Foto: F64

Pagājušā gada Latvijas čempioni "Ventspils" sestdien "SMScredit.lv Virslīgas" futbola čempionāta mačā savā laukumā ar 3:1 (2:0) pārspēja Jūrmalas "Spartaks" vienību.

Mača rezultātu jau piektajā minūtē atklāja Ritvars Rugins, bet 22.minūtē 2:0 panāca Ģirts Karlsons. "Spartaks" komandai 33.minūtē bija teicama iespēja samazināt rezultāta starpību līdz minimumam, taču Nauris Bulvītis nespēja realizēt 11 metru soda sitienu.

"Spartaks" komandai nevedās ar atspēlēšanos, turklāt piecas minūtes pēc otrā puslaika sākuma Karlsons guva jau savus otros vārtus, panākdams 3:0. Lai gan Jūrmalas vienībai ar bīstamu situāciju izveidošanu pie pretinieku vārtiem nesekmējās, kompensācijas laika pašās beigās Daniils Ulimbaševs viesu labā guva skaistus goda vārtus.

Pēc piektdienas virslīgas mačiem ventspilnieki oficiāli zaudēja izredzes nosargāt pērn izcīnīto Latvijas čempionu titulu, jo kopvērtējuma līdere "Liepāja" ar 1:0 savā laukumā apspēlēja "Jelgavu", laupot ceturtajā vietā esošajai "Ventspilij" visas izredzes.

"Ventspils" komandai šī sezona nav bijusi veiksmīga, bet tikai iepriekšējā mačā izdevās pārtraukt trīs zaudējumu sēriju, kad ar 3:0 tika pieveikta "Metta"/"Latvijas Universitāte". Kā zināms, eksčempionu galvenā trenera amatā atgriezies anglis Pols Ešvorts, kurš tādejādi nomainījis Jurģi Pučinski. Tikmēr "Spartaks" komanda šobrīd cietuši četrus zaudējumus pēc kārtas.

Abas komandas savā starpā sestdien tikās jau ceturto reizi šīs sezonas virslīgas turnīrā. Iepriekšējos trīs mačos pie divām uzvarām ar identisku 2:0 rezultātu tika "Ventspils", bet vienreiz abas komandas cīnījās bezvārtu neizšķirti.

Tikmēr otrā piektdienas mačā Rīgas "Skonto" savu skatītāju priekšā ar 3:1 pieveica pastarīti "Metta"/LU, saglabājot teorētiskas izredzes pacīnīties par zeltu.

Tiesa, "Liepāja" titulam ir ļoti tuvu, jo šai komandai sezonas atlikušajās trijās spēlēs jāizcīna tikai divi punkti. Tikmēr "Skonto" jācer, ka pašiem izdosies izcīnīt uzvaras atlikušajās trīs cīņās un liepājnieki pa to laiku neiegūs vairāk par vienu punktu.

Virslīgas kopvērtējumā "Liepājai" ir 46 punkti 21 spēlēs, kurai ar 39 punktiem seko "Skonto", kas par pieciem punktiem apsteidz Jelgavu. Šīm visām komandām līdz sezonas beigām atlicis aizvadīt trīs spēles.

Tikmēr 33 punktus 20 cīņās iekrājusi pērnā gada čempione "Ventspils".

Stabilu piekto vietu ar 18 punktiem ieņem Jūrmalas "Spartaks", bet "Daugavpils" ar 14 punktiem kopvērtējumā atrodama sestajā pozīcijā, savukārt tabulu ar deviņiem punktiem noslēdz "Metta"/LU.

Pēc divām aizdomīgām spēlēm vasaras sākumā no virslīgas tika izslēgta "Gulbenes" komanda, līdz ar to virslīgas sezona turpinās vien ar septiņu vienību līdzdalību. Tā kā vienība šosezon vēl nebija aizvadījusi 50% maču, nolemts, ka visi rezultāti ar "Gulbenes" piedalīšanos anulēti. Tomēr gulbenieši šo sezonu bija sākusi neveiksmīgi, astoņos mačos ciešot tikpat zaudējumu un ieņemot pēdējo - astoto - vietu turnīra tabulā.

Pēc "Gulbenes" izslēgšanas no virslīgas čempionāta organizācijas komiteja noteikusi, ka komanda, kas 2015.gada turnīrā ieņems septīto vietu, nezaudēs tiesības piedalīties 2016.gada virslīgas čempionātā. Septīto vietu ieguvusī vienība piedalīsies pārspēlēs ar komandu, kas 2015.gada "komanda.lv" Latvijas pirmās līgas čempionātā ieņems otro vietu.

Kā zināms, tāpat par piedalīšanos spēļu rezultātu sarunāšanā no Latvijas futbola "izmesti" četri spēlētāji - Dmitrijam Šiļukam, kurš pagājušajā sezonā spēlēja skandalozajā "Jūrmalā", un Sergejam Mišinam ("Gulbene") piemērota diskvalifikācija uz pagaidām nenoteiktu laiku, kamēr 12 mēnešu diskvalifikāciju saņēmuši Deniss Tarasovs un Artjoms Loginovs (abi iepriekš - "Metta"/"Latvijas Universitāte").

Šī sezona Latvijas virslīgā bija nodēvēta par "tīras spēles" sezonu, vēršot uzmanību uz rasismu, spēļu sarunāšanu, dopingu un simulēšanu, kam futbolā nav vietas.

Iepriekšējo reizi kāds klubs no virslīgas tika izslēgts 2009.gadā, kad par spēļu sarunāšanu diskvalificēta tika Daugavpils "Dinaburg" komanda.

Kā zināms, pagājušā gada rudenī Daugavpils "Daugavas" komanda tika iepīta lielā totalizatoru skandālā, kā rezultātā policija saistībā ar spēļu sarunāšanu aizturēja astoņas ar šo klubu saistītas personas. Ilgu laiku nekas nebija zināms par Daugavpils "Daugavu", taču komanda šobrīd startē otrās līgas turnīrā. Latvijas augstākās līgas dalībnieku vidū vairs nav arī Rīgas "Daugavas", kas pirms sezonas nesaņēma licenci dalībai turnīrā, turklāt pagājušajā sezonā šis klubs arī bija saistīts ar spēļu sarunāšanu.

Virslīgas apritē vairs nav arī skandalozās "Jūrmalas", kas pērn palika pēdējā vietā, taču tika apsūdzēta spēļu sarunāšanā, bet pazīmes rāda, ka komanda ir beigusi pastāvēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!