Foto: Latvijas Futbola federācija

Latviju 26. un 27. janvārī apmeklēja četri Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) speciālisti video tiesneša asistenta jeb VAR sistēmas ieviešanas jautājumos. Latvijas Futbola federācijas (LFF) apņemšanās ir šo sistēmu ieviest pēc iespējas īsākā termiņā, vēsta LFF.

FIFA speciālisti nokomplektētajai projekta realizēšanas komandai novadīja pirmo darba semināru par dažādajiem šī procesa jautājumiem. Detalizēti tika izdiskutēta projekta realizēšanas tehnoloģiskā un finanšu puse, nepieciešamās apmācības un infrastruktūras nodrošinājums, kā arī citi saistītie jautājumi. Projekta realizēšanas komandā ir apvienoti savu jomu profesionāļi no LFF, tiesnešu vides, biedrības "Latvija Futbola virslīga" un televīzijas pārstāvjiem.

VAR ieviešana virslīgā un Latvijas kausa izcīņā sākotnēji tiek plānots kā četru gadu projekts ciešā sadarbībā ar FIFA speciālistiem, kam sekos nepārtraukts sistēmas uzturēšanas un attīstīšanas process. Pie labvēlīga tiesnešu apmācības procesa, infrastruktūras sagatavošanas un tehnoloģisko risinājumu ieviešanas VAR sistēma virslīgas čempionātā varētu sākt darboties 2023. gada sezonā. Šīgada oktobrī vai novembrī iespējami pirmie sistēmas izmēģinājumi. Saskaņā ar FIFA noteikumiem šāda scenārija gadījumā 2023.-2025. gada sezonās VAR izmantošana notiktu ciešā sasaistē ar FIFA, bet pēc tam, uzrādot pozitīvus rezultātus, LFF tiktu dotas tiesības VAR izmantošanas procesu organizēt bez FIFA ikdienas pārraudzības.

Pašlaik izstrādes procesā ir virkne detaļu, kas saistītas ar VAR vajadzībām izmantojamajām tehnoloģijām, lai iespējamos risinājumus un izvēles pēc iespējas pielāgotu Latvijas futbola vajadzībām un realitātei. Piemēram, tiek diskutēts par virtuālās aizmugures stāvokļa līnijas vai vārtu līnijas tehnoloģiju izmantošanu, jo tās darbojas atsevišķi no VAR sistēmas, tāpēc to ieviešana ir nepieciešamības un finansiālo iespēju jautājums. Tāpat arī izstrādē atrodas tiesnešu apmācības process, paredzot nepieciešamās tiešsaistes, simulācijas un reālo apstākļu nodarbības.

"Mēs vēlamies būt līderi un toņa noteicēji Baltijā un visā mūsu apkārtējā reģionā. Esam starp pirmajiem šajā Eiropas pusē, kas ir uzsākuši reālu darbu pie VAR ieviešanas. Cenšamies iet līdzi mūsdienu prasībām un tendencēm, taču vienlaikus VAR ieviešanā redzam arī virkni citu ieguvumu no futbola izpratnes līmeņa celšanas mūsu sabiedrībā līdz pat spēļu rezultātu ietekmēšanas apkarošanai. Ir veikti pirmie soļi, lai projekts tiktu realizēts – nokomplektēta projekta komanda, izstrādātas praktiskās vajadzības un saņemti tehnoloģiju piegādātāju piedāvājumi, kā arī apzinātas finansiālās vajadzības turpmākajiem gadiem. Kā labāko risināju Latvijas situācijā redzam VAR pārvietojamo staciju izmantošanu, tāpēc pašlaik strādājam tieši šajā virzienā," situāciju projekta sākumposmā iezīmē tā vadītājs, pagaidām vienīgais tiesnesis Latvijā ar VAR licenci Andris Treimanis.

"FIFA paredz ļoti konkrētu un skrupulozu programmu VAR ieviešanai. Ir atrunāti precīzi soļi, kas jāveic saskaņoti un pārdomāti, lai šis process būtu veiksmīgs gan no tā ieviešanas kvalitātes, gan arī finanšu pārvaldības viedokļa. Šo procesu nedrīkstam sasteigt arī tāpēc, ka tiesnešiem ir jādod laiks ar sistēmu aprast un izprast visas tās darbības nianses. Mēs esam veikuši sagatavošanās darbus, lai šim mērķim nodrošinātu arī starptautisko organizāciju finansējumu, taču priekšā ir vēl daudzi svarīgi lēmumi un soļi no apmācību procesa tiesnešiem, operatoriem un translāciju nodrošinātājiem līdz tehnoloģiju iegādei," skaidro LFF prezidents Vadims Ļašenko. "Priecājamies, ka šis process ir sācies, un ceram uz sekmīgu VAR ieviešanu, lai mūsu futbols, tiesneši un spēļu pārraides iegūtu vēl vienu izaugsmes un attīstības grūdienu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!