Foto: F64

Nākamgad plānots mainīt Latvijas kausa izcīņas modeli, tādējādi viena kalendārā gada ietvaros notiks divas sacensības, informē Latvijas Futbola federācija.

Otrdien notikušajā LFF valdes sēdē pieņemtie grozījumi sacensību nolikumā paredz, ka 2017. gadā tiks izspēlēti divi Latvijas kausa izcīņas turnīri. Vispirms maijā noslēgsies 2016./2017. gada Latvijas kausa izcīņas sezona, kurā atlikušas cīņas, sākot no ceturtdaļfināla kārtas. Savukārt pēc tam jūnijā sāksies 2017. gada Latvijas kausa izcīņas sezona, kas noslēgsies ar finālu oktobra izskaņā.

Izmaiņas pēc klubu iniciatīvas un vēlēšanās ieviestas, lai klubi laicīgi zinātu, vai nākamajā sezonā tiem gaidāms starts Eirokausu sacensībās, kas atvieglotu darbu pie komandu sastāva komplektēšanas. Tāpat diskusiju rezultātā iegūta pārliecība, ka šādas izmaiņas vairos pašmāju klubu stabilitāti un ilgtermiņa darbu pie savas attīstības.

Pēc attiecīgo korekciju un jaunievedumu apspriešanas LFF Klubu sacensību komitejā LFF valde apstiprināja vairākas izmaiņas citu gaidāmās sezonas sacensību reglamentos, kuros paredzēti šādi būtiski papildinājumi:

*gadījumā, ja kāds no klubiem, kuri ir izcīnījuši tiesības piedalīties Virslīgas čempionātā, atsakās no dalības vai nespēj iziet licencēšanas procesu, Virslīgas komandām, kuras iepriekšējā sezonā ir zaudējušas tiesības piedalīties Virslīgas čempionātā, ir priekšrocības attiecībā uz licences pretendenta statusa iegūšanu dalībai Virslīgas čempionātā;
*atcelt leģionāru maksu Virslīgas un Pirmās līgas klubiem par Eiropas Savienības valstu pilsoņu pieteikšanu dalībai sacensībās;
*virslīgas, pirmās līgas un otrās līgas reglamentus papildina nepieciešamība komandu treneru korpusam atbilst pārskatītajam futbola treneru kategoriju klasifikatoram

LFF norāda, ka leģionāru limits virslīgas čempionātā atstāts līdzšinējā apjomā - katram klubam ir tiesības pieteikt neierobežotu skaitu citu valstu futbolistus, bet laukumā vienlaicīgi var atrasties pieci no viņiem.

LFF valdes locekļi sēdes laikā atskatījās uz novembra pirmajā nedēļas nogalē piedzīvotajiem notikumiem "SynotTip" Virslīgas, komanda.lv Pirmās līgas un Virslīgas Dublieru čempionāta pēdējās kārtas mačos, kad laika apstākļu dēļ laicīgi nesagatavotie laukumi liedza aizvadīt kopumā sešas šo sacensību spēles. Pēc LFF vadības iniciatīvas valdes sēdē tika uzklausīti šajos mačos iesaistīto klubu pārstāvju viedokļi un iemesli šo spēļu laukuma saimnieku neizdarībai, bet LFF Sacensību nodaļas vadītājs Arturs Gaidels un LFF sporta direktors Dainis Kazakevičs aicināja klubu vadības pārstāvjus ne tikai norādīt uz nepilnībām sacensību reglamentos, bet arī nevairīties no atbildības uzņemšanās pret pārējo Latvijas futbola sabiedrību un cienīt šo sporta veidu.

Šie notikumi un diskusijas pēdējā mēneša garumā sekmējuši izmaiņas LFF Disciplinārajā reglamentā, kas guvušas apstiprinājumu arī LFF valdē. Izmaiņas paredz ievērojami bargākas soda naudas gadījumos, kad komanda neierodas uz čempionāta spēli bez attaisnojošiem iemesliem vai nespēj sagatavot spēles laukumu atbilstoši prasībām.

Līdztekus tam, lai vairotu spēļu pārraudzību un kontroli pār nozīmēto spēļu inspektoru darbu, līdz ar 2017. gadu Latvijas vadošajos klubu futbola turnīros paredzēts būtiski palielināt to spēļu skaitu, kurās darbam tiks nozīmēti arī LFF delegāti. Tāpat sacensību reglamentā paredzēts papildinājums, kas ļauj LFF Sacensību organizācijas komiteja izņēmumu gadījumos pieņemt atsevišķu lēmumu par Pirmās līgas spēles pārcelšanu.

LFF valde apstiprināja iepriekš Elites futbola attīstības komitejā izskatīto jaunatnes klubu akreditācijas nolikumu 2017.-2020. gada periodam, kurā konkretizēta un precizēta nolikuma kopējā politika, kā arī, vadoties pēc līdzšinējos nolikuma darbības gados iegūtās pieredzes, ieviesti virkne uzlabojumi.

LFF valde iepazinās ar tai adresēto un 14 LFF biedru parakstīto vēstuli, kuras saturs norādīja uz nepilnībām un nepieciešamajiem uzlabojumiem Rīgas futbola infrastruktūrā un attiecīgās LFF komitejas darbā. Tās saturs tika pieņemts zināšanai, bet LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis tika norīkots sagatavot oficiālu atbildi uz iesniegto vēstuli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!