Olaj KK".

Iepriekš turnīrā rīdzinieki ar 65:94 izbraukumā piedzīvoja sagrāvi pret "Himki" komandu, vēlāk savā laukumā ar 71:61 apspēlēja "Olaj KK", bet ar 70:84 izbraukumā zaudēja "Zeņit" spēlētājiem.

D apakšgrupā pašlaik trīs uzvaras četrās spēlēs ir "Union Olimpija" kontā, bet pa divām uzvarām trīs mačos iekrājušas "Himki" un "Bešiktaš" komandas. Savukārt pārējām vienībām ir pa vienam panākumam.

"VEF Rīga" komandai šajās sacensībās izvirzīts uzdevums pārvarēt pirmo turnīra posmu. Sacensībās vienība startē piekto gadu pēc kārtas.

"Ventspils" komanda Eiropas kausam kvalificējās kā iepriekšējās sezonas Latvijas čempione, bet "VEF Rīga" saņēma īpašo uzaicinājumu uz ULEB Eirolīgas kvalifikāciju, ko nespēja pārvarēt, un automātiski saņēma vietu Eiropas kausā.

Grupu turnīrā 36 komandas sadalītas sešās apakšgrupās, pa sešām komandām katrā, kas līdz 17.decembrim izspēlēs divu apļu turnīru. Pirms izlozes komandas, balstoties uz ģeogrāfisko principu, bija sadalītas divās apakšgrupās.

Sacensību otro posmu sasniegs četras katras grupas labākās komandas, kurām pievienosies astoņas vienības, kas nepārvarēs ULEB Eirolīgas sacensību pirmo posmu. Šīs 32 komandas tiks sadalītas astoņās grupās, pa četrām vienībām katrā, kas izspēlēs divu apļu turnīru laika posmā no 2015.gada 6.janvāra līdz 3.martam.

Otro posmu pārvarēs katras grupas divas labākās komandas, kas pēc tam izspēlēs astotdaļfinālu, ceturtdaļfinālu, pusfinālu un finālu. Izslēgšanas turnīrā visās fāzēs uzvarētāji tiks noskaidroti divu spēļu summā. Sacensību finālspēles gaidāmas 2015.gada 24. un 29.aprīlī. Sacensību uzvarētāji kvalificēsies 2015./2016.gada ULEB Eirolīgas turnīram.

Iepriekšējā sezonā Eiropas kausā triumfēja Spānijas komanda "Valencia Basket", kas finālā pieveica Krievijas vienību Kazaņas "Unics". Līdz ar to "Valencia Basket" automātiski kvalificējās ULEB Eirolīgas turnīram, bet "Unics" iepriekš pārvarēja ULEB Eirolīgas kvalifikāciju un arī spēlē Eiropas spēcīgāko komandu turnīrā.

No Latvijas komandām iepriekšējā sezonā "VEF Rīga" nespēja pārvarēt turnīra pirmo posmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!