Foto: LETA
Latvijas vīriešu basketbola izlasei pirms piektdien gaidāmā mača par septīto vietu Francijā notiekošajā Eiropas čempionātā un pēdējo ceļazīmi uz Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm ir jāsameklē pēdējās spēka rezerves, uzskata valstsvienības spēlētājs Dairis Bertāns.

Kā zināms, Latvijas izlase Eiropas čempionāta pusfināla spēlē par 5.-8.vietu ceturtdien nenoturēja 17 punktu pārsvaru un ar rezultātu 90:97 ļoti rezultatīvā cīņā piekāpās Grieķijas valstsvienībai.

"Izskatās, ka vēl neesam gatavi uzvarēt šādas komandas, paši nobīstamies no tik liela pārsvara pret Grieķiju un sākam izdomāt kaut ko. Vienu brīdi viss gāja no rokas, bet pēkšņi visi kā sasaistītām rokām un kājām un nekas vairs nesanāk," pēc mača atzina Bertāns.

$duelID=153;$eventID=7;include '/www/htdocs/sport/includes/articleincludes/starVote/vote.inc' ?>

Līdz ar to Grieķijas basketbolistiem turnīrs noslēdzies ar piekto vietu, bet Latvija piektdien plkst.19.30 spēlē par septīto vietu sadalīs pēdējo ceļazīmi uz Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikāciju, spēkojoties ar Čehijas un Itālijas dueļa vājāko vienību.

"Labāk laikam gribētos Čehiju, jo, skatoties sastāvus, ar viņiem noteikti būtu vieglāk. Tomēr garderobē runājām, ka gribētos šajā čempionātā uzvarēt kādu no lielajām komandām. Tad tā būtu Itālija. Jāsameklē pēdējās spēka rezerves, un rīt viss jāatstāj laukumā," gaidāmo cīņu komentēja Bertāns.

Tikmēr Jānis Timma pēc mača vairākas reizes norādīja uz zaudējuma sāpīgumu. "Sāpīgs zaudējums. Spēle bija mūsu. Nevaru pateikt, kas notika, ja mēs to zinātu, darītu visu, lai labotu jau mača gaitā," pēc dueļa pauda Timma. "Neapturējām viņu ātros uzbrukumus. It kā spēle jau bija mūsu, bet mazas kļūdas pret tāda veida komandām izdara lielu pavērsienu, un grūti tikt atpakaļ."

"Ļoti sāpīgi. Kontrolējām spēli, bet viņi izmantoja mūsu kļūdas un sodīja," secināja basketbolists, atzīstot, ka dažbrīd strīdīgie tiesnešu lēmumi nebija pārsteidzoši. "Esam pieraduši, ka mūs tiesneši nerespektē, svilpjot sodus, kur nav pārkāpumu. Tomēr tāds ir basketbols, un arī respekts jānopelna."

"Katrs zaudējums jāaizmirst pēc iespējas ātrāk, jāsaprot, kas jādara labāk, un drīz jāsāk domāt jau par nākamo spēli," uzsvēra Timma.

Eiropas čempionāta apakšgrupu turnīra izspēle norisinājās četrās pilsētās - Berlīnē (Vācija), Monpeljē (Francija), Zagrebā (Horvātija) un Rīgā. Eiropas čempionātā no katras grupas tālāk turnīram kvalificējās četras labākās komandas.

Eiropas čempionātā tiks dalītas ceļazīmes arī uz 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Pie tām tiks turnīra finālistes, bet trešās līdz septītās vietas ieguvējas kvalificēsies olimpiskajam atlases turnīram.

2015.gada Eiropas čempionātam bija plānots risināties Ukrainā, tomēr nestabilās politiskās situācijas dēļ lēmums tika mainīts.

Pirmā Eiropas čempionvienība Latvija līdz šim finālturnīru rīkojusi vienu reizi, kad 1937.gadā ieņēma sesto vietu.

Latvijas izlase Eiropas čempionātā piedalās jau desmito reizi pēc neatkarības atgūšanas. Līdz šim labākais sasniegums bijis 2001.gada turnīrā, kad tika izcīnīta augstā astotā vieta. Piecos Eiropas čempionātos valstsvienība nespēja izkļūt no apakšgrupas, bet šī melnā sērija tika pārtraukta 2013.gadā Slovēnijā, kad Latvija palika vien uzvaras attālumā no ceturtdaļfināla sasniegšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!