Foto: DELFI
Latvijas Futbola federācijas (LFF) valde piektdien izteikusi neuzticību biedrības vadītājam Kasparam Gorkšam.

Neuzticības izteikšanu atbalstījusi lielākā daļa no LFF valdes.

Neuzticības izteikšanu atbalstījuši seši no pašreizējiem desmit valdes dalībniekiem - Arturs Gaidels, Jānis Engelis, Egons Brants, Vadims Direktorenko, Aleksandrs Isakovs un Anastasija Kučinska. Neuzticības izteikšanu un aicinājumu Gorkšam atkāpties nav parakstījuši Arturs Zakreševskis, Sergejs Kovaļovs un Guntis Blumbergs. Desmitais valdes loceklis ir LFF prezidents Gorkšs, bet viena vieta valdē joprojām ir vakanta.

Gorkšs par LFF prezidentu tika ievēlēts LFF ārkārtas vēlēšanās 2018. gada aprīlī, bet jau tā paša gada nogalē sākās pirmās viņa krēsla "šūpošanas". LFF ārkārtas kongresā februāra nogalē Gorkšs izturēja neuzticības balsojumu un saglabāja amatu.

Aprīļa beigās LFF kongresā no amata atkāpās vairāki LFF valdes locekļi un valde nebija lemttiesīga. Līdz ar to federācijai bija jāsasauc vēl viens ārkārtas kongress un jāievēl jauni valdes locekļi vakantajās pozīcijās. Tagad jaunā veidola valde izteikusi neuzticību Gorkšam un aicina LFF prezidentu atkāpties no amata.

LFF piektdienas vakarā paziņojumu vai skaidrojumu par notiekšo nav izplatījusi, tāpēc iespējams tikai pieļāvuma formā runāt par juridiskām sekām neuzticības izteikšanai.

LFF augstākā lēmejinstitūcija ir biedru kopsapulce jeb kongress, kas šogad sasaukts jau trīs reizes. LFF statūti paredz, ka "Valde ir tiesīga lemt par LFF juridiskās institūcijas locekļa (tāds ir arī LFF prezidents – red.) nekavējošu pagaidu atbrīvošanu no amata, ja tas būtiski pārkāpj normatīvos aktus vai nepilda amata pienākumus. Šāds valdes lēmums ir spēkā līdz nākamajam Kongresam (ieskaitot), izņemot gadījumu, ja valde nolemj pieņemto lēmumu atcelt".

Ņemot vērā, ka nākamais kongress 2020. gada aprīlī būs arī vēlēšanu kongress, tad teorētiski nepilnus deviņus mēnešus federācija varētu strādāt bez prezidenta.

Vēstulē LFF biedriem valdes locekļi min piecus iemeslus, kādēļ sperts šāds solis. Portāls "Delfi" publicē vēstules pilnu tekstu un iesniegumu ar visiem parakstiem, kurā Gorkšs aicināts atkāpties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!