Foto: AP/Scanpix/LETA
Tikai Frankfurtes "Eintracht" vienība pēc pārliecinošas uzvaras Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) Eiropas līgas sešpadsmitdaļfināla pirmajā spēlē var būt puslīdz droša par iekļūšanu nākamajā kārtā.

"Eintracht" komanda ceturtdien savā laukumā ar rezultātu 4:1 (2:0) pārspēja Austrijas komandu "Salzburg".

Mājiniekiem ar "hat-trick" izcēlās japānis Daiči Kamada, kurš vārtus guva 12., 43. un 53. minūtē. Pēc tam, kad japānis bija nokārtojis sev trīs vārtus, Filips Kostičs 56. minūtē panāca jau rezultātu 4:0. Zalcburgas komanda gan vienus vārtus atguva, piecas minūtes pirms pamatlaika beigām Hvanam Hijčhanam realizējot 11 metru soda sitienu.

Savukārt no sensacionāla zaudējuma izglābās Eiropas līgas titulētākā komanda "Sevilla", kas viesos cīnījās neizšķirti 1:1 (0:0) ar Klužas-Napokas CFR. Rumānijas komandu 59. minūtē vadībā izvirzīja Čiprians Djaks, bet 82. minūtē rezultātu 1:1 panāca Jusefs en Nesiri.

Turpretī cita spāņu komanda "Getafe" mājās ar 2:0 (1:0) guva virsroku pār pērnās sezonas UEFA Čempionu līgas pusfinālisti Amsterdamas "Ajax". Nīderlandes komandas cietoksnī bumbas ieraidīja brazīlieši Deiversons un Kenedijs.

Divu vārtu uzvaru svinēja arī Itālijas grands Milānas "Inter", kas viesos ar rezultātu 2:0 (0:0) apspēlēja Razgradas "Ludogorets" no Bulgārijas. Milāniešiem vārtus guva komandas jaunieguvums Kristans Eriksens un Romelu Lukaku.

Nelielu pieteikumu nākamajai kārtai izdarīja arī Lisabonas "Sporting", kas savu līdzjutēju priekšā ar 3:1 (2:0) uzvarēja Turcijas klubu Stambulas "Bašakšehir". Mājiniekiem vārtus guva Sevastjans Koatess, Andražs Šporars un Lusiānu Vjeto, bet viesiem izcēlās Edins Višča.

Cita Portugāles komanda Lisabonas "Benfica" viesos ar 1:2 (0:0) atzina Doņeckas "Šahtar" pārākumu. Uzvarētājiem izcēlās Alans Patriks un Viktors Kovaļenko, bet viesiem – Pici.

Savukārt "Riga FC" komandu kvalifikācijas "play-off" kārtā izslēgusī Dānijas čempione "Kobenhavn" mājās cīnījās neizšķirti 1:1 (0:1) ar Glāzgovas "Celtic". Viesus 14. minūtē vadībā izvirzīja Odsons Eduārs, bet 52. minūtē 1:1 panāca Damē N'Dojē. Viesi varēja svinēt uzvaru, taču 11 minūtes pirms pamatlaika beigām Jensa Stāges sistā bumba pēc "pendeles" atdūrās pret vārtu stabu.

Tāpat neizšķirti noslēdzās mačs, kurā Anglijas grands Mančestras "United" viesos spēlēja 1:1 (1:1) ar "Club Brugge". Beļģi priekšā nonāca 11. minūtē pēc Emanuēla Denisa precīzā sitiena, taču 36. minūtē Antonī Marsiāls izlīdzināja rezultātu.

Spānijas spēcīgākā futbola čempionāta vienība Barselonas "Espanyol" viesos ar 0:4 (0:1) piekāpās Anglijas premjerlīgas komandai Vulverhemptonas "Wanderers".

Mājiniekus 15. minūtē vadībā izvirzīja Djego Žota, kurš pēc stūra sitiena izspēles soda laukumā precīzi pielika kāju, lai bumbu novirzītu pretinieku vārtos. Pirmajā puslaikā neviena no komandām vairs neizcēlās, bet otrā nogriežņa septītajā minūtē, skatītājus ar filigrānu sitienu no aptuveni 18 metru robežām iepriecināja Rubens Nevess. 15 minūtes vēlāk Žota soda laukumā bija nedaudz ātrāks par aizsargu un trieca bumbu tuvajā augšējā vārtu stūrī, jau panākdams drošo 3:0.

Deviņas minūtes līdz pamatlaika beigām Žota gana viegli tika līdz soda laukuma aprisēm un ar spēcīgu sitienu nokārtoja sev "hat-trick".

Barselonas komandai mājās der šāds pats rezultāts vai piecu "golu" pārsvars, lai turpinātu cīņu Eiropas līgā.

Citā mačā Glāzgovas "Rangers" mājās ar 3:2 (0:1) uzvarēja "Braga" no Portugāles. "Braga" vienībā izcēlās Franserdžio un Abels Ruiss, kamēr Glāzgovas komandas uzvaru kaldināja Ianiss Hagiss ar diviem vārtiem un Džo Aribo.

Spraigā cīņā pie panākuma viesos tika arī pērnā gada fināliste Londonas "Arsenal", kas ar 1:0 (0:0) spēja uzvarēt Pirejas "Olympiacos" no Grieķijas. Vienīgos vārtus deviņas minūtes līdz pamatlaika beigām guva Aleksandrs Lakazets.

Ar šādu pašu rezultātu pie uzvaras tika arī Itālijas vienība "AS Roma", kas savā laukumā ar 1:0 (1:0) uzvarēja "Gent" no Beļģijas. Karless Peress Romas komandas uzvaras vārtus guva 13. minūtē.

Visbeidzot Leverkūzenes "Bayer 05" mājās ar 2:1 (1:0) pieveica Portugāles "Porto". Vācijas komandā izcēlās Lukass Alario un Kai Havercs, bet vienīgos "Porto" vārtus guva Marolanda Luiss Diass.

UEFA Eiropas līgas 1/16 finālā iekļuva 32 komandas – 12 uzvarētājas no grupu turnīra, vēl 12 otrās vietas ieguvējas un astoņi trešo vietu UEFA Čempionu līgas grupu turnīrā izcīnījušie klubi.

Atbildes mači notiks nedēļu vēlāk, bet nākamajā piektdienā tiks izlozēti astotdaļfināla pāri.

Finālmačs 27. maijā tiks aizvadīts Gdaņskas stadionā.

Pērn par turnīra uzvarētāju kļuva Londonas "Chelsea", kas finālā ar 4:1 uzvarēja citu šīs pilsētas komandu "Arsenal".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!