Foto: DELFI

Latvijas futbola federācija (LFF) nosodījusi federācijas Disciplinārlietu komitejas (DK) 29. aprīļa lēmumu, kurā minētais aicinājums Virslīgas čempionāta dalībiekiem pamatots ar “pastāvošo saspringto politisko un militāro situāciju Ukrainas valsts teritorijā”. Šis formulējums LFF ieskatā ir ir maldinošs un esošajai situācijai Ukrainā neatbilstošs.

DK 29. aprīļa lēmumā teikts, ka, "apkopojot saņemto informāciju no pirmo astoņu kārtu "Optibet" Virslīgas čempionāta spēļu delegātiem, kā arī ņemot vērā pastāvošo saspringto politisko un militāro situāciju Ukrainas valsts teritorijā, aicinām Virslīgas čempionāta dalībniekus (klubus) pievērst pastiprinātu uzmanību darbam ar kluba līdzjutējiem, aicinot pēc iespējas izvairīties no provokatīvām darbībām un izteikumiem, kurus varētu interpretēt kā naida kurināšanu Virslīgas čempionāta spēļu norises vietās".

Tāpat norādīts, ka, gadījumā, ja LFF DK konstatēs līdzīga rakstura pārkāpumus turpmākajās "Optibet" Virslīgas čempionāta spēlēs, tiks izskatīta iespēja piemērot arī Disciplinārā reglamentā paredzēto sankciju – spēles sarīkošanu bez skatītājiem.

LFF prezidents Vadims Ļašenko dienu pēc šī lēmuma nācis klajā ar paziņojumu, kurā organizācijas vārdā pauž nostāju par minēto aicinājumu Virslīgas čempionāta dalībniekiem.

"Mēs saprotam LFF DK kā neatkarīgas institūcijas darba specifiku un sarežģītību. Kā juridiskam orgānam tam ir jārīkojas tiesību normu griezumā un jārespektē visas skartajos lēmumos iesaistītās puses. Tomēr esošajā situācijā, kad Krievijas agresija Ukrainas teritorijā un uzsāktā karadarbība turpina prasīt nevainīgu cilvēku dzīvības, kritiski svarīga ir katra mūsu individuāli un kolektīvi paustā nostāja un attieksme pret pasaulē šobrīd notiekošo, nepieļaujot nekādas interpretācijas iespējas," paziņojumā, kas publicēts LFF mājas lapā, norāda Ļašenko.

"Tāpēc LFF vārdā vēlos vēlreiz uzsvērt, ka kategoriski nosodām agresora Krievijas noziedzīgo rīcību Ukrainas teritorijā un paužam viennozīmīgu atbalstu varonīgajai Ukrainas tautai cīņā par savu brīvību," viņš uzsver.

"Saprotam LFF DK nolūku šī aicinājuma izteikšanā, vēloties atgādināt klubiem un līdzjutējiem par izvairīšanos no atklātām rupjībām un konfrontācijām spēļu laikā. Ņemot vērā, ka spēles apmeklē un televīzijas pārraidēs skatās arī bērni, ētikas normu ievērošana ir vērtība, par kuru der atgādināt. Tomēr neuzskatu, ka šajā gadījumā ticis izvēlēts labākais formulējums un komunikācijas līdzeklis ar klubiem un līdzjutējiem," viņš piebilst.

Tāpat paziņojumā minēts, ka LFF respektē līdzjutēju aktivitātes skaidru un nepārprotamu, Ukrainu atbalstošu vēstījumu paušanā, kas nepārkāpj robežas un neietekmē jaunāko spēļu vērotāju emocionālo pasauli.

Vienlaikus LFF "nosoda gadījumus, kad spēļu laikā atsevišķi to apmeklētāji ir uzsākuši konfrontāciju ar citiem līdzjutējiem, paužot apšaubāmus politiskos uzskatus vai nepatiku pret atbalsta izrādīšanu Ukrainas tautai. Šādi gadījumi sacensībās ir nepieļaujami, un tādu izslēgšanai klubiem ir jāpievērš uzmanību".

Ļašenko raksta, ka vēlas "atvainoties līdzjutējiem par radušos pārpratumu" un aicina LFF DK kā neatkarīgu institūciju "turpmāk pievērst īpašu uzmanību izvēlētajiem formulējumiem savos lēmumos".

Viņš piebilst, ka pirmdien tiksies ar komitejas vadītāju, lai uzklausītu skaidrojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!