Kalanētika ir vingrošanas sistēma, kas palīdz saglabāt veselību un profilaktiski novērst muguras sāpju rašanos. Kalanētika ir vingrošanas sistēma veselam, vingram un skaistam ķermenim.
Kā radusies kalanētika?

Angļu zinātniece Kallana Pinknei pēc pārciestas mugurkaula traumas autokatastrofā bija zaudējusi spēju kustēties. Pakāpeniski izstrādājot un pilnveidojot vingrojumu kompleksu ar minimālu amplitūdu - daudzkārtēja viena vingrinājuma atkārtošanās, noteikta secība, dažādi vingrinājumi katrai muskuļu grupai -, Kalana Pinknei ne vien pati ir atguvusi spēju kustēties un veselību, bet jau vairāku gadu laikā ir palīdzējusi daudziem cilvēkiem, kuriem ir muguras problēmas.

Pati zinātniece popularizē un turpina pilnveidot šo vingrošanas sistēmu, izstrādā jaunas pozas, kas dod maksimālu rezultātu konkrētai muskuļu grupai. Viņa izstrādā mērķa programmas konkrētām ķermeņa problēmu zonām - kājām, vēderam, gurniem.

Kas var nodarboties ar kalanētiku?

Kalanētika ir domāta vienkāršiem cilvēkiem. Lai nodarbotos ar kalanētiku, nav nepieciešamas speciālas dotības vai spējas. Nodarboties ar to var gan sievietes, gan vīrieši, nav arī vecuma ierobežojumu.

Šī vingrošanas sistēma domāta tiem, kas savas emocionalitātes vai veselības stāvokļa dēļ nevar vai negrib kustēties ātras mūzikas pavadījumā, izpildīt straujas, lielas amplitūdas kustības - lēkāt, skriet, dejot. Iesaku ar kalanētiku nodarboties tiem cilvēkiem, kuriem ir problēmas ar muguru, bronhiālās astmas un osteohondrozes slimniekiem. Šādos gadījumos, pirms jūs sāciet nodarboties ar kalanētiku, konsultējieties ar ārstu; arī jūsu trenerim obligāti jābūt informētam par jūsu veselības stāvokli.

Kas nepieciešams, lai nodarbotos ar kalanētiku?

Pirms sākt nodarbības, jāizvēlas izglītots, profesionāli sertificēts un pieredzējis treneris, kuram ir atbilstoša izglītība ne tikai vingrošanā, bet arī medicīnā, jo vingrojumi ir mērķtiecīgi vērsti uz konkrētām muskuļu grupām un iedarbojas uz dziļākiem muskuļu audiem.

Vingrojumus izpilda līdz 100 reizēm, poza tiek turēta minūti, pusotru. Svarīgi vingrojumus izpildīt precīzi, pareizi, obligāti uzklausot trenera aizrādījumus. Kalanētikas nodarbībās netiek izmantots papildu aprīkojums. Nodarbībās izmanto melodisku, lēnu, skaistu mūziku. Tērpam vēlams būt pieguļošam.

Kādus rezultātus var sasniegt, nodarbojoties ar kalanētiku?

Kalanētika uzlabo veselību, attīsta gribasspēku, rada prieku un, nodarbojoties regulāri, dod arī pozitīvu efektu - stingrs vēders, slaidas kājas, vingri gurni. Labus rezultātus var sasniegt katrā nodarbībā, strādājot ar pilnu atbildības sajūtu un regulāri apmeklējot nodarbības (vēlams trīs reizes nedēļā), kā arī lietojot veselīgu uzturu.

Kalanētikas vingrojumu intensitāte

Katram vingrojumam ir vairākas izpildīšanas grūtības pakāpes. Pēc intensitātes līmeņiem kalanētiku var iedalīt iesācējiem, vidēji trenētiem un labi sagatavotiem cilvēkiem. Universālā kalanētika - treniņš visam ķermenim, vairākas mērķa programmas konkrētām problēmu zonām.

Kalanētika un traumatisms

Kalanētika ir droša vingrošanas sistēma. Maigas, izmeklētas kustības ar nelielu amplitūdu nodrošina šīs sistēmas drošību. Daudzas citas vingrošanas metodes dod labus rezultātus, bet nedod tādu drošību. Kalanētika nozīmē maksimālu drošību pret traumatismu apvienojumā ar labu rezultātu.

Raksta autore Inete Auziņa ir fitnesa kluba A+S vadītāja, T. 7289567.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!