Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Nepilnu dienu pirms Latvijas Futbola federācijas (LFF) ikgadējā kongresa no darba kārtības praktiski atsaukts viens no svarīgākajiem punktiem – LFF statūtu jaunās redakcijas apstiprināšana.

LFF par jaunajiem statūtiem runā jau ilgāku laiku, tomēr vēl trešdien un ceturtdien medijiem nebija iespēja iepazīties ar izstrādāto dokumentu, kas ir biedrību darbības pamatā. Vēl trešdien risinājās LFF valdes sēde, kurā beidzot tika apstiprināta uz LFF kongresu virzāmā statūtu versija.

LFF biedri statūtu jauno redakciju saņēma tikai trešdienas vakarā, bet ceturtdien LFF vadība nolēma no kongresa darba kārtības praktiski atsaukt punktu par statūtu apstiprināšanu. Tā vietā LFF kongresā biedri diskutēs par statūtiem un plānotajām izmaiņām, kā arī apstiprinās grafiku, kādā biedrība tiek pie jaunajiem statūtiem.

Visticamāk, LFF kongresā piektdien tiks rosināts rīkot ārkārtas kongresu rudenī vai ziemā, kas tādējādi būs jau otrais neplānotais kongress nepilna gada laikā.

Tomēr portāla "Delfi" rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka, ņemot vērā pēdējā laika neskaidro situāciju, kongresa laikā var tikt rosināta visas LFF valdes un prezidenta atkāpšanās. Tādējādi ārkārtas kongresā LFF biedri lemtu ne tikai par jaunajiem statūtiem, bet arī tiktu vēlēts jauns prezidents un valde.

"Šobrīd man lielākās bažas rada nevis paši statūti, bet gan situācija, ka ir biedri un kolēģi, kuri uzskata, ka šie statūti tiek ar "spēku" virzīti uz apstiprināšanu un ir bažas par to vai tie ir korekti, godprātīgi sagatavoti un neslēpj kādu būtisku draudu elementu. Ja pat tikai vienam biedram ir bažas ne tikai par pašiem statūtiem, bet procesu, kā statūti tiek gatavoti un virzīti, un godīgumu, manuprāt, šādā situācijā statūtus apstiprināt nedrīkstam," liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā elektroniskā sarakste, kuru izsūtījis LFF ģenerālsekretārs Edgars Pukinsks.

"Papildus tam man ir pamatotas bažas, ka pēc pēdējās dienās veiktajām būtiskajām izmaiņām, pēc valdes un biedru ierosinājuma, pastāv riski savlaicīgi neiegūt UEFA un FIFA atzinumus. Šādā gadījumā zem riska būtu ne tikai statūtu apstiprināšana un mūsu visu reputācija, bet futbola nākotne, jo statūti mums jābalsta uz fundamentālām vērtībām kā godīgums, caurspīdība un laba pārvaldība. Lai respektētu vairāku biedru un valdes locekļu viedokli, kā arī nepieļautu riskus attiecībā ar UEFA, FIFA un attiecībā uz LFF nākotni un reputāciju, uzskatu, ka Kongresā jārosina diskusija par statūtu projektu, bet tā apstiprināšana jāorganizē atsevišķā ārkārtas Kongresā, ko varam apvienot ar konferenci par futbola attīstību," sarakstē ar valdes locekļiem sacījis Pukinsks.

Pukinsks portālam "Delfi" apstiprināja, ka kongresā tiks rosināts "apstiprināt grafiku, kādā tiek apstiprināti jaunie statūti". Kā galveno iemeslu Pukinsks minēja pretrunas biedru un valdes locekļu starpā vairākos punktos, kas varētu kaitēt LFF reputācijai.

Interesanti, ka vēl trešdien LFF valdē nolemts statūtu versiju virzīt apstiprināšanai kongresā, bet tagad LFF ģenerālsekretārs to nolēmis nedarīt, tā vietā rosinot turpināt diskusiju. Kā portālam "Delfi" skaidroja Pukinsks, tas nolemts pēc runāšanas ar FIFA un UEFA pārstāvjiem, jo pastāvējis risks saņemt akceptu no šīm vadošajām futbola organizācijām.

Tāpat vēl dienu pirms LFF kongresa nav skaidrības otrā svarīgā dienas kārtības punktā - revidētā LFF 2018. gada pārskata un zvērināta revidenta ziņojuma apstiprināšana.

Pukinsks apstiprināja, ka joprojām nav saņemts revidenta "Latimira un partneri" ziņojums un atzinums, tāpēc "Latimira un partneri" pārstāvji aicināti uz kongresu un sniegt informāciju. Saskaņā ar Starptautiskajiem revīzijas standartiem, revidenta atzinuma neesamība ir atteikums sniegt atzinumu, portālam "Delfi" skaidroja Latvijas Zvērināto revidentu asociāciju (LZRA).

Pēc Pukinska teiktā, šajā jautājumā ir piesaistīts advokātu birojs, kurš veic mediācijas procesu.

LFF ikgadējais kongress risināsies piektdien, 26. aprīlī. Tā sākums pulksten 12:00. Portāls "Delfi" piedāvās LFF kongresa teksta tiešraidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!