Rakstu sērija "Futbols pilsētā" pievēršas futbola vēsturei dažādās Latvijas pilsētās - atceroties aizgājušo dienu zvaigznes un spilgtākos mirkļus pilsētu futbola vēsturē. Rakstu tapšanā izmantoti materiāli no laikrakstu arhīviem, Latvijas futbola statistiskie pārskati un intervijas ar futbola veterāniem un ekspertiem. Paredzēts, ka sērijā laika gaitā tiks apskatīta futbola vēsture visās Latvijas pilsētās, kas devušas ievērojamu ieguldījumu Latvijas futbola tapšanā. Raksti sērijā tiks publicēti reizi divās nedēļās.

Futbols Tukumā ienāca jau pirms 1. Pasaules kara, taču tikai Latvijas brīvvalsts gados pilsētā tika izveidotas pirmās īstās futbola komandas. Vispirms 1920.gadā futbola komandu izveidoja vietējā Riteņbraucēju biedrība, bet 1921.gadā divas komandas izveidojās JKS paspārnē, tāpat sava komanda bija SSS biedrībai. 1926.gadā Tukuma SSS kļuva par SSS sacensību Zemgales meistariem un komandas labākais spēlētājs Jēkabs Flugīns tika iekļauts SSS Latvijas izlasē. 1930.gadā Tukuma labākie futbolisti apvienojās JKS komandā, kura vēlākos gados vairākkārt izcīnīja 2.vietu Zemgales meistarībā (Ventspils zonā). Liels nopelns Tukuma futbola attīstīšanā bija sporta mecenātam Voldemāram Savelim.

Līdzās latviešu komandām pirmskara Tukumā sava futbola komanda bija arī biedrībai ebreju "Makkabi", kura bija ievērojama ar brāļiem Ferberiem, kuru bija veseli 11 un kuri nepieciešamības gadījumā paši varēja izveidot veselu futbola komandu. Visi brāļi vēlāk cīnījās 2. Pasaules karā latviešu gvardes divīzijas rindās, astoņi no viņiem krita kaujās.

Kara laikā bojā gāja arī vairāki citi ievērojamākie Tukuma futbolisti - frontē krita Dancka, ievainots tika A.Krūtainis, pēc aklās zarnas operācijas mira talantīgais vārtsargs Staņislavs Misjuro, no plaušu karsoņu mira Ādolfs Spēlmanis.

Pēc kara jau 1945.gadā tika izveidota Tukuma "Daugava", kuras rindās iekļāvās G.Kreislers, K.Eglītis, M.Briedis, P.Kokars, F.Misjuro, A.Šķiltriters. Labākā futbola desmitgade Tukumā bija 20.gadsimta piecdesmitie gadi. Vispirms 1950.gadā komanda izcīnīja tiesības nākamajā gadā spēlēt 21 komandas turnīrā par 6 vietām A grupas finālturnīrā, bet 1953.gadā ieguva tiesības piedalīties pilnajā A grupas turnīrā. Cīņā ar republikas labākajām komandām Tukuma rezultāti gan sevišķi spīdoši nebija - 1951.gadā kvalifikācijas grupā tika ieņemta 5.vieta, bet vienīgajā pilnajā sezonā augstākajā līgā 1954.gadā Tukuma "Daugava" spēja 18 spēlēs izcīnīt vien 3 punktus un likumsakarīgi bija spiesta atgriezties par līgu zemāk. Šajā visu laiku spēcīgākajā Tukuma komandā nozīmīgākie spēlētāji bija Paulis Millers, Alfrēds Freimanis, Ilmārs Zīds, Jānis Karaškevics, bet ļoti liela loma panākumu kaldināšanā bija arī pilsētas futbola organizatoriskajam vadītājam Vilim Puidam.

Tā kā Tukuma komanda tomēr biežāk cīnījās otrajā pēc stipruma līgā, tās labākie futbolisti diezgan regulāri papildināja augstākās līgas komandu rindas. Ievērojamākais no viņiem noteikti bija Jānis Karaškevics, kas vispirms 1956.gadā pārgāja uz Kuldīgas "Vulkānu", bet vēlāk tika spēlējis gan Rīgas "Daugavā", gan Liepājas "Zvejniekā". Rīgas ASK spēlēja Vladislavs Karaškevics (vēlāk viņš spēlēja gan Liepājas "Sarkanajā Metalurgā", gan Brocēnu "Startā", gan Ventspilī) un Ivars Plišķis (vēlāk - Kuldīgas "Vulkānā", Brocēnu "Startā", Rīgas "Jūrniekā"), bet "Darba rezervēs" - Alberts Hendzelis. Vairāki Tukuma futbolisti (Elmārs Kronbergs, Igors Valbis, Ivars Ozols, Aleksejs Sokolovs) 1961.gadā pārgāja uz Brocēnu futbola komandu, Aleksejs Sokolovs "Starta" rindās 1968.gadā kļuva par Latvijas čempionu. Dzimis tukumnieks bija arī viens 1969.gada Latvijas čempions Ventspils "Ventas" sastāvā - Ārijs Šmerlings, kas Tukuma komandā spēlēja līdz 1960.gadam.

Sešdesmito gadu sākumā Tukuma komanda cīnījās republikas B klasē, bet labi rezultāti izpalika. Tikām desmitgades otrajā pusē dažādas Tukuma rajona komandas spēlēja "Vārpas" turnīra A klasē, 1967.gadā "Vārpā" Tukums izcīnīja 3.vietu, bet tā jauniešu komanda - uzvarēja "Vārpas" jauniešu meistarsacīkstēs. 1969.gadā Džūkstes komanda izcīnīja "Lauku dzīves" kausu un ieguva tiesības pārstāvēt Latviju vissavienības turnīrā. Pavisam bēdīgos apstākļos Tukuma galvenā komanda - MCP - nonāca 1972.gadā, kad tā tika izslēgta no republikas čempionāta B klases par normālu apstākļu nenodrošināšanu stadionā un atkārtotu neierašanos uz spēlēm.

Tomēr komandu izdevās saglābt un 1974.gadā komanda, kuru trenēja Ivars Plikšķis, spēja izcīnīt uzvaru "Vārpas" turnīrā un līdz ar to tika atgūta vieta republikas B klases turnīrā. Tiesa, uz tā panākumi arī apstājās un ilgākus gadus Tukuma komandas ne tuvu labāko klasei Latvijā nebija.

Deviņdesmito gadu pirmajā pusē Tukuma futbolisti regulāri spēlēja 2.līgas sacensībās un vien 1997.gadā 1.līgā parādījās komanda ar nosaukumu FK Tukums. Tiesa, ar Tukumu tai faktiski sakara bija maz - komandā spēlēja Rīgas jaunieši un no Tukuma tur bija vien Jānis Lagzdiņš, turklāt pat oficiāli FK "Tukums" skaitījās Rīgas komanda.

Pašiem savs kaut cik nopietns klubs Tukumā tikai izveidots 2000.gadā, kad dibināja klubu "Tukums 2000". Jaunajā komandā tika iekļauti gan pieredzējušie Tukuma futbolisti - tādi kā Verners Kaimiņš, Jānis Dzerkalis, Māris Bērziņš, Sergejs Kovaļevs, Artjoms Grudckins (ievērojams arī kā Kristapa Blanka pirmais treneris), gan arī jaunās paaudzes tukumnieki - tādi kā Kristaps Blanks, Kristaps Dišlers, Verners Akimovs, Staņislavs Kondakovs. Vairākus gadus tukumnieki spēlēja 2.līgas turnīrā, bet 2007.gadā komanda debitēja Latvijas 1.līgā.

Jauno laiku ievērojamākais Tukuma futbolists neapšaubāmi ir Kristaps Blanks, kas 17 gadu vecumā no FK "Tukums 2000" pārgāja uz Rīgas "Skonto" un tajā pašā gadā jau debitēja Latvijas izlasē, kuras rindās līdz 2007.gada beigām viņš bija aizvadījis jau 17 spēles.

Vai Tukuma komanda varētu kādreiz iekļūt Virslīgā? Par spīti pietiekoši veiksmīgajam darbam ar pilsētas jaunajiem futbolistiem, šāda perspektīva šobrīd nešķiet reālistiska. Diemžēl Latvijas Virslīga patlaban gluži vienkārši nav pa kabatai Tukuma izmēra pilsētām, taču stabila vieta pirmajā līgā ilgtspējīgai pilsētas futbola attīstībai būtu ļoti vērtīga.

Raksts veidots, izmantojot materiālus no lieliskās Māra Grinšteina grāmatas "No gadsimta sākuma līdz Trīszvaigžņu spēlēm un Sidnejai : Tukuma novada sporta vēsture". Autors būs pateicīgs lasītājiem par jebkādiem labojumiem, papildinājumiem un precizējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!