Foto: Reuters/Scanpix

Pēc 2016.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlēm trešdien futbola sabiedrībā nerimstas diskusija par nepabeigto Serbijas un Albānijas spēli.

Jau ziņots, ka nekārtību dēļ serbu un albāņu duelis Belgradā tika pārtraukts pirmā puslaika izskaņā, kad rezultāts bija 0:0. Pirmā puslaika beigās spēles stadionā ielidoja mazs bezpilota lidaparāts, pie kura bija piestiprināts Lielalbānijas karogs, kas simbolizē ne tikai Albānijas, bet arī daļu Serbijas, Kosovas, Maķedonijas un Melnkalnes teritorijas. Šī tēma starp valstīm ir politiski ļoti jūtīga, jo karogs apzīmē Balkānu valstu teritorijas, kur dzīvo etniskie albāņi, un tā pamatideja ir apvienot šīs teritorijas.

Albānijas futbolistus laukumā centās iekaustīt vairāki fani, bet, atstājot laukumu, Albānijas izlasi apmētāja ar dažādiem priekšmetiem. Neko daudz līdzēt nespēja arī drošības darbinieki un policija.

"Es redzēju, kā uzbrūk maniem komandas biedriem zem tribīnēm. Viņus sita pat apkalpojošais personāls," izteicās Albānijas izlases kapteinis Loriks Kana.

Pēc mača uz aizdomu pamata par šī bezpilota lidaparāta vadīšanu aizturēts Albānijas premjera Edi Ramas brālis Orfi Rama, kuru gan policija vēlāk atbrīvoja. Pēc neoficiālas informācijas, tieši Orfi Rama no VIP tribīnes vadījis bezpilota lidaparātu, jo pie viņa atrasta tālvadības pults.

Albānijas premjers Orfi Rama pēc mača sociālajos tīklos neslēpa lepnumu par saviem futbolistiem un pauda nožēlu par Serbijas puses rīcību, atstājot "sliktu iespaidu par sevi visā pasaulē".

Vairāki ārzemju mediji norāda, ka mača sekas varētu būt jūtamas vēl vairākas dienas. Jau pēc spēles notikušais izprovocējis nekārtības Kosovā, kur albāņu daļas iedzīvotāji centušies iekļūt serbu apdzīvotajās teritorijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!