Foto: AFP/Scanpix

Argentīniešu futbola superzvaigzne Lionels Mesi Spānijas tiesā noliedz, ka būtu apzināti iesaistījies nelikumīgās darbībās un zinājis par naudas atmazgāšanu.

Mesi un viņa tēvs Horhe tika apsūdzēti, jo esot krāpušies ar nodokļu atmaksāšanu par ieņēmumiem, kas laika posmā no 2006. līdz 2009. gadam iegūti par futbolista publiskā tēla izmantošanu komerciālos nolūkos. Nauda esot atmazgāta caur neeksistējošiem uzņēmumiem Belizā un Urugvajā.

"Es spēlēju futbolu. Man nebija ne mazākās nojausmas par to. Uzticējos savam tēvam un advokātiem," noklausīšanās laikā teica Mesi.

Ienākumi gūti, slēdzot līgumus ar tādām kompānijām kā "Banco Sabadell", "Danone", "Adidas", "Pepsi-Cola", "Procter & Gamble" un "Kuwait Food Company".

"Viss, ko es zinu, ir, ka parakstījām līgumus ar zināmiem sponsoriem par noteiktu summu. Man bija jāpiedalās reklāmās, jāfotografējas un jādara tamlīdzīgas lietas, bet par naudu un kur tā aizgāja, neko nezināju," stāstīja Mesi.

Mesi un viņa aizstāvji tiesā jau labu laiku atpakaļ teica, ka par finansēm rūpējies futbolista tēvs, kurš dēlam neko nav ziņojis.

Tiesa, arī pats tēvs daļu atbildības noveļ uz citu līdzdalībnieku pleciem.

"Vienmēr esmu mēģinājis Lionela dzīvi padarīt vieglāku. Tas viss man ir kā ķīniešu ābece, neko no tā nesapratu. Lūdzu konsultantiem, lai uzrauga mūsu līdzekļus, un viņi ieteica, ka tas ir labākais ceļš," teica futbolista tēvs.

Spānijas prokuratūra abiem apsūdzētajiem pieprasa teju divu gadu cietumsodu, kā arī naudas sodu apmērā, kādā tika radīti nodokļu zaudējumi.

Futbolistu pie tiesas sagaidīja atbalstītāju pūlis, taču bija arī kritizētāji.

"Ja viņš krāpās, viņš jāsoda, neskatoties uz visiem apbalvojumiem. Tie ir četri miljoni eiro, kas aizgāja gar degunu slimnīcām, skolām, ugunsdzēsējiem, ceļiem," pie tiesas teica kāds kritiķis.

Tāpat futbolists tika nosaukts par zagli un sūtīts spēlēt uz Panamu.

Pēc tiesas sēdes Mesi devās uz lidostu, lai dotos palīgā Argentīnas valstsvienībai Dienvidamerikas izlašu turnīrā "Copa America", kas sāksies piektdien.

Mesi janvārī tika atzīts par 2015.gada labāko futbolistu. Kopumā viņa kontā ir piecas šādas balvas, jo zelta bumbu jeb "Ballon d'Or" viņš saņēma arī laika posmā no 2009. līdz 2012. gadam.

Šosezon Spānijas čempionātā viņš 33 spēlēs guva 26 vārtus, bet UEFA Čempionu līgā argentīnietis septiņos mačos izcēlās ar sešiem gūtiem vārtiem.

"Barcelona" šosezon tika kronēta par Spānijas čempioni, bet UEFA Čempionu līgā klubs apstājās ceturtdaļfinālā, kur piekāpās Madrides "Atletico" futbolistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!