Foto: AFP/Scanpix/LETA
Latvijas futbola izlases neoficiālā pārbaudes spēlē pret Dienvidkoreju nebija pats skatāmākais mačs, bet valstsvienības spēlētāji centās, pēc zaudējuma atzina debiju piedzīvojušais vārtsargs Kaspars Ikstens.

Latvijas futbola izlase sestdien neoficiālajā pārbaudes spēlē Turcijas pilsētā Antaljā ar rezultātu 0:1 zaudēja Dienvidkorejas valstsvienībai, kas šovasar piedalīsies Pasaules kausa finālturnīrā.

"Darba bija daudz, spēle nebija viegla. Pretinieks diezgan sarežģīts - tehniska un ātra komanda. Mums bija daudz puišu no virslīgas, kuri tikai uzsākuši gatavošanos sezonu. Savukārt viņi bija citā sagatavošanās posmā. Tāpat bija daudz kļūdu," intervijā Latvijas Futbola federācijai (LFF) stāstīja Ikstens.

Vienīgie vārti tika gūti spēles 32.minūtē, kad pēc stūra sitiena ar galvu precīzi sita Šinvuks Kims, kurš pārstāv 2016.gada Āzijas Čempionu līgas uzvarētāju Čonbukas "Hyundai Motors".

"Tajā epizodē vajadzēja pabrīdināt aizsargus, ka viņš nāk no muguras. Varēju nospēlēt veiksmīgāk un noreaģēt. Tajā brīdī bija sajūta, ka tā ir ņemama bumba," skaidroja vārtsargs.

Latvijas izlasē šajā mačā debitēja Ikstens, kurš pēdējos gados ir Latvijas izlases rezerves vārtsargs, piedaloties valstsvienības treniņnometnēs, bet pie spēlēšanas viņš vēl nebija ticis. Tāpat pirmo maču izlasē aizvadīja pussargi Raivis Andris Jurkovskis, Ņikita Ivanovs, Ingars Sarmis Stuglis un Eduards Emsis, uzbrucējs Vladisavs Fjodrovs.

"Bija daudz jaunu seju un diezgan neiespēlēts sastāvs. Bija svarīgi atrast kopīgu valodu un spēlēt diezgan cieši, kas arī izdevās, taču varbūt ne vienmēr līdz galam. Vajadzēja būt pārliecinātiem par sevi un mēģināt no tā dabūt rezultātu. Nebija tā skatāmākā spēle, bet mēs centāmies," atklāja Ikstens.

Pašlaik 29 gadus vecais Ikstens ir gandarīts, ka beidzot piedzīvojis debiju izlasē.

"Kad uzzināju, ka Andris Vaņins un Pāvels Šteinbors netiks uz šīm spēlēm, parādījās iekšēja nojauta, ka iespēja beidzot pienākusi," atzīmēja Ikstens.

Pirmo izsaukumu uz izlasi saņēma vārtsargs Jevgeņijs Nerugals, bet viņam vēl jāgaida līdz debijai valstsvienībā.

"Ar Nerugalu kādreiz esam spēlējuši kopā, labs puisis. Viņš šajās dienās pierādīja, ka ir izlases līmeņa vārtsargs. Ne velti viņš pērn tika atzīts par virslīgas labāko vārtsargu. Viņam ir visas iespējas aizķerties izlasē," teica Ikstens.

Latvijas izlases kapteiņa pienākumi šajā mačā tika uzticēti aizsargam Gintam Freimanim, kurš vairākus gadus bija Ikstena komandas biedrs "Jelgavā".

"Viņš jau "Jelgavā" labu laiku bija kapteinis, tāpēc šie pienākumi viņam nav sveši. Gints ir Gints - īsts līderis, kapteinis. Viņam nav jāpielāgojas šiem pienākumiem, tas viņam ir asinīs," uzsvēra Ikstens.

Rudenī Latvija sāks dalību Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) jaunizveidotajā Nāciju līgā, kur tiksies ar Andoru, Kazahstānu un Gruziju.

"Komandas nav galvas tiesu spēcīgākas, ar visām var cīnīties. Ja būsim sagatavojušies un saliedēti, un izpildīsim visu, ko treneris prasa, tad rezultāts neizpaliks," teica Ikstens

Pieredzējušais vārtsargs starpsezonā pameta "Jelgavu" un pievienojās RFS vienībai.

"No "Jelgavas" nācās aiziet piespiedu kārtā, jo klubā bija pārmaiņas. Bija vairāki piedāvājumi, izvēlējos RFS, jo patika profesionālā attieksme un ambīcijas. Beidzot gribētu kļūt par Latvijas čempionu, ko ar "Jelgavu" neizdevās paveikt. Tāpat gribētu atkal tikt atzīts par virslīgas labāko vārtsargu un turpināt darbu izlasē," atklāja Ikstens.

Tāpat par iespēju debitēt izlasē bija gandarīts pussargs Emsis. "Rezultāts bija negatīvs, varbūt arī spēle neaizgāja tā, kā mēs gribētos. Debija vienmēr paliks atmiņā, ikvienam debitantam tas bija nozīmīgs brīdis. Bija interesanti stāties pretī dienvidkorejiešiem. Viņi bija aktīvi un tehniski, veica daudz centrējumu," stāstīja Emsis.

Viņaprāt, lai Latvijas izlase būtu konkurētspējīgā ar šāda kalibra valstsvienībām, futbolistiem ir jāuzlabo fiziskā sagatavotība, jo īpaši spēlē aizsardzībā.

"Vajag nostrādāt ar kājām, lai tiek līdzi malējiem uzbrucējiem un pussargiem. Viņi pārāk vienkārši izspēlēja sieniņu un centrēja. Tāpat nedrīkst baidīties spēlēt ar bumbu. Jākontrolē bumba. Nekas, ja pazaudējam bumbu kādā piespēlē - labāk tā nekā vienkārši sist uz priekšu," secināja Emsis.

Pēc mača izlases galvenais treneris Aleksandrs Starkovs pateicies futbolistiem par pašatdevi un to, ka viņi cīnījušies līdz galam.

"Visa komanda bija diezgan līdzvērtīga, varētu izcelt Ikstenu un aizsardzības līniju," atzīmēja Emsis.

Turpinājumā Starkova trenētā Latvijas izlase 22.martā aizvadīs pārbaudes spēli ar Fēru salu valstsvienību, 25.martā spēkosies ar Gibraltāru, bet jūnija sākumā paredzētas Baltijas kausa izcīņas spēles ar Lietuvu un Igauniju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!