Foto: AP/Scanpix/LETA

Lielbritānijas valdība trešdien, 25. maijā, apstiprināja slavenā futbola kluba "Chelsea" akciju pārdošanu konsorcijam, kuru vada ASV beisbola komandas Losandželosas "Dodgers" līdzīpašnieks Tods Bolijs, vēsta BBC.

Otrdien 4,25 miljardu sterliņu mārciņu (piecu miljardu eiro) lielo darījumu apstiprināja Anglijas premjerlīgas īpašnieki un direktorāts, bet vēl bija nepieciešams valdības akcepts, kas tagad saņemts.

"Chelsea" īpašnieks Romāns Abramovičs pēc Krievijas uzsāktā vardarbīgā kara Ukrainā pakļauts sankcijām, bet "Chelsea" turpināja darboties ar pagaidu īpašu valdības atļauju, kurai 31. maijā beidzas termiņš.

"Vakar vēlu vakarā Apvienotās Karalistes valdība panāca nostāju, ka mēs varētu izdot licenci, kas atļauj "Chelsea" pārdošanu. Pēc Romānam Abramovičam noteiktajām sankcijām valdība ir smagi strādājusi, lai nodrošinātu, ka "Chelsea" turpina spēlēt futbolu. Taču mums vienmēr ir bijis skaidrs, ka kluba ilgtermiņa nākotni var nodrošināt tikai tā jaunais īpašnieks," teikts Lielbritānijas valdības paziņojumā.

Valdība piekrišanu deva tikai pēc tam, kad bija saņemtas garantijas, ka pārdošanā saņemtā nauda nenonāks Abramoviča rokās. Plānots, ka pārdošanā iegūtie līdzekļi nonāks speciālā iesaldētā bankas kontā, lai naudu vēlāk ziedotu labdarībai.

"Pēc saspringtā darba esam gandarīti, ka pilnīga pārdošanas procedūra nenāks par labu ne Romānam Abramovičam, ne kādai citai sankciju sarakstā iekļautai personai. Tagad sāksim procesu, lai nodrošinātu, ka pārdošanas process tiek izmantots humāniem mērķiem Ukrainā, atbalstot kara upurus," uzsver britu valdība. "Šodien veiktie soļi nodrošinās šīs svarīgās kultūras vērtības nākotni un aizsargās līdzjutējus un plašāku futbola sabiedrību. Mēs esam apspriedušies ar attiecīgajiem starptautiskajiem partneriem par nepieciešamajām licencēm un pateicamies viņiem par visu sadarbību."

Maijā vienubrīd šķita, ka iespējamais darījums izjuks, tādējādi būtu apdraudēta leģendārā kluba nākotne. Tomēr Abramovičs noliedza, ka pieprasīs atmaksāt 1,5 miljardus sterliņu mārciņu, ko viņš savulaik aizdeva sev piederošajam klubam.

Tagad "Chelsea" īpašnieks būs konsorcijs, kuru vada Bolijs, bet lielākais īpašnieks būs "Clearlake Capital" – Kalifornijā bāzēts privātā kapitāla uzņēmums. Starp jaunajiem "Chelsea" īpašniekiem ir arī ASV miljardieris Marks Valters, kurš ir Bēlija partneris un jau minētā beisbola kluba "Dodgers" līdzīpašnieks, un Šveices miljardieris Hansjorgs Vaiss.

"Chelsea" īpašnieks Krievijas miljardieris Romans Abramovičs par premjerlīgas kluba pārdošanu paziņoja martā, tikai dažas dienas pirms tam, kad Lielbritānijas valdība viņam noteica sankcijas pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā.

Pēc ilgstoša solīšanas procesa, kurā bija iesaistītas vairākas investoru grupas, Boliju un viņa partnerus izvēlējās Ņujorkas banka "Raine Group", kas pārrauga "Chelsea" pārdošanu.

"Chelsea" vēl dažas dienas ir Eiropas spēcīgākais futbola klubs, jo pērn triumfēja UEFA Čempionu līgā. Šajā sezonā klubs gan izstājās ceturtdaļfinālā, bet trofejas uaunais īpašnieks šo sestdien noskaidrosies "Liverpool" un "Real Madrid" duelī.

Līdz ar "Chelsea" pārdošanu noslēdzas 19 gadus ilgā kluba vēstur Abramoviča vadībā. Krievijas miljradieris klubu iegādājās 2003. gadā, un viņa laikā Londonas klubs piecas reizes triumfēja Anglijas premjerlīgā un divreiz UEFA Čempionu līgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!