Foto: F64

Eiropas čempionāta finālturnīrs basketbolā jau pats par sevi ir liels notikums, nemaz nerunājot par iespēju spēlēt savu skatītāju klātbūtnē, izteicās talantīgais latviešu basketbolists Kristaps Porziņģis.

Kā zināms, nākamgad viens no Eiropas čempionāta apakšgrupu turnīriem norisināsies tieši Latvijas galvaspilsētā Rīgā.

"Protams, es ļoti gribētu šajā turnīrā piedalīties. Ja vien valstsvienības galvenais treneris Ainars Bagatskis mani uzaicinās kandidātos un izturēšu konkurenci," sarunā ar Latvijas Basketbola savienību (LBS) sacīja Porziņģis. "Eiropas čempionāta finālturnīrs pats par sevi ir liels notikums un kur nu vēl iespēja spēlēt savu skatītāju klātbūtnē."

Porziņģis Eiropas čempionātu, kas rīkots Latvijā, jau ir aizvadījis, jo pērnā gada vasarā viņš piedalījās pašu mājās rīkotajā turnīrā U-18 vecuma izlasēm, kur mājinieki izcīnīja ceturto vietu.

"Zaudējums bronzas spēlē ar Spāniju grauž joprojām - tā ir lieliska motivācija. Kopumā gan emocijas bija ļoti patīkamas un tādas gribas piedzīvot vēl," uzsvēra Porziņģis.

Kā zināms, 19 gadus vecais basketbolists jau vairākus gadus pārstāv Spānijas augstākās līgas (ACB) komandu "Sevilla", kas gan šo sezonu neaizvada pārāk sekmīgi, vietējā čempionātā izcīnot tikai divas uzvaras deviņos mačos, kas liek ieņemt vien 16.vietu 18 klubu konkurencē.

"Patlaban galvenais mērķis ir neizkrist no virslīgas. Protams, sapņojam par iekļūšanu izslēgšanas spēlēs, bet to pagaidām labāk skaļi neteikt. Eiropas kausa izcīņā jātiek otrajā posmā. Šo uzdevumu varējām izpildīt jau pagājušajā kārtā, bet slikti nospēlējām Beļģijā. Vēl gan ir iespēja reabilitēties," pauda Porziņģis. "Paša ieguldījums komandas spēlē arī var būt lielāks. Bijuši arī labi mači, bet šosezon no manis gaida vairāk nekā iepriekš, un pašam gribas nostabilizēt sniegumu tā, lai nav lielu kritumu."

"Salīdzinot ar savu debijas sezonu, jūtos drošāk - zinu, kas kurā situācijā jādara, vairs nelidoju pa galvu pa kaklu virsū pirmajam pretiniekam, bet daru savu darbiņu. To laikam sauc par pieredzi. Arī treneris uzsvēra, ka, lai arī gadu man nav ļoti daudz, Seviljas sistēmā esmu jau piekto sezonu, tāpēc man jāpalīdz jaunajiem adaptēties gan sadzīvē, gan komandā un, protams, jādod savs ieguldījums spēlē. Arī no apkārtējiem - preses un faniem - jau pirms sezonas sajutu, ka viss būs nopietnāk nekā iepriekš, kad biju jaunais," sacīja latvietis.

Šovasar Porziņģis veica lielu darba apjomu individuāli, kas bija viens no iemesliem, kāpēc viņš pieaugušo izlasei nepalīdzēja Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā.

"Gan treniņos ar brāli Jāni, gan ASV iegūtā pieredze šovasar bijusi ļoti vērtīga. Fiziski esmu kļuvis stiprāks, un tas palīdz tikt pie atlēkušajām bumbām. Uzlabojusies darbība aizsardzībā. Uzbrukumā cenšos būt agresīvs, bet reizēm pārcenšos - gadās nevajadzīgi metieni, kas pasliktina precizitātes procentu. Vēl ir, kur augt," piebilda Porziņģis, kurš atklāja, ka doma par Nacionālo basketbola asociāciju (NBA) nav nolikta malā. "Tagad, kad sezona vēl nav ne pusē, ir stipri pāragri par to runāt. Priekšā daudz svarīgu spēļu - redzēs, kā veiksies laukumā, kāda būs veselība. Pagaidām neko prognozēt nav vērts.

Porziņģis šosezon ACB līgā aizvadījis deviņas spēles, katrā no tām caurmērā izceļoties ar 7,9 punktiem un 4,8 atlēkušajām bumbām. Savukārt Eiropas kausa izcīņā viņš septiņu maču laikā vidēji iemetis 10,0 punktus un izcīnījis 5,0 atlēkušās bumbas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!