Foto: F64

2023.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas grupas izlozi nevar vērtēt kā veiksmīgu vai neveiksmīgu, sarunā ar Latvijas Basketbola savienības (LBS) preses dienestu pēc piektdienas izlozes teica sieviešu izlases galvenais treneris Gundars Vētra.

Jau ziņots, ka kvalifikācijas J grupā Latvija tiksies ar Zviedrijas un Izraēlas valstsvienībām.

"Nav nozīmes izlozi vērtēt kā veiksmīgu vai neveiksmīgu. Svarīgākais, lai visas mūsu spēlētājas būtu veselas un labā sportiskā formā, gatavas spēlēt labu basketbolu un palīdzēt valstsvienībai - gan tās, ar kurām kopā strādājām divos darba ciklos vasarā, gan tās, kuras darbojās pēc individuālām programmām," uzsver Vētra.

Viņš atgādina, ka pirms diviem gadiem tieši Zviedrijas izlase pielika punktu Latvijas komandas gaitām Eiropas čempionāta finālturnīrā.

"Laiks iet, komandu sastāvu un varēšanu ietekmē paaudžu maiņa. Viena no zviedru talantīgajām jaunajām basketbolistēm nākamsezon manā vadībā spēlēs Gdiņas komandā, tā ka esmu nonācis zināmā interešu konfliktā. Izraēlas vienība šīs spēles varēs izmantot, gatavojoties finālturnīram. Grūti prognozēt, kā tas atsauksies uz viņu sniegumu katrā spēlē," par pretiniecēm saka treneris.

Viņš domā, ka tas ir labi, ka šosezon būs tikai viens spēļu posms, jo nākamgad vairāk varēs paļauties uz spēlētājām, kas būs beigušas studijas ASV, kā arī Latvijā vairākas jaunās basketbolistes būs nostabilizējušas sniegumu.

"Protams, pirmās spēles būs ļoti svarīgas," viņš uzsver.

Jau ziņots, ka Latvijas basketbolistes ar zviedrietēm tikušās 16 reizes, pēdējo no tām - 2019.gada Eiropas čempionāta astotdaļfinālā, kur ar 77:62 pārākas bija pretinieces. Latvietes Zviedriju uzvarējušas tikai trīs reizes.

Savukārt pret Izraēlu Latvija uzvarējusi piecās no sešām spēlēm, tiesa, pēdējā tikšanās bija tālajā 2010.gadā, kad Eiropas čempionāta kvalifikācijas mačā latvietes bija pārākas ar 83:82.

A grupā spēlēs Beļģija, Bosnija un Hercegovina, Vācija un Ziemeļmaķedonija, B grupā būs Francija, Ukraina, Lietuva un Somija, C grupā cīnīsies Spānija, Ungārija, Rumānija un Islande, D grupā būs Turcija, Slovēnija, Polija un Albānija, E grupā spēkus mēros Serbija, Horvātija un Bulgārija, F grupā būs Krievija, Melnkalne, Dānija un Austrija, G grupā cīņas aizvadīs Grieķija, Lielbritānija, Portugāle un Kaspara Mājenieka vadītā Igaunija, H grupā būs Itālija, Slovākija, Luksemburga un Šveice, bet I grupā tiksies Baltkrievija, Čehija, Nīderlande un Īrija.

Sacensībām pieteikušās 38 komandas, kuras sadalītas grupās (astoņās būs pa četrām komandām, divās - pa trim). Katrā grupā tiks izspēlēti divu apļu turnīri.

Patlaban rīkotāji kā pamatvariantu paredzējuši spēles mājās un izbraukumā. Pirmās spēles paredzētas 2021.gada 11. un 14.novembrī, otrais posms - 2022.gada 24. un 27.novembrī, trešais - 2023.gada 9. un 12.februārī.

Kvalifikācijas turnīrā piedalīsies arī finālturnīra rīkotājvalstu Slovēnijas un Izraēlas vienības, kurām neatkarīgi no rezultātiem garantētas finālturnīra ceļazīmes.

Finālturnīrā spēlēs 16 komandas, ceļazīmes saņems desmit grupu uzvarētājas, kā arī četras labākās otro vietu ieguvējas (salīdzinot bilances dažādās grupās, ņems vērā tikai rezultātus spēlēs ar pirmo un trešo vietu ieguvējām).

Ja starp 14 labākajām komandām iekļūs arī Slovēnija un/vai Izraēla, tiesības spēlēt finālturnīrā iegūs arī piektās un, iespējams, arī sestās labākās bilances īpašnieces starp otro vietu ieguvējām.

Pirms izlozes komandas tika sadalītas "grozos" atbilstoši vietai FIBA rangu tabulā. Latvijas sieviešu valstsvienība (24.vieta pasaulē, 15.vieta Eiropā) bija trešajā izlozes grozā.

2021.gada Eiropas čempionāta finālturnīram Latvijas izlase nekvalificējās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!