Foto: DELFI.lt

Pēdējās pārbaudes spēlēs pirms Eiropas čempionāta finālturnīra piektdien Lietuvas izlase pārpildītajā Viļņas arēnā dramatiskā cīņā piekāpās pašreizējai Eiropas čempionei Spānijai ar 78:79. Pie uzvaras tika arī Latvijas pirmā pretiniece "Eurobasket 2017" turnīrā Serbija, bet zaudējumu piedzīvoja cita Latvijas valstsvienības gaidāmā pretiniece Lielbritānija.

Viļņā 11 000 līdzjutēju "Siemens Arena" gaidīja mājinieku revanšu Spānijai par kaunpilno zaudējumu Rio olimpiskajās spēlēs (59:109), tomēr pēdējās sekundēs spāņi atkal sarūgtināja Latvijas dienvidu kaimiņus. Lai gan otrajā ceturtdaļā Lietuvas izlasei uz brīdi izdevās sasniegt 11 punktu pārsvaru, spāņi neļāva mājiniekiem dominēt un viss izšķīrās mača galotnē.

100 sekundes pirms pamatlaika beigām Jons Valančūns panāca 75:71 mājinieku labā. Spāņi tad iemeta trīs soda metienus, bet pēdējās minūtes sākumā Rikijs Ruvio ar tālmetienu atguva Spānijai vadību 77:75. 26 sekundes pirms spēles beigām Jons Mačulis atbildēja ar precīzu tālmetienu, bet pēc 18 sekundēm Po Gasols apklusināja "Siemens Arena" līdzjutējus, gūstot uzvaru nesošos divus punktus. Lietuvas pēdējais uzbrukums nebija sekmīgs, un lietuviešiem no saviem līdzjutējiem pirms "Eurobasket 2017" nācās atvadīties ar zaudējumu.

Mājiniekiem Valančūns guva 21 punktu un izcīnīja 11 atlēkušās bumbas, bet Mačulis guva 12 punktus. Spāņu rindās kārtējo reizi sevi apliecināja Pau Gasols, 29 nospēlētās minūtēs gūdams 24 punktus, bet ar 15 punktiem izcēlās Alekss Avrinjess.

Citā pārbaudes mačā Akropoles turnīra ietvaros divu "Eurobasket 2017" favorītu duelī Latvijas pirmā pretiniece finālturnīrā Serbija spraigā cīņā ar 69:67 nosargāja uzvaru pār Grieķiju. Serbiem 17 punktus guva Dragans Milosavļevičs, bet 11 punktus Bogdans Bogdanovičs. Mājiniekiem 15 punktus guva Kosts Sluks, bet 13 punktus – Janis Burusis.

Pārbaudes turnīrā Polijā mājinieki ar 86:76 pieveica Lielbritāniju, ar ko priekšsacīkstēs tiksies Latvija. Britiem 16 punktus guva Daniels Klārks, bet 14 punktus – Kails Džonsons. Mājiniekiem ļoti līdzvērtīgi sadalījās gūtie punkti starp vairākiem basketbolistiem, bet rezultatīvākais ar 13 punktiem bija Adams Vaščinskis.

Vēl vienā pārbaudes spēlē cita Latvijas pretiniece Krievija viesos rezultatīvā cīņā ar 100:91 pārspēja Somiju. Uzvarētājiem seši basketbolisti pārsniedza 10 gūto punktu robežu, bet rezultatīvākais ar 20 punktiem bija Aleksejs Šveds. Andrejs Voroncevičs guva 17 punktus, bet centrs Timofejs Mozgovs izcēlās ar 14 punktiem un deviņām atlēkušajām bumbām.

2017. gada Eiropas čempionāta finālturnīrs četrās valstīs sāksies 31. augustā un risināsies līdz 17. septembrim. Latvijas izlase spēlēs Stambulas grupā, kurā būs Serbija, mājiniece Turcija, Krievija, Lielbritānija un Beļģija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!