Foto: DELFI

Katrai Latvijas sieviešu basketbola izlases pretiniecei 2015.gada Eiropas čempionāta finālturnīra apakšgrupu sacensībās ir sava odziņa, uzskata valstsvienības galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš.

Kā zināms, sestdien kļuva zināms, ka Latvija nākamvasar gaidāmajā Eiropas čempionātā cīnīsies vienā apakšgrupā ar Serbiju, Horvātiju, Krieviju un Lielbritāniju.

"Ļoti interesanta grupa, kurā, manuprāt, nevienā spēlē nevarēs prognozēt uzvarētājas. Katrai komandai ir sava odziņa. Ceru, arī mums izdosies sagatavoties tā, lai uzturētu intrigu augstā līmenī," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē Zvirgzdiņa teikto. "Serbijai nekad nav trūcis labu spēlētāju, turklāt pēdējā laikā serbiem izdevies saliedēt komandu. Visas zvaigznes, kuras ikdienā spēlē labos klubos Krievijā, Francijā un Spānijā, labprāt atsaucas uzaicinājumam spēlēt izlasē, un tas izpaužas arī rezultātos. Gandrīz vai pati lielākā problēma viņām ir savstarpējā konkurence, kas var radīt nevajadzīgu spriedzi."

Savukārt Horvātijas izlasei pēc Zvirgzdiņa teiktā arī ir labas līderes, tomēr kopumā resursi neesot tik lieli un sniegumam trūkstot stabilitātes. Tās esot bīstamas un neprognozējamas pretinieces.

"Krievijas izlase trenera Anatolija Miškina vadībā samērā veiksmīgi tiek galā ar paaudžu maiņas grūtībām un alkst atgūt zaudētās pozīcijas. Talantu netrūkst un Krievijas komandas pēdējos gados labi spēlējušas jaunatnes čempionātos. Vājākā vieta - nav skaidrs, kas būs ierindā garo spēlētāju galā, jo dažām ir savainojumi. Krievijas spēlētājas labi pazīstu vēl kopš 2012.gada, kad pats strādāju šajā komandā Londonas olimpiskajās spēlēs. Būs interesanti novērtēt izmaiņas un sagatavoties," piebilda Zvirgzdiņš.

"Lielbritānijas komanda tradicionāli turas pie sava agresīvā atlētiskā spēles stila - vīriešu basketbols. Lai ar viņām cīnītos sekmīgi, jābūt labā formā kā fiziski, tā arī mentāli, citādi viegli salūst," uzsvēra speciālists. "Mūs gaida ļoti interesants turnīrs, un būs jāiegulda nopietns darbs, lai komanda būtu gatava tik augsta līmeņa konkurencei. Protams, sekoju mūsu spēlētāju gaitām klubos. Pašlaik lielākās bažas rada garais gals - Zane Tamane pagaidām nespēlē, Zentai Meļņikai un Kristīnei Vītolai savainojumi. Taču vēl stipri pāragri runāt par kandidātēm un spēlētāju kondīciju - svarīgi, kāda būs situācija maija sākumā, kad sāksim gatavoties."

Gaidāmajā turnīrā piedalīsies 20 komandas, kas tika salozētas pa piecām izlasēm četrās apakšgrupās. Pēc viena apļa aizvadīšanas trīs pirmo vietu ieguvējas kvalificēsies otrajam posmam, ņemot līdzi savstarpējo spēļu rezultātus, kamēr ceturto un piekto pozīciju īpašniecēm turnīrs būs beidzies.

Otrajā posmā 12 valstsvienības būs sadalītas pa sešām divās apakšgrupās. Pēcāk četru pirmo vietu ieguvējas kvalificēsies ceturtdaļfinālam.

Nākamā gada Eiropas čempiones izcīnīs tiesības spēlēt 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, kamēr 2.-5.vietas ieguvējas piedalīsies Olimpiādes kvalifikācijas turnīrā.

Eiropas čempionāta finālturnīrs Ungārijā un Rumānijā nākamgad norisināsies no 11. līdz 28.jūnijam.

Latvijas izlase šim Eiropas čempionātam kvalificējās pēc šovasar ļoti veiksmīgi aizvadītā kvalifikācijas turnīra, kurā Ainara Zvirgzdiņa vadītā komanda izcīnīja piecas uzvaras sešās spēlēs, izcīnot pirmo vietu apakšgrupā.

Pērn notikušajā Eiropas čempionātā Latvija cieta zaudējumus visās trīs spēlēs, turnīru noslēdzot jau pēc apakšgrupu sacensībām.

Eiropas čempionāta finālturnīrā latvietes piedalīsies sesto reizi pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!