Foto: F64

Latvijas čempione futbolā RFS šodien Belfāstā aizvadīs izšķirošo maču par vietu UEFA Konferences līgas grupu turnīrā, pretī stājoties Ziemeļīrijas meistarsacīkšu uzvarētājai "Linfield".

Kvalifikācijas "play-off" kārtas atbildes mačs "Windsor Park" stadionā sāksies plkst.21.45 pēc Latvijas laika.

Pagājušajā ceturtdienā "Skonto" stadionā notikušais mačs noslēdzās ar rezultātu 2:2. Vēl pāris minūtes pirms pamatlaika beigām rīdzinieki bija iedzinējos ar 0:2 un varēja skeptiski raudzīties grupu turnīra virzienā, taču atlikušajā laikā vārtus guva Kevins Frīzenbihlers un Žiga Lipuščeks, RFS leģionāriem izraujot neizšķirtu.

Atbildes spēlē RFS komandai vajadzīga jebkāda uzvara pamatlaikā vai papildlaikā/pēcspēles 11 metru sērijā, ja pirmās 90 minūtes noslēgsies neizšķirti.

No Latvijas klubiem tikai "Ventspils" ir spēlējusi Eiropas klubu sacensību grupu turnīrā. Kurzemnieki pirms 13 gadiem pēc UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas "play-off" kārtas nepārvarēšanas sezonu turpināja UEFA Eiropas līgas grupu turnīrā.

Nepārvarot "play-off" kārtu, RFS no UEFA iegūs 1,31 miljonu eiro, bet iekļūstot grupu turnīrā garantēs vismaz 3,3 miljonus eiro.

RFS UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas pirmajā kārtā divu maču summā cīnījās neizšķirti 2:2 ar Somijas klubu Helsinku HJK, bet zaudēja pēcspēles 11 metru sitienu sērijā un nonāca UEFA Konferences līgā, kur trešajā kvalifikācijas kārtā divu maču summā ar 4:2 guva virsroku pār Maltas čempioni Paolas "Hibernians".

"Linfield" Čempionu līgas atlases pirmajā kārtā divu maču summā spēlēja neizšķirti 1:1 ar Velsas čempioni Osvestri "The New Saints" un guva vienus vārtus papildlaikā, iekļūstot nākamajā kārtā, kurā ar 1:8 kapitulēja Norvēģijas klubam "Bodo"/"Glimt", lai gan pirmajā mačā uzvarēja ar 1:0. Ziemeļīri nonāca UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas čempionu zarā un trešajā kārtā divu maču summā ar 0:5 piekāpās Šveices komandai "Zurich".

RFS pēc vairāk nekā pussezonas Latvijas čempionātā ieņem trešo vietu un sasniegusi Latvijas kausa pusfinālu, kamēr "Linfield" Ziemeļīrijas meistarsacīkšu pirmajās divās kārtās svinējusi pārliecinošas uzvaras un iekrājusi vārtu attiecību 7:1.

"Linfield" Ziemeļīrijas meistarsacīkstēs uzvarējusi 56 reizes un ir nacionālo čempionātu titulētākā komanda pasaulē.

"Linfield" regulāri piedalās Eiropas klubu turnīros, un ar Latviju tai ceļi krustojās 2005.gadā, kad UEFA kausa pirmajā kārtā tika uzvarēta "Ventspils". Jau tolaik komandas sastāvā bija pussargs Džeimijs Malgrū, kurš joprojām spēlē Ziemeļīrijas klubā un ir viena no tā leģendām.

Dalību Konferences līgas kvalifikācijas otrajā kārtā noslēdza Latvijas vicečempione "Valmiera" un "Liepāja", bet trešo kārtu nepārvarēja "Riga".

UEFA Konferences līga ir Eiropā trešā līmeņa klubu turnīrs aiz Čempionu līgas un Eiropas līgas. Maijā Tirānā par turnīra pirmo čempioni tika kronēta Itālijas komanda "AS Roma".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!