Foto: LETA

Latvijas Futbola federācija (LFF) jau tagad strādā pie ilgtermiņa budžeta modeļa periodam līdz trim gadiem, uzsver organizācijas izpilddirektors Arturs Gaidels.

24. aprīlī paredzētajā kongresā LFF prezidents, valde un institūciju locekļi tiks ievēlēti saskaņā ar jaunajiem LFF statūtiem. Federācijas valde vienojusies par 8. aprīli kā noslēdzošo termiņu, līdz kuram pieņemt lēmumu par gaidāmā kongresa norises formu, to organizējot plānotajā formātā, attālinātā tiešsaistes veidā vai pārceļot uz vēlāku laiku.

Kā intervijā LFF stāsta Gaidels, statūtu apstiprināšana bija vitāli svarīga, lai atgūtu starptautisko partneru uzticību un pārliecību par to, ka LFF var pati kvalitatīvi organizēt visus iekšējos procesus. Latvijas futbola jumtorganizācija šobrīd strādā, lai uzlabotu esošo statūtu redakciju saskaņā ar ilgākā laika posmā saņemtajiem priekšlikumiem.

"Pateicoties apstiprinātajiem statūtiem un ar aktīvu komunikāciju spējām apliecināt un pierādīt mūsu starptautiskajiem partneriem, ka mūsu īstenotā Klubu ilgtspējīgas attīstības atbalsta programma (KIAAP) ir rīks, kas mums ļauj īstenot uz klubu attīstību vērstu pašmāju futbola organizāciju atbalsta mehānismu. Esam gandarīti, ka esam saņēmuši paredzēto programmas finansējumu un varēsim šogad noslēgt KIAAP četru gadu darbības ciklu," stāsta Gaidels.

LFF galvenie sagatavošanās darbi pirms kongresa ir saistīti ar LFF un citu meitas uzņēmumu 2019. gada pārskatu sagatavošanu, kā arī "Ernst & Young" audita pabeigšanu. "Liels darbs ieguldīts juridisko institūciju potenciālo sastāvu nokomplektēšanā, kas izdevies teju pilnībā. Šajā aspektā, salīdzinot ar iepriekšējo LFF statūtu redakciju, prasības ir būtiski pieaugušas. Protams, aktuāli ir arī visi procesi, kas ir tieši saistīti ar paša kongresa organizēšanu, it īpaši ņemot vērā pašreizējo valstisko situāciju," skaidro Gaidels.

Krīzes situācijā LFF īstenojusi futbola organizāciju anketēšanu ar mērķi izprast tūlītējo un prognozējamo situācijas ietekmi uz futbola darbību visos līmeņos, ar iegūtajiem rezultātiem un veiktajiem aprēķiniem vēršoties Izglītības un zinātnes ministrijā. LFF arī vērsusies pie klubiem ar rekomendāciju kompleksu pašmāju jaunatnes futbola treneriem, kā šajos apstākļos organizēt attālinātas nodarbības.

"Saskaņota sporta dzīvi vadošo organizāciju darbība pašlaik ļauj sporta klubiem būt starp nozarēm, kas var pretendēt uz valsts atbalstu šajā sarežģītajā situācijā. Tāpat cenšamies veikt visus iespējamos priekšdarbus, lai arī ar paātrinātu KIAAP programmas finansējuma izmaksu sniegtu atbalstu klubu darbībai," uzsver Gaidels.

Tāpat apstiprināts federācijas 2020. gada budžeta projekts. Gaidels atzīmē, ka, veidojot 2020. gada budžetu, galvenais princips bija, lai izdevumu sadaļa nebūtu lielāka par ienākumu sadaļu.

"Mums ir jābūt 100% garantijām par paredzēto finansējumu saistībā ar visām UEFA un FIFA programmām. Iepriekšējos gados daudz balstījāmies uz pieņēmumiem, un, kā parādīja prakse, tas bija neefektīvi, jo gadījumā, ja netiek apstiprināts kaut vienas UEFA/FIFA programmas finansējums, uz gada beigām var būt problēmas ar kāda cita projekta realizēšanu. Protams, mums nav jādomā tikai par UEFA/FIFA finansējumu, bet arī jākoncentrējas uz pašu spējām piesaistīt papildu līdzekļus, ar ko arī šobrīd aktīvi nodarbojamies," saka Gaidels.

Tuvākajā nākotnē uzdevums ir vairot to partneru loku, kuri LFF mērķu realizēšanā iesaistās ar tiešo finansējumu, nevis pakalpojumiem vai barteri.

"Jau tagad mēs strādājam pie LFF ilgtermiņa budžeta periodam līdz trim gadiem, lai jau šobrīd visiem biedriem, darbiniekiem un futbola sabiedrībai būtu skaidrība par LFF stratēģiskajiem virzieniem nākamajam periodam," uzsver Gaidels.

Gadu mijā LFF veikusi izmaiņas tās strukturālajā izkārtojumā. Izmaiņas ir veiktas vairākās LFF nodaļās un segmentos ar galveno mērķi – lai organizācija varētu strādāt efektīvāk.

"Piemērām, izmaiņas ir notikušas Finanšu nodaļā, kur no ārpakalpojuma esam atgriezušies pie pastāvīgiem darbiniekiem. Tāpat izmaiņas ir notikušas Futbola departamentā, kur nacionālās izlases galvenais treneris atbildēs arī par visu izlašu attīstības bloku. Tikmēr Komercdepartamentā ar atsevišķiem darbiniekiem pārslēgti līgumi ar galveno mērķi efektīvāk nodrošināt finansējuma piesaisti," atklāj Gaidels.

Gaidels iepriekš no 2012. līdz 2019. gada februārim vadīja LFF Sacensību nodaļu, pirms tam vēl piecus gadus gūstot pieredzi ar dažādiem citiem pienākumiem šīs nodaļas struktūrā. Pērn februārī viņš LFF ārkārtas kongresa priekšvakarā atkāpās no Sacensību nodaļas vadītāja amata un pievienojās Kaspara Gorkša opozicionāriem, kuri vēlējās viņa demisiju.

Februārī notikušajā kongresā LFF biedri pauda uzticību Gorkšam, bet oktobrī vēl vienā ārkārtas kongresā viņš tika atstādināts no prezidenta amata. Nepilnu mēnesi vēlāk, ar mērķi nodrošināt maksimāli efektīvu operatīvo jautājumu risināšanu, Gaidels tika iecelts LFF izpilddirektora amatā, līgumu noslēdzot līdz gaidāmajam kongresam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!