Foto: Reuters/Scanpix

Kādreizējais Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) prezidents Zeps Blaters uzaicināts liecināt lietā, kurā tiek izmeklēta 2006.gada Pasaules kausa (PK) finālturnīra piešķiršana Vācijai.

Šveices varasiestādes izmeklē lietu, kurā leģendārais vācietis Francs Bekenbauers tiek turēts aizdomās 6,7 miljonus eiro liela maksājuma veikšanā. Viņš bija finālturnīra kandidatūras vadītājs.

"Pagājušajā nedēļā man zvanīja advokāts, lai tiekos ar Bernes prokuratūru. Tā gan nav pirmā reize, kad ar mani sazinās šajā lietā. Tā brīža FIFA ģenerālsekretārs Ursi Linsi apgalvo, ka esmu viņam noteicis vadlīnijas, ko es apstrīdu," ziņu aģentūrai AFP teica Blaters, kuram liecība jāsniedz 28.martā.

Vācijas Futbola federācija (DFB) tika apsūdzēta par desmit miljonu Šveices franku lielu maksājumu FIFA, lai iegūtu tiesības rīkot 2006.gada finālturnīru. DFB šo naudu saņēma no toreizējā Vācijas sporta apģērbu, apavu un aprīkojuma ražotāja "adidas" vadītāja Roberta Lūisa Dreifusa. Izmeklētāji uzskata, ka šī nauda tika izmantota, lai uzpirktu balsis, kas ļautu finālturnīru rīkot Vācijai.

Blaters FIFA prezidenta amatā pavadīja 17 gadus. No amata šveicietis tika atbrīvots pēc aizdomīga maksājuma divu miljonu Šveices franku (1,7 miljonu eiro) apjomā bijušajam Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) prezidentam Mišelam Platinī.

Abi tādējādi 2015.gadā saņēma astoņu gadu diskvalifikāciju no futbola un ar to saistītām aktivitātēm, Blateram pēcāk samazinot šo sodu par diviem gadiem.

Vēl 2015.gada maijā Blateru amatā ievēlēja uz piekto termiņu, bet tikai dažas dienas vēlāk viņš paziņoja, ka atkāpsies no prezidenta posteņa.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!