Foto: Reuters/Scanpix

Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs lūgs Fiziskās kultūras un sporta departamentu izvērtēt situāciju Lietuvas Futbola federācijā (LFF), reaģējot uz opozīcijas aicinājumiem pārtraukt tās finansēšanu saistībā ar iespējamu noziedzīgo grupējumu ietekmi uz federācijas vadību.

"Runas, kas šobrīd izplatās publiskajā telpā, federācijai godu nedara, bet Fiziskās kultūras un sporta departamentam jābalstās uz faktiem un jāpieņem lēmumi sportistu, nevis kaut kādu grupējumu interesēs," ziņu aģentūrai BNS otrdien sacījusi premjera preses sekretāre Evelīna Butkute-Lazdauskiene.

Aicinājumu apturēt LFF finansēšanu, kamēr tā neievēlēs vadītājus ar godīgu reputāciju, izteikusi Liberāļu kustība. Kā skaidrojis šīs partijas līderis Eliģijs Masjulis, tas darīts saistībā ar ziņām, ka par federācijas vadību, iespējams, sacenšas noziedzīgie grupējumi.

"Mēs lieliski saprotam, ka Futbola federācija ir organizācija, kas balstās uz pašpārvaldi, un savus iekšējos jautājumus tai būtu jāizlemj pašai. Bet, redzot publiskajā telpā informāciju, ka šobrīd norisinās cīņa starp pašreizējo federācijas vadītāju Juļu Kvedaru, kas tiek saistīts ar zināmiem Kauņas noziedzīgajiem grupējumiem, un Arūnu Puķeli, kas tiek saistīts ar citiem noziedzīgajiem grupējumiem, domāju, ka šādā situācijā valdība un citas institūcijas nevar sēdēt rokas klēpī salikušas," viņš norādījis.

Pagājušajā nedēļā uzņēmējs, bijušais komandas Klaipēda "Atlantas" spēlētājs Raimonds Karpavičs, kurš pārstāv iniciatīvas grupu "Futbola atdzimšanas kustība", izteica apsūdzības, ka LFF darbība "balstās uz iebiedēšanu vai sīkām dāvaniņām", bet Lietuvas nacionālajā čempionātā jeb A līgā vērojama degradācija, tiek slēgtas vienošanās par spēļu rezultātiem un norisinās dažādas intrigas.

Pēc Karpaviča teiktā, noziedzīgo grupējumu pārstāvji, kuriem ir ietekme uz Lietuvas apriņķu futbola federāciju vadītājiem, izteikuši iniciatīvas grupai draudus un viens no viņiem nosaucis sevi par Kvedara znotu.

Bijušais futbolists uzsvēra, ka iniciatīvas grupa grib panākt, lai futbols Lietuvā tiktu cienīts tāpat kā citās valstīs. "FIFA rangā esam 126.vietā - zemāk nekā Sīrija," viņš sacīja, aicinot ņemt paraugu no Lietuvas Basketbola federācijas, kuras prezidents Arvīds Sabonis, pēc viņa teiktā, ir īsts Lietuvas patriots.

"Futbolam Lietuvā jākļūst par prioritāru sporta veidu. Mēs nepretendējam uz valsts naudu. Eiropas Futbola federāciju asociācija (UEFA) ik gadus piešķir līdz 20 miljoniem eiro, bet sabiedrība nezina, kā šie līdzekļi tiek izlietoti. Mēs jūtam atbalstu un gribam mainīt situāciju," piebilda Karpavičs.

Savukārt Kvedara vadītā LFF saistībā ar šo paziņojumu otrdien vērsusies Ģenerālprokuratūrā. Kā teikts tās izplatītajā paziņojumā presei, Kvedara un federācijas saistīšana ar iespējamiem noziegumiem "nodara milzīgu kaitējumu Lietuvas Futbola federācijas, tās vadītāja un visa Lietuvas futbola reputācijai".

LFF izpildkomiteja decembra sākumā apturēja Tauraģes apriņķa futbola federācijas (TAFF) dalību Lietuvas futbola federācijā, norādot, ka tās bijušais vadītājs Sigits Jukna atlaists agrāk, nekā paredzēts TAFF statūtos. Par jauno TAFF vadītāju tika ievēlēts ne vienreiz vien tiesātais Arūns Puķelis, kas pazīstams ar iesauku Svins.

2012. gadā pret Kvedaru tika sākta izmeklēšana saistībā ar aizdomām par nelikumīgu iedzīvošanos, bet šogad tā izbeigta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!