Izmaiņas grāmatvedībā rada iespaidu, ka Latvijas Futbola federācijai (LFF) būtu ievērojami pieaudzis darbinieku atalgojuma fonds, intervijā "Delfi TV" skaidro LFF ģenerālsekretārs Edgars Pukinsks.

2018. gada LFF zaudējumi pamatojami ar pārmantotu budžetu no iepriekšējās federācijas vadības, pagājušogad atzina Edgars Pukinsks. Finanšu plūsmas stabilizēšana bijis viņa vadītās federācijas uzdevums gan togad, gan arī 2019. gadā.

Tiesa, neskatoties uz palielinātu budžetu, federācija 2019. gadu tāpat noslēdza ar teju 1,3 miljonu eiro lielu deficītu. Turklāt kopš 2017. gada LFF atalgojuma fonds pieaudzis gandrīz par 470 tūkstošiem eiro, tagad sasniedzot jau 1 521 306 eiro. Šāds pieaugums nozīmē gandrīz dubultotu atalgojuma fondu. Pukinsks gan uzsver, ka šādu īpatnību ietekmē dažādi iemesli.

"Grūti salīdzināt 2017. un 2019. gadu tāpēc, ka šajā laika posmā mainījušies grāmatveži, mainījušies cilvēki, kas veic uzskaiti, kā arī mainījušās prasības un uzstādījumi. 2017. gadā atalgojuma fondā ir štata darbinieki un, iespējams, uzņēmuma līgumi. Bet 2019. gadā visas atlīdzības un izmaksas, kuras agrāk tika uzskaitītas pa projektiem, tika iekļautas atlīdzību kopējā izmaksu uzskaitē. Līdz ar to tas nenozīmē, ka 2017. gadā bija mazākas izmaksas par atlīdzību. Tas nozīmē, ka atlīdzība piesaistītajiem speciālistiem projektu ietvaros tika uzskaitīta uz projektu izdevumiem," komentē Pukinsks.

Savukārt ieņēmumu sadaļā izmaiņas radušās tāpēc, ka auditori ieteikuši tur uzskaitīt transfēru naudu, kas pēcāk no LFF nokļūst līdz Latvijas klubiem. Šo sadaļu ietekmējis arī 2019. gada rudenī Rīgā organizētais Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) U-19 vecuma grupas čempionāts telpu futbolā.

Pukinskam arīdzan tika taujāts par gandrīz desmit reizes lielo pieaugumu parādos piegādātājiem, tam 2019. gadā sasniedzot 546 417 eiro. Ģenerālsekretārs norādīja, ka tam ir saistība ar tiesvedību starp LFF un būvkompāniju "Arčers" nerealizētajā "Futbola māju" projektā.

"Iespējams, ka šajā budžeta versijā pozīcijā parādi piegādātājiem joprojām ir rezervētie līdzekļi "Arčers" tiesvedībā. Ja nemaldos, tie ir 450 tūkstoši eiro, kuriem ir identiska summa nosacīti otrajā pusē – debets un kredīts," izteicās Pukinsks

Pagājušajā gadā UEFA apturēja "Hattrick" programmas finansējumu LFF, jo nebija iesniegtas atskaites par piešķirtajiem un izlietotajiem līdzekļiem. Šī solidaritātes un attīstības programma novirza līdzekļus UEFA biedru asociācijām dažādās jomās. Pukinsks pieļauj, ka arī tai varētu būt bijusi vieta parādu ailītē.

"Iespējams, ka tā uz to brīdi ir saistīta ar "Hattrick" programmu, jo nebija nomaksāts rēķins par vienu no laukumiem. Bet tas viss ir sakārtots un samaksāts. Kā jau minēju, mums izdevies sakārtot visu tā, ka UEFA un FIFA ir atsaldējuši maksājumus federācijai. Būtiski saprast, ka gada pārskata līnija ir 31. decembris. Šodienas līnija parādīs pavisam citu rezultātu," uzsvēra ģenerālsekretārs, kurš norādīja, ka tas pats attiecas uz janvāra un šīs dienas LFF budžeta versiju.

Pilnu Ulda Strautmaņa sarunu ar Latvijas Futbola federācijas ģenerālsekretāru Edgaru Pukinsku meklē šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!