Foto: F64
Latvijas futbola izlasei noslēdzot dalību 2012.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā, tās spēlētāji ar lielām cerībām raugās uz nākamajiem izaicinājumiem valstsvienības rindās, apņemoties pacīnīties par vietu 2014.gada Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā.

Kā zināms, savā pēdējā 2012.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlē Latvijas izlase otrdien izbraukumā ar 0:2 zaudēja Horvātijai.

"Spēli ir grūti vērtēt, jo ļoti daudz aizsargājāmies. Šajā spēles komponentā izdarījām visu, ko varējām. Ja spētu izmantot vienu no izgājieniem pret pretinieku vārtsargu, spēle droši vien ievirzītos mums citā gultnē," Latvijas Futbola federācijas (LFF) preses daļai pēc mača atzina Latvijas izlases kapteinis Kaspars Gorkšs. "Šī lieta jāņem līdzi uz nākamo ciklu - jāmācās izmantot tās dažas iespējas, kuras radam pret spēcīgiem pretiniekiem, jo to izmantošana nopietni maina spēles ritējumu."


"Ciklu sākām viduvēji, bet pēdējās četras spēles tika aizvadītas diezgan labā līmenī. Ja izdotos nākamo ciklu sākt ar šādu sniegumu, tas noteikti mums izvērstos interesantāks," uzskata aizsargs. "Pašlaik gan ir pāragri runāt par spēlētājiem, kas turpmāk veidos komandas kodolu, jo līdz nākamā cikla spēlēm jāgaida gads. Mums ir perspektīvi spēlētāji, kuriem iegūtā pieredze palīdzēs turpmāk."

Gorkšs arī piebilda, ka par izlases nākotni nevajag spriest pēc Latvijas U-21 valstsvienības sliktā snieguma, jo kopš laikiem, kad pats Gorkšs spēlēja šī vecuma izlasē, tagadējā nacionālās valstsvienības modelī spēlē daudzi tās vienības futbolisti, lai arī toreiz rezultāti arī nebija tie labākie.

Pēdējās cikla spēlēs vietu Latvijas izlases sākumsastāvā izkaroja pussargs Oļegs Laizāns, kurš tagad cer kļūt par vienu no vadošajiem vienības spēlētājiem.

"Pēc individuālo spēlētāju kvalitātes un fiziskajām spējām Horvātijas izlase ir viena no spēcīgākajām Eiropā, pret kuru ir ļoti grūti spēlēt. Viņi spēlē ļoti gudru futbolu, taču mums ir nepieciešamas šādas cīņas, lai spētu tālāk prognozēt," izteicās Laizāns.

"Ļoti patīkami, ka izlasē esmu labi uzņemts, lai arī tai pievienojos nesen. Pirmajā cikla pusē zaudējām daudzus punktus, no kā varēja izbēgt, bet kopumā viss nav tik slikti," piebilda pussargs. "Pats sev izvirzīšu uzdevumu nākamajā ciklā kļūt par vienu no izlases vadošajiem spēlētājiem."

Arī izlases aizsargs Oskars Kļava uzskata, ka kvalifikācijas cikls ir "beidzies uz cerīgas nots".

"Šī spēle laikam bija pati grūtākā šajā ciklā, jo horvātiem ir ļoti stipra komanda, kas ieņem augustu vietu FIFA pasaules rangā. Viņi darīja visu, lai uzvarētu. Līdz 65.minūtei pratām izturēt, bet tad horvātu meistarība guva virsroku. Mums pietrūka klases un meistarības," izteicās Kļava, kurš īpaši izcēla Horvātijas izlases vārtsargu Stipi Pletikosu.

"Cikls vērtējams kā diezgan nestabils. Daudzi spēlētāji laika gaitā nomainījās, bet pirmās spēles aizvadījām bailīgi un nestabili. Ciklu beidzām uz cerīgas nots. Ja to saglabāsim, ir iespējas nākamo kvalifikācijas turnīru iesākt labi un izveidot intrigu," nākotnē vērās aizsargs. "Nevaru teikt, ka esmu apmierināts ar savu spēli. Ļoti vēlos to uzlabot, taču tas ir iespējams tikai tad, ja spēlējam daudzus augsta līmeņa mačus. Ceru, ka komandas kodols saglabāsies."

Tikmēr Horvātijas izlases galvenais treneris Slavens Biličs, vērtējot savas komandas sniegumu, uzņēmās vainu par to, ka tā nav spējusi uzreiz kvalificēties finālturnīram.

"Es vienīgais esmu atbildīgs par kvalifikācijas turnīra spēļu iznākumiem. Mūsu mērķis bija izcīnīt pirmo vietu grupā, tāpēc šāds iznākums vērtējams kā neveiksme," pēc cīņas atzina Biličs, vēlāk netieši apstiprinot, ka viņa darba devēji neformālās sarunās apsprieduši iespēju veikt galvenā trenera maiņu.

"Kad spēlējam labi, esam ļoti spēcīga un bīstama komanda, taču pagājušajā piektdienā, kad zaudējām Grieķijai, nebijām nedz gudri, nedz drosmīgi," piebilda treneris, izsakot pārliecību, ka viņa padotie pārspēlēs par vietu finālturnīrā ir spējīgi uzvarēt jebkuru pretinieku.

Jau vēstīts, ka 2012.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra F grupas noslēguma kopvērtējumā pirmo vietu ar 24 punktiem desmit spēlēs izcīnīja Grieķija, bet otrajā vietā ar 22 punktiem ierindojās Horvātijas izlase, kas tagad piedalīsies pārspēlēs par ceļazīmi uz finālturnīru.

Trešo vietu ar 16 punktiem ieņēma Izraēlas valstsvienība, Latvija ar 11 punktiem ierindojās ceturtajā vietā, bet tai ar desmit punktiem sekoja Gruzijas valstsvienība. Savukārt pēdējo, sesto, vietu F grupā ar vienu punktu ieņēma Maltas izlase.

Finālturnīram automātiski kvalificējušies grupu uzvarētāji - Vācija, Krievija, Itālija, Francija, Nīderlande, Grieķija, Anglija, Dānija un Spānija -, kā arī labākā no otrajā vietā palikušajām komandām, kas bija Zviedrija.

Pārējās astoņas grupu otrās komandas novembrī aizvadīs pārspēles. Pirms ceturtdien paredzētās izlozes četras komandas (Portugāle, Horvātija, Īrija un Čehija) nokļuvušas izlikto vidū, bet Igaunija, Bosnija un Hercegovina, Turcija un Melnkalne būs neizliktās. Finālturnīrā iekļūs uzvarētājas divu spēļu summā.

Finālturnīrs nākamajā vasarā notiks Ukrainā un Polijā. Arī abas sacensību rīkotājas jau ir kvalificējušās turnīram.

Savukārt 2014.gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīrā, kura izspēle sāksies pēc gada, Latvijas izlase ielozēta G grupā kopā ar Grieķiju, Lihtenšteinu, Lietuvu, Bosniju un Hercegovinu, kā arī Slovākiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!