Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Spānijas kluba Madrides "Real" uzbrucējs Karims Benzemā pirmdien Parīzē saņēma "Ballon d'Or" balvu kā 2021./2022.gada sezonas labākais futbolists pasaulē.

Ar Benzemā sastāvā "Real" iepriekšējā sezonā uzvarēja Spānijas meistarsacīkstēs un UEFA Čempionu līgā. Abos turnīros 34 gadus vecais francūzis bija labākais vārtu guvējs, izceļoties attiecīgi 27 un 15 reizes.

Savukārt par labāko futbolisti otro reizi pēc kārtas tika atzīta "Barcelona" un Spānijas izlases pussardze Aleksija Puteljasa. Tikmēr pie labākā U-21 futbolista balvas tika viņas kluba biedrs, "Barcelona" pussargs Gavi, kurš saņēma Raimona Kopa vārdā nosaukto balvu.

Ļeva Jašina balvu kā labākais vārtsargs ieguva Benzemā komandas biedrs, beļģis Tibo Kurtuā. Savukārt par labāko uzbrucēju tika atzīts un Gerda Millera balvu saņēma Minhenes "Bayern" pārstāvējušais polis Roberts Levandovskis, kurš šobrīd ir jau "Barcelona" spēlētājs.

Tikmēr par labāko komandu tika atzīta Anglijas premjerlīgas čempione Mančestras "City", bet Sokratesa balvu par lielāko ieguldījumu sabiedrībā saņēma bijušais "Liverpool" un tagadējais "Bayern" uzbrucējs Sadio Manē, kurš sekmējis vairākus labdarības projektus savā dzimtenē Senegālā.

Pirmo reizi vēsturē šis apbalvojums tiek piešķirts par labāko sniegumu iepriekšējā sezonā, nevis kalendārajā gadā.

Iepriekšējo "Ballon d'Or" balvu kā 2021.gada labākais futbolists pasaulē saņēma Lionels Mesi.

Kopš 1956.gada "France Football" pēc kontinenta žurnālistu balsojuma pasniedza Eiropas labākā futbolista balvu jeb "Ballon d'Or", bet, tā kā bieži šīs balvas ieguvējs bija identisks FIFA veidotās pasaules labākā futbolista aptaujas uzvarētājam, 2010.gadā pēc tā brīža FIFA prezidenta Zepa Blatera iniciatīvas tās tika apvienotas. FIFA labāko spēlētāju noteica valstsvienību kapteiņu, galveno treneru un žurnālistu balsojums, un turpmāk šādu formātu pārņēma "Ballon d'Or".

FIFA pārtraucot līgumu ar izdevumu "France Football", no 2017.gada Eiropas labākais futbolists un pasaules labākais futbolists atkal tiek noteikti atsevišķās aptaujās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!