Foto: F64

Latvijas čempionvienības "Ventspils" futbolisti uzvaras gadījumā UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas turnīra trešajā kārtā varētu tikties ar Slovēnijas klubu "Maribor", kas pērn aizkļuva līdz finālturnīra apakšgrupu kārtai, vai Kazahstānas komandu "Astana".

Kā zināms, "Ventspils" otrdien Čempionu līgas kvalifikācijas turnīra otrās kārtas pirmajā mačā savā laukumā ar 1:3 piekāpās titulētajam Somijas klubam Helsinku HJK. Atbildes mačs notiks 21.jūlijā Helsinkos, un nākamajā kārtā iekļūs komanda, kas uzvarēs divu spēļu summā.

"Ventspils" futbolisti Latvijas čempionātā ir triumfējuši sešas reizes - 2006., 2007., 2008., 2011., 2013.gadā un pērn.

Savukārt HJK Somijas čempionātā ir uzvarējuši pēdējos piecus gadus pēc kārtas, bet kopš 1911.gada komanda kopumā izcīnījusi 27 titulus. HJK ar 20 spēlēs izcīnītiem 37 punktiem ir Somijas čempionāta līdere, par punktu apsteidzot otrā vietā esošo Rovaniemi "RoPS", kas gan aizvadījusi par divām spēlēm mazāk.

Tikmēr "Maribor" pirmajā otrās kārtas mačā savā laukumā ar 1:0 pieveica "Astana" vienību. "Maribor" pēdējos septiņos gados sešas reizes kļuvuši par Slovēnijas čempioniem, taču kopumā šis tituls izcīnīts 13 reizes. Šī gada sezonu Slovēnijas klubs iesāks piektdien.

"Maribor" pērn aizkļuva līdz pat finālturnīra apakšgrupu kārtai, kur sešās spēlēs izcīnīja trīs neizšķirtus un trīsreiz cieta neveiksmes. Slovēnijas vienība tika ielozēta vienā grupā ar Anglijas čempioniem Londonas "Chelsea", Vācijas klubu Gelzenkirhenes "Schalke 04" un Lisabonas "Sporting" no Portugāles.

Turpretī "Astana" tikai pērn izcīnīja savu pirmo čempionu titulu, bet 2013.gadā palika otrajā vietā. Šosezon "Astana" ar 20 spēlēs izcīnītajiem 37 punktiem ierindojas trešajā vietā Kazahstānas čempionātā, par četriem punktiem atpaliekot no līderiem.

Savukārt ventspilnieki UEFA Čempionu līgas trešo kārtu sasniedza pirms pieciem gadiem, bet, izstājoties no tās, UEFA Eiropas līgas grupu turnīrā ar trim punktiem sešās spēlēs tika ieņemta pēdējā - ceturtā - vieta apakšgrupā. Pērn "Ventspils" UEFA Čempionu līgas otrajā kārtā divu spēļu summā ar 0:1 piekāpās Zviedrijas čempionei "Malmo".

Šī gada Latvijas "SMScredit.lv Virslīgas" futbola čempionāta kopvērtējumā ventspilnieki ar 21 punktu 11 cīņās ir otrajā vietā, atpaliekot par diviem punktiem no turnīra tabulas līderes "Liepājas", kurai ir par spēli vairāk.

Lai gan pavasarī ventspilnieki četrās spēlēs pēc kārtas - trīs virslīgas mačos un Latvijas kausa finālā - neguva vārtus, tomēr klubs itin veiksmīgi turpina cīņu par Latvijas čempionu titulu. Vairāk par vieniem vārtiem "Ventspils" ielaida vien 13.kārtas spēlē pret "Liepāju". Tāpat ventspilnieki ir vienīgā komanda, kas virslīgā vēl nav piedzīvojusi zaudējumu.

Rezultatīvākie "Ventspils" futbolisti virslīgas turnīrā ir uzbrucēji Ģirts Karlsons un Daniils Turkovs, kuri guvuši pa trim vārtiem katrs.

Kā zināms, Latvijas komandā pagājušā nedēļā atgriezās pieredzējušais pussargs Oļegs Laizāns, kurš gan savainojuma dēļ pret Helsinku klubu spēlēt nevarēja. Tiesa, pirms tam komandu pameta nozīmīgs aizsardzības balsts Antons Kurakins, kurš nupat pievienojies Skotijas premjerlīgas klubam Hamiltonas "Academical".

Zīmīgi, ka ventspilnieku vienības galvenā trenera Jurģa Pučinska asistents Māris Smirnovs un komandas sporta direktors Andrejs Butriks, pārstāvot "Ventspili", 2001.gada UEFA Eiropas līgas kvalifikācijā tikās tieši ar HJK, divu spēļu summā piekāpjoties ar 1:3.

Savukārt cits Latvijas klubs "Jelgava", kuram ir vislielākās izredzes iekļūt UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīra trešajā kārtā, uzvaras gadījumā spēkosies ar Turcijas vienības "Trabzonspor" un Luksemburgas komandas "Differdange 03" pāra uzvarētāju.

Kā zināms, ceturtdien UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīra otrajā kārtā uzvaru izcīnīja "Jelgava", kas savā laukumā ar 1:0 pieveica Skopjes "Rabotnički" no Maķedonijas. Atbildes spēle norisināsies pēc nedēļas Skopjē.

"Trabzonspor" sešas reizes triumfējusi Turcijas čempionātā, tiesa, pēdējo reizi tas notika 1984.gadā. Par Turcijas vicečempioniem "Trabzonspor" kļuvis astoņas reizes, pēdējo reizi otrajā vietā ierindojoties pirms četriem gadiem.

Tāpat turku klubs astoņas reizes triumfējis vietējā kausa izcīņā, bet sešas reizes palicis otrajā vietā. Pērn "Trabzonspor" aizcīnījās līdz pat Eiropas līgas finālturnīra izslēgšanas spēlēm, kur, tiesa, piedzīvoja neveiksmi jau pirmajā kārtā.

Tikmēr "Differdange 03" iepriekšējā sezonā pirmo reizi kļuva par Luksemburgas čempioniem, tādējādi kvalificējoties Eirokausiem. Zīmīgi, ka pēdējos sešos gados klubs piecas reizes spēlējis Luksemburgas kausa izcīņas finālā, četras reizes arī triumfējot.

Pērn "Differdange 03" Eiropas līgā izstājās jau pirmajā kvalifikācijas kārtā, savukārt 2013./14.gada sezonā vienība aizcīnījās līdz trešajam spēļu aplim.

Cits Latvijas klubs Rīgas "Skonto" ceturtdien savā laukumā nospēlēja neizšķirti 2:2 ar Ungārijas klubu "Debrecen". Šī pāra uzvarētājs tiksies ar titulēto Norvēģijas vienību Tronheimas "Rosenborg", kurai pērn UEFA Eiropas līgā spēlē zaudēja "Jelgava".

"Rosenborg" kopā 22 reizes kļuvusi par Norvēģijas čempioni, bet deviņas reizes uzvarējusi vietējā kausa izcīņā. Pērn Norvēģijas klubs ar 30 spēlēs iekrātajiem 60 punktiem ierindojās otrajā vietā, izcīnot iespēju piedalīties Eiropas līgas kvalifikācijas turnīrā.

Šajā sezonā "Rosenborg" ar 36 punktiem 16 mačos ir čempionāta līdere.

Pērn "Rosenborg" aizcīnījās līdz kvalifikācijas turnīra trešajai kārtai, kur, pateicoties vairāk gūtiem vārtiem izbraukumā, nākamajā spēļu aplī iekļuva turku klubs "Karabukspor", bet gadu pirms tam kvalifikācijas otrajā kārtā divu spēļu summā zaudēja Skotijas vienībai Pērtas "St.Johnstone".

Kā vienīgā Latvijas komanda atlases turnīra otro kārtu ar zaudējumu iesāka Jūrmalas "Spartaks", kas izbraukumā ar 0:3 piekāpās Novi Sadas "Vojvodina" no Serbijas.

Šī pāra uzvarētājs trešajā kārtā cīnīsies ar spēcīgo Itālijas klubu "Sampdoria", kas pēdējos piecus gadus nav spēlējusi Eirokausos, bet vienreiz savā pastāvēšanas vēsturē triumfējusi Čempionu līgā.

"Sampdoria" 1990./91.gada sezonā triumfēja Itālijas čempionātā, bet gadu vēlāk kļuva par spēcīgāko klubu Eiropā. Pēdējais vērā ņemamais sasniegums šim klubam ir 2008./09.gada sezonā, kad Itālijas kausa izcīņā ierindojās otrajā vietā.

Aizvadītajā sezonā "Sampdoria" 38 mačos iekrāja 56 punktus, tādējādi čempionātu noslēdzot septītajā vietā, kas ir augstākais rezultāts pēdējo piecu gadu laikā.

UEFA Eiropas līgas pamatturnīram automātiski kvalificējušās jau 16 komandas, bet pārējās 16 tiks noskaidrotas četrās kvalifikācijas kārtās.

Sacensību fināls 2016.gada 18.maijā notiks Bāzelē.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!